369
Παιδιά σε απόγνωση προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη στην ανατολική Γκούτα | REUTERS/Bassam Khabieh

Ανείπωτο δράμα στην Γκούτα της Συρίας – 900 άμαχοι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 21:02
Παιδιά σε απόγνωση προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη στην ανατολική Γκούτα
|REUTERS/Bassam Khabieh

Ανείπωτο δράμα στην Γκούτα της Συρίας – 900 άμαχοι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2018, 21:02

Τραγικός είναι ο απολογισμός των ακατάπαυστων βομβαρδισμών στην ανατολική Γκούτα της Συρίας. Σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα 900 άμαχοι, εκ των οποίων 188 παιδιά, εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί. Την ίδια ώρα, εγείρονται φόβοι για τη χρήση χημικών στο προπύργιο των ανταρτών, με δεκάδες ανθρώπους να παρουσιάζουν αναπνευστικές δυσκολίες έπειτα από τα αεροπορικά πλήγματα.

Γιατροί διαβεβαίωσαν, από την πλευρά τους, ότι περιέθαλψαν τουλάχιστον 29 ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα έκθεσης σε αέριο χλώριο. Το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως χρησιμοποιεί χημικά όπλα, κατηγορήθηκε τις τελευταίες ημέρες για επιθέσεις με αέριο χλώριο.

Η μεγάλη επιχείρηση του καθεστώτος Ασαντ εναντίον του προπυργίου των ανταρτών ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου και μαζί της γεννήθηκε ένα ανείπωτο δράμα. Δυνάμεις προσκείμενες στη συριακή κυβέρνηση έχουν καταλάβει τη μισή ανατολική Γκούτα.

Ψήφισμα για ανακωχή 30 ημερών στη Συρία εγκρίθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, όμως Δαμασκός και Μόσχα έκριναν ότι η απόφαση δεν ισχύει για ορισμένες οργανώσεις ανταρτών που ελέγχουν την ανατολική Γκούτα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στους 62 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Τετάρτης.

Εξαιτίας των βομβαρδισμών της Δευτέρας δεν κατέστη δυνατή και η χορήγηση βοήθειας από τα Ηνωμένα Έθνη στους αμάχους του θύλακα, όπου διαμένουν περίπου 400.000 άνθρωποι.

Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι κάτοικοι που αναγκάζονται χωρίς ρούχα και φαγητό να μετακινούνται από τη μια συνοικία της Γκούτα στην άλλη καθώς καθημερινά ακούν τον εκκωφαντικό θόρυβο των βομβαρδισμών. Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ επιχειρεί να αποκτήσει τον έλεγχο όλο και περισσότερων περιοχών του προπυργίου των ανταρτών και με τις κινήσεις της εγείρει τον φόβο επέλασης μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία.

Την ίδια ώρα, η βασικότερη σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ, Ρωσία, δεν φαίνεται να συμπορεύεται με τις επιδιώξεις των Ηνωμένων Εθνών για ανακωχή στη Συρία. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία χωρίς την ύπαρξη «συγκεκριμένων συμφωνιών» μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Μόσχα κατέβαλε αίτημα σύμφωνα με το οποίο κάθε φάλαγγα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να παίρνει το πράσινο φως της Δαμασκού.

Η κατάσταση, πάντως, στην Γκούτα θυμίζει αυτό που συνέβη τον Δεκέμβριο 2016 στο Χαλέπι. Η Ρωσία είχε και τότε κερδίσει χρόνο προτού ο ΟΗΕ καταφέρει την άρση της πολιορκίας της πόλης και την εκκένωσή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...