311
| hurriyet.com.tr

Θρίλερ για την κατάθεση των ελλήνων στρατιωτικών σε τούρκο εισαγγελέα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2018, 12:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/03/2018, 14:10

Θρίλερ για την κατάθεση των ελλήνων στρατιωτικών σε τούρκο εισαγγελέα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2018, 12:16
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/03/2018, 14:10

Η αλληλουχία των γεγονότων έχει, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον. Ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως αφοσιωμένες στο ζήτημα των δυο στρατιωτικών». Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ένα τηλεφώνημα της Ανγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν. Και λίγο αργότερα μαθεύτηκε ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Ανδριανούπολη οδηγούνται εκτάκτως στον εισαγγελέα, σε μια ένδειξη ότι η Αγκυρα θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες – κάτι που επιθυμούσε η Αθήνα.

Οι δύο στρατιωτικοί εκλήθησαν στον εισαγγελέα Ανδριανούπολης για να δώσουν τους κωδικούς PIN των κινητών τους, μεταδόθηκε από τουρκικά μέσα.

Μετά το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι οι έλληνες στρατιωτικοί δεν θα έχουν καμία επαφή σήμερα με τη Δικαιοσύνη Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος είπε ότι ο έλληνας πρέσβης δεν επιβεβαιώνει τη μεταγωγή των δύο στρατιωτικών στο δικαστήριο.

Η εμφάνιση στον εισαγγελέα ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 30 Μαρτίου, όταν θα κατέθεταν στον εισαγγελέα αλλά φαίνεται ότι οι διαδικασίες επισπεύδονται. Ερχεται μάλιστα την ώρα που εμφανίζονται αναφορές για παρέμβαση από την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κατευθείαν στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση για το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από την 1η Μαρτίου στην Αδριανούπολη έκανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα  Τζέφρι Πάιατ.

«Οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στο ζήτημα των δυο στρατιωτικών», είπε και πρόσθεσε ότι «υποστηρίζουμε τις ελληνικές ενέργειες για τη διατήρησης της επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί σύντομα».

Οι δηλώσεις του κ. Πάιατ έγιναν από την αεροπορική βάσης της Ανδραβίδας, την οποία επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτης στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος».

Στην βάση βρέθηκαν ακόμη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και άλλοι στρατιωτικοί, όπως και πρεσβευτές των χωρών που μετέχουν στην άσκηση.

Μεταξύ των διακεκριμένων προσκεκλημένων είναι η Ιριτ Μπεν-Αμπα του Ισραήλ και η Κέιτ Σμιθ της Βρετανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...