425
Mε το «Ιwo Jima» οι Αμερικανοί ενισχύουν περαιτέρω την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ όπου η ExxonMobil ετοιμάζεται να αρχίσει τις έρευνες υδρογονανθράκων | US Navy

Kυπριακή ΑΟΖ: Αρχίζουν οι έρευνες της ExxonMobil – Στη Λεμεσό το USS Iwo Jima

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 12:11
Mε το «Ιwo Jima» οι Αμερικανοί ενισχύουν περαιτέρω την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ όπου η ExxonMobil ετοιμάζεται να αρχίσει τις έρευνες υδρογονανθράκων
|US Navy

Kυπριακή ΑΟΖ: Αρχίζουν οι έρευνες της ExxonMobil – Στη Λεμεσό το USS Iwo Jima

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 12:11

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται ο αμερικανικός σχεδιασμός για την υποστήριξη των ερευνών της ExxonMobil στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).  Το ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil, «Med Surveyor» βρίσκεται ήδη στο οικόπεδο 10 και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βρίσκεται στο σημείο των ερευνών.

Στο λιμάνι της Λεμεσού παραμένει το δεύτερο πλοίο της ExxonMobil, το «Ocean Investigator», που είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Λαυρίου. Στη Λεμεσό όμως, κατέπλευσε και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο αμφίβιων αποστολών στον κόσμο, «Iwo Jima»(Ιβο Tζίμα) , ένα από τα εντυπωσιακότερα σκάφη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, με δυνατότητα μεταφοράς αεροσκαφών και ελικοπτέρων και φιλοξενίας έως και 3.500 ατόμων (πλήρωμα και μέλη του Σώματος Πεζοναυτών).

Το USS Iwo Jima (LHD-7) έφθασε στη Λεμεσό από τη Χάιφα και η παρουσία του στο κυπριακό λιμάνι «μεταφράζεται» ως σαφές και ηχηρό μήνυμα των Αμερικανών στην Αγκυρα ενόψει των ερευνών της ExxonMobil (παρ’ όλο που η Τουρκία δεν έχει αμφισβητήσει ανοικτά το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ).

iwo-jima-770x530
Το USS Iwo Jima στη Λεμεσό/ ΚΥΠΕ

Το USS Iwo Jima (LHD-7) μπορεί να υποστηρίξει αμφίβιες επιχειρήσεις με αποβατικά σκάφη ή/και με ελικόπτερα. Στο εσωτερικό του μπορεί να μεταφέρει τρία αερόστρωμνα σκάφη, 12 αποβατικά ή 40 αμφίβια τεθωρακισμένα AAVs κι επιπλέον 21 αντίστοιχα στο κατάστρωμά του. Στο κατάστρωμα διαθέτει 9 θέσεις απο/προσνήωσης ελικοπτέρων και αεροσκαφών έως και τύπου Sikorsky CH-53E Super Stallion και MV-22B Osprey.

Αλλά και η εταιρεία ΕΝΙ -παρά το τουρκικό μπλόκο στο γεωτρύπανό της «Saipem 2000» προ εβδομάδων-  δηλώνει τώρα αποφασισμένη να τιμήσει τις συμφωνίες της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι συμφωνίες της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία αφορούν συνολικά έξι γεωτεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ όπου η ΕΝΙ έχει αδειοδοτηθεί για τη διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων.

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της εταιρείας Λάπο Πιστέλι, στο  περιθώριο της  υπουργικής συνάντησης για τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και των εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, καθώς και στην έκτακτη υπουργική διάσκεψη για την υπηρεσία UNRWA για παροχή βοήθειας από τον ΟΗΕ προς τους Παλαιστινίους.

Στη σχετική ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο της ΕΝΙ έγινε αξιολόγηση των σχέσεων της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το φως και των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα της Κύπρου και των γενικότερων εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, υπήρξε συναντίληψη ως προς τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου ως ζωτικής πηγής εφοδιασμού υδρογονανθράκων της περιοχής και της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό «συζητήθηκε η δυνητική κεντρικότητα του ρόλου της Κύπρου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελλοντικών συνεργειών στον τομέα των υδρογονανθράκων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...