237
Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (δεξιά) | REUTERS/Wu Hong/Pool

Απεριόριστες θητείες για τον πρόεδρο της Κίνας προτείνει το ΚΚ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2018, 13:12
Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (δεξιά)
|REUTERS/Wu Hong/Pool

Απεριόριστες θητείες για τον πρόεδρο της Κίνας προτείνει το ΚΚ

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2018, 13:12

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στην εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επ’ αόριστον, καταθέτοντας πρόταση να καταργηθεί από το Σύνταγμα το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να υπηρετήσει μέχρι δύο προεδρικές θητείες.

Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα ο 64χρονος Σι θα πρέπει να φύγει από την εξουσία της χώρας μετά από τις δύο πενταετείς προεδρικές θητείες. Ο κινέζος πρόεδρος βρίσκεται στο τέλος της πρώτης προεδρικής του θητείας, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί κατά την ετήσια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Κίνας, που ξεκινά στις 5 Μαρτίου.

Τον Οκτώβριο, ο κινέζος πρόεδρος ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια.

Μια βαρύνουσας πολιτικής σημασίας αλλαγή που έγινε στο συνέδριο ήταν η ενσωμάτωση της σκέψης και της πολιτικής φιλοσοφίας του Σι στα καταστατικά κείμενα του κόμματος, κάτι που στο παρελθόν είχε γίνει με ηγέτες όπως ο Μάο Τσετούνγκ και ο Ντεγκ Ξιάοπινγκ.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua η πρόταση έγινε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, και καλύπτει και την θέση του αντιπροέδρου.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο προκειμένου να εφαρμοστεί. Αυτό δεν θα είναι δύσκολο καθώς το κοινοβούλιο απαρτίζεται από μέλη ειδικά επιλεγμένα για την αφοσίωση που δείχνουν στο κόμμα.

Το τελευταίο διάστημα υπήρχε εξάλλου έντονη φημολογία ότι ο Σι επιθυμεί να παραμείνει στην προεδρία και πέραν των δύο θητειών, αν και επισήμως δεν είχε ανακοινωθεί κάτι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...