359
Πρόσφυγες ζουν υπό τον φόβο της απέλασης στην Ιταλία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών | Hara Kaminara / SOS MEDITERRANEE

Ο εφιάλτης των προσφύγων μετά τις εκλογές στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2018, 20:52
Πρόσφυγες ζουν υπό τον φόβο της απέλασης στην Ιταλία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών
|Hara Kaminara / SOS MEDITERRANEE

Ο εφιάλτης των προσφύγων μετά τις εκλογές στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2018, 20:52

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ιταλία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο εγείρει φόβους για την επόμενη ημέρα, με την ακροδεξιά να βγαίνει σαφώς πιο ενισχυμένη και την Κεντροαριστερά να βιώνει την πικρή γεύση του καταποντισμού. Με αγωνία παρακολουθεί η Ευρώπη τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτή τη χώρα, τη στιγμή που οι σχεδιασμοί των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου για βιώσιμη λύση στο Προσφυγικό κινδυνεύουν να ναυαγήσουν, εάν ένα ακόμη ισχυρό μέλος της ΕΕ ακολουθήσει ακροδεξιά πολιτική.

Εκδηλη είναι η ανησυχία για την τύχη χιλιάδων προσφύγων που ζουν στην Ιταλία, μετά και το περιστατικό πυροβολισμών εναντίον έξι Αφρικανών στην πόλη Ματσεράτα από μέλος νεοφασιστικής οργάνωσης.

Ο 17χρονος πρόσφυγας Ζακ, με καταγωγή από την Γκάμπια, ανήκει στους κατατρεγμένους που ζουν υπό καθεστώς αβεβαιότητας σε μια χώρα όπου οι αρχηγοί ακροδεξιοί κομμάτων ζητούν την εκδίωξη 600.000 προσφύγων.

Με αγωνία παρακολούθησε την έκβαση των εκλογικών αποτελεσμάτων ο νεαρός που ταξίδεψε από τη Λιβύη στην Ιταλία επιβαίνοντας σε μια ξύλινη βάρκα. Από την 4η Μαρτίου οι φόβοι της απέλασης έχουν ενταθεί, καθώς δεν του έχει χορηγηθεί ακόμη άσυλο.

«Οι Ιταλοί πιστεύουν ότι βασικό πρόβλημα της χώρας είναι οι μετανάστες» αναφέρει στον Guardian ο Ζακ.

Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και ο 21χρονος Τυνήσιος Σλα Μασαλέμ, ο οποίος έφτασε στη Λαμπεντούζα το 2011 ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας.

Στην Ιταλία οι Τυνήσιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απέλασης καθώς θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες.

«Ίσως να μη συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, όμως θα συμβεί» ανέφερε ο 21χρονος ο οποίος φοβάται ότι θα σταλεί πίσω στην πατρίδα του όταν οι Αρχές διαπιστώσουν πως δεν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα που να επιτρέπουν τη διαμονή του.

«Οι πρόσφυγες φοβούνται. Φοβούνται μήπως τελικά γίνει πράξη η υπόσχεση των ακροδεξιών πολιτικών και απελαθούν 600.000 μετανάστες. Φοβούνται, ακόμη, μήπως δεν χορηγείται πλέον ιατρική βοήθεια σε όσους δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χαρτιά. Δεν μπορώ να τους δώσω καμία απάντηση» δηλώνει άνδρας από το Μπαγκλαντές που διαμένει δύο, σχεδόν, δεκαετίες στη Σικελία.

Επιστολή έστειλε, την περασμένη εβδομάδα, προς τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, η Γκαμπριέλα Νομπίλε που έχει υιοθετήσει δύο παιδιά από την Αφρική. «Είναι σαφές ότι αυτή η χώρα (Ιταλία) οδεύει εξαιτίας σας προς το χάος» έγραψε εκδηλώνοντας την απογοήτευσή της για τα νέα δεδομένα στην ιταλική πολιτική σκηνή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...