376
| theguardian.com

Από το Σάσεξ στην Αφρίν, η Aγγλίδα που σκοτώθηκε στο πλευρό των Κούρδων

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 13:20

Από το Σάσεξ στην Αφρίν, η Aγγλίδα που σκοτώθηκε στο πλευρό των Κούρδων

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2018, 13:20

Ο ιδεαλισμός και το πάθος για έναν καλύτερο κόσμο οδήγησαν μία νεαρή Αγγλίδα στη Συρία και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και από εκεί στο μέτωπο της τουρκικής εισβολής στην Αφρίν.

Η 26χρονη Αννα Κάμπελ (στη φωτογραφία επάνω) σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή, 16 Μαρτίου από τουρκικά πυρά ενώ επέβαινε σε αυτοκινητοπομπή στην περιοχή της Αφρίν. Η πόλη κατελήφθη από τις τουρκικές δυνάμεις και τους σύρους συμμάχους τους την Κυριακή, κάτι που οδήγησε και σε μαζική έξοδο αμάχων προς τα νότια.

Η Κάμπελ, αναφέρει ο Guardian, είχε ενταχθεί εθελοντικά στις κουρδικές Δυνάμεις για την Προστασία των Γυναικών (YPJ), μια γυναικεία μονάδα η οποία είναι παράρτημα των κουρδικών δυνάμεων (YPG).

Μόλις έφτασε στο συριακό Κουρδιστάν, τον περασμένο Μάιο, πέρασε από στρατιωτική εκπαίδευση ενός μήνα και έμαθε στοιχειώδη κουρδικά. Πήρε το πολεμικό ψευδώνυμο Χελίν Κερεκόξ.

Αρχικά πολεμούσε στην περιοχή της Ντέιρ-ελ-Ζορ, της πόλης που ήταν το τελευταίο μεγάλο οχυρό της ISIS.

Οταν άρχισε η τουρκική επίθεση στην περιοχή της Αφρίν, στις 20 Ιανουαρίου, παρακάλεσε τους διοικητές της να την στείλουν στο μέτωπο της Αφρίν.

campbell-2
Η Κάμπελ, μετά από μια βασική εκπαίδευση, εντάχθηκε αμέσως στις κουρδικές δυνάμεις (theguardian.com)

«Αρχικά αρνήθηκαν, αλλά ήταν αμετακίνητη ενώ έβαψε μελαχρινά τα ξανθά της μαλλιά για να μην δείχνει ότι είναι Δυτική», είπαν μέλη της YPJ στον Guardian. «Τελικά υποχώρησαν και την άφησαν να πάει».

Ο πατέρας της είπε ότι η Αννα ήταν ένας άνθρωπος που «θα έκανε πολλά για να φτιάξει τον κόσμο στον οποίο πίστευε». «Ηταν ιδεαλίστρια  σε μεγάλο βαθμό, πολύ σοβαρή και ήθελε να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο», πρόσθεσε.

Ανέφερε μάλιστα ένα περιστατικό από  τα παιδικά της χρόνια που του έκανε μεγάλη εντύπωση. Όταν η Αννα ήταν 11 ετών προστάτευσε μία μεγάλη μέλισσα που βασάνιζαν οι συμμαθητές της. «Το έκανε με τόση θέληση που την κορόιδευαν τα παιδιά στο σχολείο, αλλά δεν την ένοιαζε», είπε.

Η μητέρα της, Αντριέν, που έφυγε από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια, ήταν και αυτή ακτιβίστρια.

Ο Guardian σημειώνει ότι η Αννα δεν ήταν η μόνη βρετανίδα που έχει χάσει τη ζωή της πολεμώντας στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, ήταν όμως η πρώτη που έχασε τη ζωή της κατά την τουρκική επίθεση. Συνολικά, μαζί με την Κάμπελ, υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί οκτώ Βρετανοί που πολεμούσαν στο πλευρό των Κούρδων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...