283
Τραυματισμένα παιδιά σε νοσοκομείο στη Ντούμα της Συρίας | REUTERS/Bassam Khabieh

Χάκερ παγίδευσαν βρετανό γιατρό με αποτέλεσμα τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 10:45
Τραυματισμένα παιδιά σε νοσοκομείο στη Ντούμα της Συρίας
|REUTERS/Bassam Khabieh

Χάκερ παγίδευσαν βρετανό γιατρό με αποτέλεσμα τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2018, 10:45

Θύμα άγνωστης ταυτότητας χάκερ υποστηρίζει ότι έπεσε βρετανός χειρουργός που άθελά του οδήγησε στον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου στο πολιορκούμενο Χαλέπι στη Συρία.

Είναι μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις ενός νέου είδους πολέμου, όπου η παραβίαση των υπολογιστών ενός πολίτη οδηγεί σε μια τέτοια ενέργεια που δεν απέχει πολύ από το έγκλημα πολέμου.

Ο Ντέιβιντ Νοτ, όπως γράφει ο Telegraph, έδινε από τη Βρετανία μέσω Skype και WhatsApp οδηγίες για τις επεμβάσεις που γίνονταν με πολλές δυσκολίες σε ένα υπόγειο νοσοκομείο, το M10, κάπου στην πόλη του Χαλεπίου.

Το βίντεο όπου εμφανίζεται ο ίδιος να καθοδηγεί τις επεμβάσεις στη Συρία από το γραφείο του στο Λονδίνο μεταδόθηκε στο BBC τον Σεπτέμβριο του 2016 και η επίθεση έγινε στις 3 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

https://www.youtube.com/watch?v=9xo_tI4NmEA

Μία διατρητική βόμβα η οποία πιστεύεται ότι προήλθε από ρωσικό αεροσκάφος χτύπησε το νοσοκομείο ακριβώς στο χειρουργείο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ασθενείς και να τραυματιστούν μέλη του ιατρικού προσωπικού.

Μετά από την επίθεση το Μ10 έκλεισε μόνιμα.

Ο Νοτ πιστεύει ότι η ακρίβεια των πληροφοριών που οδήγησαν στην επίθεση στο χειρουργείο του νοσοκομείου προέρχονται μόνο από την παραβίαση του υπολογιστή του.

Πλέον και ο ίδιος δηλώνει ότι θα τερματίσει την παροχή συμβουλών από μακριά, ενώ και ο Ερυθρός Σταυρός ζητά από τους συνεργάτες του να επανεξετάσουν τα προβλήματα ασφαλείας που προκύπτουν.

Η Telegraph σημειώνει ότι μια τέτοια επίθεση για τον εντοπισμό της ακριβούς θέσης είναι τεχνικά εφικτή.

Σε κάθε περίπτωση τα νοσοκομεία -οργανωμένα ή μη μέσα σε πολιορκημένες πόλεις- είναι μόνιμος στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών στον πόλεμο στη Συρία. Υπολογίζεται ότι από το 2011 έχουν γίνει 450 επιθέσεις σε νοσοκομεία.

Οι καταγγελίες έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στις σχέσεις Βρετανίας και Ρωσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξικό παράγοντα του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...