419
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ, με την προεδρική θυγατέρα και σύζυγό του Ιβάνκα Τραμπ | REUTERS/Jonathan Ernst

Russiagate: Στενεύει ο κλοιός για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2018, 14:01
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ, με την προεδρική θυγατέρα και σύζυγό του Ιβάνκα Τραμπ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Russiagate: Στενεύει ο κλοιός για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2018, 14:01

Το μαρτύριο του δικαστικού κλοιού που βήμα-βήμα γίνεται όλο και πιο στενός για τον περίγυρό του βιώνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η έρευνα του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ, την οποία ο πρόεδρος δεν μπορεί πλέον  να εμποδίσει, αγγίζει ανθρώπους του περιβάλλοντος του, οι οποίοι μετείχαν στο επιτελείο του ενώ ήταν υποψήφιος για την προεδρία.

Πλέον είμαστε σε ένα σημείο όπου οι εμπλεκόμενοι ανταλλάσσουν κατηγορίες με την υπόσχεση ευνοϊκότερης μεταχείρισης αν δεχτούν να πουν όλα όσα γνωρίζουν.

Αυτή τη συμφωνία έκανε ο Ρικ Γκέιτς, συνέταιρος του Πολ Μάναφορτ, του ανθρώπου που υπήρξε για ένα διάστημα επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Πάνω από 20 κατηγορίες κατά του Γκέιτς για απάτη πρόκειται να αποσυρθούν με την συμφωνία να βοηθήσει το έργο της έρευνας του Μόλερ.

Ο Γκέιτς είναι γνωστό ότι είχε υπάρξει λομπίστας ρωσικών συμφερόντων. Μερικές ημέρες νωρίτερα είχε ασκηθεί εναντίον του δίωξη για την συμμετοχή σε ενέργειες με σκοπό την απόκρυψη εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε για το λόμπινγκ και για φοροαποφυγή.

Αυτή η εξέλιξη μετατοπίζει το βάρος των αποφάσεων στον Μάναφορτ, οι ύποπτες συναλλαγές του οποίου με τη Ρωσία τελούν υπό διερεύνηση.

Ο Μάναφορτ κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, φοροαποφυγή και απόκρυψη του ρόλου του ως παράγοντα ξένων συμφερόντων. Ως σήμερα αρνείται κάθε παράνομη πράξη που του αποδίδεται.

Αν συνεργαστεί και αυτός, με αντάλλαγμα μια επιεικέστερη ποινή, το έργο της επιτροπής θα έχει προχωρήσει σημαντικά. Τότε όμως το βάρος θα πέσει στους ώμους του Ντόναλντ Τραμπ και θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει ως τώρα.

Εξαιρείται από την απόρρητη ενημέρωση ο Κούσνερ

Σε ένα άλλο μέτωπο, την Τρίτη έγινε γνωστό ότι ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδου, σύζυγος της θυγατέρας του Ιβάνκα, αποκλείστηκε από την πρόσβαση στο καθημερινή απόρρητη γραπτή ενημέρωση (PDB) που συντάσσουν οι μυστικές υπηρεσίες.

Ο Κούσνερ, γράφει ο Guardian, έχασε την πρόσβαση που είχε σε άκρως απόρρητες πληροφορίες γιατί δεν αποκάλυψε, στο αίτημα που κατέθεσε για την χορήγηση της σχετικής άδειας, δεκάδες συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και μια συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2016 με τον πρεσβευτή της Ρωσίας Σεργκέι Κίσλιακ.

Το PDB είναι το «δελτίο ειδήσεων» της CIA και άλλων υπηρεσιών το οποίο περιέχει πληροφορίες, εκτιμήσεις και αναλύσεις για τα σημαντικά τρέχοντα ζητήματα σε όλο τον κόσμο.

Αν και αρχικά, τη δεκαετία του 60, το PDB απευθυνόταν αποκλειστικά και μόνο στον πρόεδρο, σταδιακά έχει επεκταθεί σε έναν πολύ στενό κύκλο στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ. Λέγεται όμως ότι ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το δελτίο και ότι για ένα διάστημα οι συντάκτες του είχαν προσπαθήσει να ελαφρύνουν το περιεχόμενο με περισσότερες εικόνες και infographic για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ανυπόμονου προέδρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...