363
Ο Σκρίπαλ πριν από χρόνια ενώ ήταν στα χέρια των ρωσικών αρχών | RTR/via Reuters TV

Σε «άγνωστη ουσία» εκτέθηκε -α λά Λιτβινένκο- ο ρώσος πρώην πράκτορας

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 14:58
Ο Σκρίπαλ πριν από χρόνια ενώ ήταν στα χέρια των ρωσικών αρχών
|RTR/via Reuters TV

Σε «άγνωστη ουσία» εκτέθηκε -α λά Λιτβινένκο- ο ρώσος πρώην πράκτορας

Protagon Team Protagon Team 6 Μαρτίου 2018, 14:58

Μνήμες από την περίπτωση του πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο που δηλητηριάστηκε και πέθανε κάτω από μυστηριώδεις περιστάσεις στο Λονδίνο το 2006 φέρνει στο προσκήνιο η βαριά και ανεξήγητη ασθένεια ενός άνδρα και της γυναίκας που ήταν μαζί του στο Σόλσμπερι της Βρετανίας.

Οπως αποδείχτηκε πρόκειται για τον 66χρονο Σεργκέι Σκρίπαλ, πρώην ρώσο πράκτορα που από το 2010 ζει στη Βρετανία και μια γυναίκα 30-40 ετών, που αποδείχτηκε ότι είναι κόρη του.

Μεταφέρθηκαν την Κυριακή στο νοσοκομείο αναίσθητοι και ως τη Δευτέρα το περιστατικό τους αξιολογήθηκε ως σοβαρό.

Ο Σκρίπαλ και η γυναίκα «εκτέθηκαν σε άγνωστη ουσία», έγινε γνωστό. Μια πρώτη εικασία θέλει την ουσία αυτή να είναι το οπιοειδές fentanyl, το οποίο είναι ισχυρότερο από την ηρωίνη ακόμα και σε μικρές δόσεις.

Η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά «με ανοιχτό πνεύμα» την υπόθεση Σκρίπαλ και με βοήθεια της αντιτρομοκρατικής.

Οι Αρχές εξετάζουν ιδιαίτερα ένα βίντεο έξω από καταστήματα, στο οποίο φαίνεται το ζευγάρι να περπατά λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα της Κυριακής. Λίγο μετά ο άνδρας και γυναίκα εμφάνισαν περίεργα συμπτώματα. Η γυναίκα λιποθύμησε και ο άνδρας έκανε κινήσεις με τα χέρια, ενώ έμοιαζε ανήσυχος, λένε οι αυτόπτες μάρτυρες.

2018-03-06T083821Z_1424656983_RC1842E806C0_RTRMADP_3_BRITAIN-RUSSIA
Πριν λιποθυμήσει, το ζευγάρι ήταν σε εστιατόριο το οποίο έχει κλείσει για προληπτικούς λόγους (REUTERS/Toby Melville)

Το παρελθόν του βαριά ασθενή Σκρίπαλ είναι αυτό που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία αλλά και τα αίτια που τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

Ο Σκρίπαλ ήταν συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού που υπηρετούσε στην στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU. Κατηγορήθηκε ότι έδωσε στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙ6) τα ονόματα πρακτόρων της Ρωσίας που δρούσαν σε χώρες της Ευρώπης.

Καταδικάστηκε το 2006 σε φυλάκιση 13 ετών για κατασκοπία, αλλά το 2010 ανταλλάχτηκε με ρώσους πράκτορες στις ΗΠΑ και έκτοτε ζει στη Βρετανία με νέα ταυτότητα, αναφέρει ο Guardian.

Οι γείτονες λένε ότι είναι ένας άνδρας που ζούσε ήρεμα τα τελευταία χρόνια στο Σόλσμπερι, φιλικός και καθημερινός χωρίς να τραβά την προσοχή.

Ενα τέτοιο παρελθόν και η προϊστορία με το περιστατικό Λιτβινένκο πολλαπλασιάζουν τα ερωτήματα για τη νέα υπόθεση.

Τον Νοέμβριο του 2006 ο Λιτβινένκο είχε πεθάνει μέσα σε λίγες ημέρες έχοντας δηλητηριαστεί με πολώνιο-210, μια ραδιενεργή και ισχυρά τοξική ουσία. Πριν πεθάνει κατονόμασε ευθέως τον κύκλο του προέδρου Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...