699
Το νικητήριο καλάθι του Τζέιμς | INTIMEsports

Παναθηναϊκός: Μια λαμπάδα 1,85 (στο μπόι του Τζέιμς)

Sportscaster Sportscaster 23 Μαρτίου 2018, 10:30
Το νικητήριο καλάθι του Τζέιμς
|INTIMEsports

Παναθηναϊκός: Μια λαμπάδα 1,85 (στο μπόι του Τζέιμς)

Sportscaster Sportscaster 23 Μαρτίου 2018, 10:30

Μετά την περυσινή τους νίκη στο Τελ Αβίβ, στα αποδυτήρια οι παίκτες του Παναθηναϊκού αγωνιούσαν για το αποτέλεσμα του αγώνα Μπασκόνια – Ζαλγκίρις, το οποίο θα καθόριζε με ποια ομάδα θα «ζευγάρωναν» στα play-offs της Ευρωλίγκας. Περίμεναν (και ήλπιζαν) να επικρατήσουν οι Βάσκοι, όμως οι -εντελώς αδιάφοροι- Λιθουανοί πήραν το «διπλό» και έστειλαν τον Παναθηναϊκό κατευθείαν στα… σαγόνια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Χθες (Πέμπτη) βράδυ, το σκηνικό επαναλήφθηκε. Ο «Εξάστερος» νίκησε στην κολασμένη έδρα της Μακάμπι (76-75), και οι παίκτες του στα αποδυτήρια παρακολουθούσαν την εξέλιξη του Ρεάλ – Ζαλγκίρις. Αυτή τη φορά, οι Λιθουανοί «έπρεπε» να κερδίσουν. Εχασαν, όμως. Εκτός θεαματικού απροόπτου διάλεξαν, και πάλι, τον αντίπαλο του Παναθηναϊκού στη φάση των νοκ-άουτ. Θα είναι η γεμάτη ποιότητα Ρεάλ Μαδρίτης των εννέα Πρωταθλημάτων Ευρώπης.
Ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του απέναντι στους Ισραηλινούς που έπαιζαν «το ματς της χρονιάς», διεκδικώντας την πρόκρισή τους στους «8» της Ευρωλίγκας. Αλλά το… δωράκι που περίμενε από τη Μαδρίτη, δεν έφτασε ποτέ. Πλέον, είναι σχεδόν βέβαιο πως η ελληνική ομάδα θα τερματίσει πέμπτη στη regular season, ενώ η «Βασίλισσα» θα κατακτήσει την τέταρτη θέση, που προσφέρει πλεονέκτημα έδρας.

Δεν ήταν καλός, ο Παναθηναϊκός, στο Τελ Αβίβ. Είχε απελπιστική αστοχία στα τρίποντα, έκανε παιδαριώδη λάθη, ενώ ο Καλάθης (μετά το 28ο λεπτό δεν πέτυχε ούτε πόντο), ο Παππάς, ο Ρίβερς, ο Σίνγκλετον και ο Γκιστ δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα. Ο τελευταίος φαίνεται πως περνά μια περίοδο ντεφορμαρίσματος. Το ότι νίκησε, το οφείλει -πρωτίστως- στον Μάικ Τζέιμς, που πέτυχε 27 πόντους, έβαλε το κρίσιμο καλάθι 5′,6” πριν από τη λήξη του παιχνιδιού, μοίρασε τελικές πάσες στους συμπαίκτες του, «έκλεψε» μπάλες και υπέπεσε σε ελάχιστα λάθη. Η απόδοσή του εντυπωσίασε ακόμη και τους αντιπάλους του. Μετά το τέλος του αγώνα ανέβασε στο Instagram μία πανηγυρική φωτογραφία, η οποία εισέπραξε like -μεταξύ άλλων- από τον Μπόμπι Μπράουν του Ολυμπιακού! Αλλα ήθη, άλλα έθιμα οι Αμερικανοί…

Οταν ο τρελο-Τζέιμς είναι στα κέφια του, κανένας δεν μπορεί να τον σταματήσει. Το παιχνίδι του είναι «ανοιχτό βιβλίο». Ολοι οι προπονητές γνωρίζουν τι θα προσπαθήσει να κάνει και πώς, όμως κανείς τους δεν έχει καταφέρει να βρει το… φρένο του. Ο αμερικανός γκαρντ είναι ο παίκτης που, όταν η ομάδα του «σπάει» τα καλάθια, μπορεί να την οδηγήσει στη νίκη. Αυτό, ακριβώς, έκανε χθες, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ καριέρας του στην Ευρωλίγκα. Ο Τζέιμς δεν ήρθε για να χαλάσει τη «χημεία» του Παναθηναϊκού, όπως πολλοί είχαν αρχίσει να πιστεύουν, αλλά για να τον ανεβάσει επίπεδο.

Ο Ιαν Βουγιούκας έκανε, κι αυτός, ένα εξαιρετικό παιχνίδι, ιδίως στην επίθεση. Σε σχεδόν 15 λεπτά συμμετοχής είχε 16 πόντους (6/6 δίποντα, 4/4 βολές), πέντε ριμπάουντ, μια ασίστ και ένα «κλέψιμο». Ηταν ο πρωταγωνιστής – έκπληξη. Δύο παίκτες σε εξαιρετική βραδιά και η πολύ καλή επιθετική άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο (ο Παναθηναϊκός ήταν εντυπωσιακός στον τομέα των επιθετικών ριμπάουντ) αρκούσαν για την «απόδραση» από μια δύσκολη έδρα.

Πλέον, η πέμπτη θέση είναι στο χέρι του «Εξάστερου». Εάν κερδίσει τα δύο παιχνίδια που του απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η regular season, με Βαλένθια (εντός) και Αρμάνι Μιλάνο (εκτός), αποφεύγει στα play-offs την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τη Φενέρμπαχτσε και τον Ολυμπιακό. Ισως, μάλιστα, να του αρκεί μόνο μια νίκη, εφόσον κάνει μια ήττα η Ζαλγκίρις. Που δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί, αφού η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει να παίξει με την ΤΣΣΚΑ (στο Κάουνας) και με τον Ολυμπιακό (στο ΣΕΦ).

Θεωρητικώς, οι πρωταθλητές Ελλάδας μπορούν να ελπίζουν και στην τέταρτη θέση. Θα πρέπει, όμως, παραλλήλως με τις δικές τους νίκες, η Ρεάλ να ηττηθεί σε ένα από τα δύο επόμενα παιχνίδια της. Αλλά, πού να χάσει; Στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα, ή στη Μαδρίτη από την Μπάμπεργκ;

Σε κάθε περίπτωση, περισσότερο από το αν θα έχει πλεονέκτημα έδρας ή όχι, τον Παναθηναϊκό θα πρέπει να τον απασχολεί η αγωνιστική κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται όταν θα έρθει εκείνη η ώρα των play-offs. Εχει μπροστά του περίπου ένα εικοσαήμερο, για να διορθώσει τα λάθη του και να καμουφλάρει τις ατέλειές του. Η «φόρμα» των παικτών του θα είναι παράγων πολύ πιο σημαντικός από το όνομα του αντιπάλου του. Εάν νικήσει και στο Μιλάνο, την Αρμάνι, θα μπει στα δύσκολα έχοντας πετύχει τρεις εκτός έδρας νίκες στη σειρά. Ετσι, θα νοιώσει πολύ πιο άνετα μακριά από το ΟΑΚΑ. Στη Μαδρίτη, ή όπου αλλού χρειαστεί να ταξιδέψει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...