230
| Sputnik News

Πριν από το 2020 θα παραδοθούν στην Τουρκία οι S-400, υπόσχεται η Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2018, 16:00

Πριν από το 2020 θα παραδοθούν στην Τουρκία οι S-400, υπόσχεται η Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2018, 16:00

Ενώ οι σχέσεις της Αγκυρας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ δεν διέρχονται τις καλύτερες στιγμές τους, αυτές με τη Ρωσία διέρχονται μια σαφώς καλύτερη περίοδο και γίνονται όλο και πιο στενές.

Αν υπάρχει κάτι που ζέστανε το κλίμα είναι η συμφωνία για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 το οποίο θα παραδοθεί εντός των επομένων ετών στην Τουρκία.

Η Μόσχα, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, δηλώνει ότι θα επισπεύσει την παράδοση των πυροβολαρχιών, σε μια προσπάθεια να αποκομίσει διπλωματικά κέρδη από την ψυχρότητα της Αγκυρας με τις δυτικές χώρες.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε μάλιστα στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η ημερομηνία παράδοσης που είχε ανακοινωθεί αρχικά (αρχές του 2020) θα μπορούσε να επισπευσθεί.

«Οσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο», συμφώνησε και ο τούρκος υπουργός.

Η συμφωνία είχε κλείσει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αν και η Τουρκία με τη Ρωσία βρέθηκαν σε διαφορετικές πλευρές της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία, και οι δύο χώρες έχουν κοινό ενδιαφέρον στην αποδυνάμωση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή, σημειώνουν οι Times. Σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν να είναι σε διαφορετικές πλευρές της πολεμικής διαμάχης.

Η τοποθέτηση του Μάικ Πομπέο στο υπουργείο Εξωτερικών  μετά την αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον δεν διευκολύνει καθόλου τα πράγματα για την Αγκυρα: ο νέος υπουργός (ο διορισμός του οποίου εκκρεμεί) είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία «ισλαμιστική δικτατορία όπως το Ιράν».

Μέχρι τότε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα θα είναι ένας σοβαρός μοχλός πίεσης στα χέρια της Μόσχας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...