551
Είναι η πρώτη ταινία της Αντίνα Πιντίλιε και ο ενθουσιασμός και η έκπληξη δικαιολογούνται απόλυτα | REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Ρουμάνα Αντίνα Πιντίλιε μεγάλη νικήτρια του Φεστιβάλ Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2018, 12:19
Είναι η πρώτη ταινία της Αντίνα Πιντίλιε και ο ενθουσιασμός και η έκπληξη δικαιολογούνται απόλυτα
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Ρουμάνα Αντίνα Πιντίλιε μεγάλη νικήτρια του Φεστιβάλ Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2018, 12:19

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ρουμάνας σκηνοθέτριας Αντίνα Πιντίλιε «Touch Me Not» («Μη με αγγίζεις»), μία ταινία για την οικειότητα, το σεξ και τη σύγχρονη μοναξιά κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο στο 68ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.

Φέτος, οκτώ στα 15 βραβεία δόθηκαν σε γυναίκες, περισσότερα από άλλες χρονιές, μια επιλογή που μπορεί να έχει βέβαια και πολιτική διάσταση μέσα στη συγκυρία του #MeToo και της κουλτούρας της σεξουαλικής παρενόχλησης στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Η ταινία της Πιντίλιε, που αφηγείται την ιστορία μίας γυναίκας που δεν αντέχει να την αγγίζουν, επιλέχθηκε ανάμεσα στις 19 ταινίες που διαγωνίστηκαν για το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης από την εξαμελή διεθνή επιτροπή με επικεφαλής τον γερμανό σκηνοθέτη Τομ Τίκβερ.

«Δεν το περιμέναμε καθόλου» δήλωσε η νικήτρια παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Θα θέλαμε ο διάλογος που ξεκινά η ταινία να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει όλους τους θεατές σε όλο τον κόσμο. Σας προσκαλούμε να μας ακολουθήσετε. Το “Touch Me Not” ήταν για όλη την ομάδα μας ένα πρότζεκτ αρκετά τολμηρό, εμείς όμως το ονομάσαμε έργο αγάπης, γιατί νιώσαμε ότι είμαστε ένας στρατός αγάπης».

Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο αμερικανός Γουές Αντερσον για την stop motion ταινία του «Isle of Dogs» («Το Νησί των Σκύλων»).

Τοποθετημένη σε μια δυστοπική Ιαπωνία του κοντινού μέλλοντος, η ταινία αφηγείται την ιστορία του Ατάρι, ενός 12χρονου αγοριού, που ξεκινά μια περιπετειώδη αναζήτηση του αγαπημένου του σκύλου Σποτς, ο οποίος εξαιτίας μια επιδημίας που κάνει τα σκυλιά ιδιαίτερα επιθετικά έχει εξοριστεί από τις αρχές της πόλης σε ένα γειτονικό νησί-σκουπιδότοπο. Τη φωνή τους στους ήρωες της ταινίας δανείζουν ο Έντουαρντ Νόρτον, ο Μπράιαν Κράνστον, ο ηθοποιός-φετίχ του Αντερσον Μπιλ Μάρεϊ, αλλά και η Σκάρλετ Γιοχάνσον , ο Τζεφ Γκόλντμπλουμ και η Γκρέτα Γκέργουικ.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα πήγαινα σε μια δουλειά ως σκύλος και θα επέστρεφα σπίτι με δώρο μια αρκούδα», αστειεύτηκε ο Μπιλ Μάρει που παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό του απόντος σκηνοθέτη.

«Χαίρομαι που βρέθηκα σε αυτή την πόλη ώστε να μπορώ κι εγώ περήφανα να πω: “Ich bin ein Berliner… Hund”» («Είμαι ένας βερολινέζος σκύλος!»), παραφράζοντας τη διάσημη ρήση του JFK.

2018-02-24T201430Z_1964495156_RC1266A13AF0_RTRMADP_3_FILMFESTIVAL-BERLIN-AWARDS
Ο Μπιλ Μάρεϊ με την Αργυρή Αρκτο για την καλύτερη σκηνοθεσία που έλαβε για το «Νησί των Σκύλων» του Γουές Αντερσον (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Το βραβείο καλύτερου ηθοποιού απονεμήθηκε στον Αντονι Μπαζόν για το ρόλο του στην ταινία «Προσευχή» του γάλλου σκηνοθέτη Σεντρίκ Καν και το βραβείο καλύτερης ηθοποιού δόθηκε στην Ανα Μπρουν για τις «Κληρονόμους» του Μαρτσέλο Μαρτινέσι από την Παραγουάη, μια ταινία στην οποία παίζουν μόνο γυναίκες.

Βραβείο Σεναρίου δόθηκε στους Μανουέλ Αλκάλα και Αλόνσο Ρουιζπαλάσιος για το «Museo», ενώ το Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος στην Ελενα Οκοπνάγια για τα κοστούμια και τα σκηνικά στο «Dovlatov» του Αλεξέι Γκερμάν. Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, η Αργυρή Αρκτος, δόθηκε στην πολωνή σκηνοθέτρια Μαγκοζάτα Σιμόφσκα για την ταινία της «Μug».

Άλλες τρεις απέσπασαν το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, καλύτερης ταινίας μικρού μήκου και ένα ειδικό βραβείο για μικρού μήκους ταινία.

Πρόκειται, αφενός, για την Αυστριακή Ρουθ Μπέκμαν για το ντοκιμαντέρ της «Waldheims Walzer», που ασχολείται με το «πώς κερδίζεις εκλογές πατώντας στον ρατσισμό, τον λαϊκισμό και τον εκφοβισμό για να ξεσηκώσεις τους πολίτες».

Η Ινές Μολντάφσκι από το Ισραήλ κέρδισε το βραβείο για την μιρκού μήκους ταινία της «The Men Behind the Wall» και η Ρέκα Μπούτσι από τη Δανία το βραβείο Audi Μικρού Μήκους Ταινίας για το «Solar Walk»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...