276
Γυναίκα στη Σομαλία ανακαλύπτει το ποδόσφαιρο - παίζοντας, βασικά, με την τύχη της... | Youtube

Γυναίκες αψηφούν την παράδοση και παίζουν ποδόσφαιρο στη Σομαλία

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 23:59
Γυναίκα στη Σομαλία ανακαλύπτει το ποδόσφαιρο - παίζοντας, βασικά, με την τύχη της...
|Youtube

Γυναίκες αψηφούν την παράδοση και παίζουν ποδόσφαιρο στη Σομαλία

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 23:59

Το θέαμα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Σομαλίας. Κάτι εξαιρετικά σπάνιο συνέβη στην πρωτεύουσά της, Μογκαντίσου. Λίγο μετά την ανατολή του ηλίου, ομάδα γυναικών έφθασε σε γήπεδο ποδοσφαίρου και σήκωσε τις τεράστιες χιτζάμπ, για να αποκαλύψει τις μπλε και πράσινες φανέλες.

Στην ενδυμασία της ομάδας πρωταγωνίστησαν τα χοντρά κολάν μέσα από τα σορτσάκια -για να κρύψουν τα γυμνά πόδια- και καπέλα για να μη φαίνονται τα μαλλιά. Η αποδοκιμασία των νέων ανδρών ήταν, όμως, φανερή.

Οι γυναίκες δεν πτοήθηκαν, πάντως. Χαμογελαστές, έτρεξαν στο γήπεδο, έκαναν ασκήσεις κοιλιακών και κυνήγησαν την μπάλα στο γρασίδι. Όλα αυτά σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από ένα σημείο ελέγχου που φυλάσσεται από βαριά οπλισμένους άνδρες.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον φόβο, διάχυτο σε όλη την πρωτεύουσα της Σομαλίας, των ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ. Έχοντας δεσμούς με την Αλ Κάιντα, τα μέλη της οργάνωσης αυτής πραγματοποιούν συχνά θανατηφόρες επιθέσεις και καταδικάζουν όλες τις μορφές ψυχαγωγίας. Και το ποδόσφαιρο.

«Είναι προφανές. Φοβόμαστε, παρότι φοράμε χοντρά ρούχα πάνω από τα σορτς και τα φανελάκια μας» τόνισε η 20χρονη Χίμπα Αμπντουκαντίρ, μία από τις 60 γυναίκες παίζουν ποδόσφαιρο που προπονούνται στο Golden Girls Center του Μογκαντίσου, τον πρώτο γυναικείο ποδοσφαιρικό σύλλογο της χώρας.

Ο ιδρυτής του συλλόγου, ο 28χρονος Μοχάμεντ Αλί Αμπουκάρ, παραδέχτηκε πως οι κίνδυνοι για τις γυναίκες είναι μεγάλοι. Γι’ αυτό, μεριμνά για την ασφαλή επιστροφή στα σπίτια τους, μετά τις προπονήσεις.

«Παίζω ποδόσφαιρο εδώ και επτά μήνες, η οικογένειά μου όμως το έμαθε τους δύο τελευταίους», αποκάλυψε η 19χρονη Σοχάντ, εξηγώντας ότι το έκρυψε από τη μητέρα της γιατί δεν θα της το επέτρεπε, αφού οι ισλαμικές αρχές απαγορεύουν την αθλητική περιβολή στις γυναίκες.

Και, φυσικά, οι αγώνες μεταξύ γυναικών σε αυτή τη χώρα γίνεται πάντα σε άδειες κερκίδες…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...