747
O Τραμπ ανάμεσα στους επιζήσαντες της σφαγής στο λύκειο του Πάρκλαντ. Ενα επικοινωνιακό φιάσκο του προέδρου | REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τραμπ επιμένει: «Ενα σχολείο χωρίς όπλα αποτελεί “μαγνήτη” για κακούς ανθρώπους»!

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2018, 15:35
O Τραμπ ανάμεσα στους επιζήσαντες της σφαγής στο λύκειο του Πάρκλαντ. Ενα επικοινωνιακό φιάσκο του προέδρου
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τραμπ επιμένει: «Ενα σχολείο χωρίς όπλα αποτελεί “μαγνήτη” για κακούς ανθρώπους»!

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2018, 15:35

O Ντόναλντ Τραμπ έχει ένα όνειρο. Να δει στα αμερικανικά σχολεία τους δασκάλους να οπλοφορούν… Και σε αυτό το όνειρο επιστρέφει τακτικά. Λίγες ημέρες μετά το μακελειό στο λύκειο του Πάρκλαντ της Φλόριντα, όπου ένας 19χρονος σκότωσε 17 άτομα –μεταξύ των οποίων 12 μαθητές– ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε την Πέμπτη σε μια δήλωση που είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα, προκαλώντας σάλο και κάνοντάς τον να επιστρατεύσει το σύνηθες επιχείρημα περί «fake news».

Η επίμαχη δήλωση όντως γενικεύτηκε από το CNN και το NBC, τα οποία ωστόσο απέδωσαν εύστοχα το… πνεύμα του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

«Αν είχαμε έναν δάσκαλο (…) που ήταν πεπειραμένος στα όπλα, θα μπορούσε κάλλιστα να τερματίσει την επίθεση πολύ γρήγορα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ωριαίας, συγκινησιακά φορτισμένης συνάντησης με μαθητές που σώθηκαν από τη σφαγή στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας καθώς και με γονείς παιδιών που σκοτώθηκαν. Το μήνυμα ήταν σαφές: η λύση στο πρόβλημα με τα όπλα στις ΗΠΑ είναι ακόμα περισσότερα όπλα – ο πρόεδρος, αγαπημένος του NRA, του λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, δεν έχει κανέναν σκοπό να περιορίσει τα όπλα στη χώρα του, αντιθέτως θέλει να τα αυξήσει.

Την Πέμπτη και αφού αυτό το σχόλιό του είχε πάρει τις διαστάσεις που του αναλογούσαν ο Τραμπ επανήλθε, λέγοντας πως «ένα σχολείο χωρίς όπλα αποτελεί “μαγνήτη” για κακούς ανθρώπους»!

Με δύο αναρτήσεις στο Twitter ο πρόεδρος αιτιολόγησε τη δήλωσή του προς τους μαθητές και τους γονείς του αιματοκυλισμένου λυκείου, υποστηρίζοντας:

«Δεν είπα ποτέ “δώστε όπλα στους δασκάλους όπως είπε τα Fake News του CNN και του NBC”. Αυτό που είπα ήταν να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δώσουμε κρυφά όπλα σε εξοικειωμένους με τη χρήση τους καθηγητές, με στρατιωτική εκπαίδευση ή άλλη εμπειρία ειδικές εκπαίδευσης – μόνο στους καλύτερους».

trump

trumper

«Το 20% των δασκάλων, δηλαδή πολλοί, θα μπορούσαν σε αυτήν την περίπτωση να ανταποδώσουν τα πυρά εάν ένας κτηνώδης ψυχάκιας έμπαινε στο σχολείο τους με κακές προθέσεις. Η παρουσία άριστα εκπαιδευμένων δασκάλων θα αποθάρρυνε επίσης τους δειλούς να προβούν σε μια τέτοια πράξη. Πολλοί περισσότερα πλεονεκτήματα με πολύ μικρότερο κόστος από την πρόσληψη φρουρών. Ένα σχολείο χωρίς όπλα αποτελεί μαγνήτη για τους κακούς ανθρώπους. ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΑΝ», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Ο Τραμπ προφανώς θέλει να εφαρμόσει και στα σχολεία, ανάμεσα σε παιδιά, το μέτρο που ισχύει σε κάποιες αμερικανικές πτήσεις, όπου υπάρχει ένας ανώνυμος αστυνομικός που οπλοφορεί προκειμένου να εμποδίζει τυχόν αεροπειρατείες.

To φιάσκο στον Λευκό Οίκο

Οχι ότι η συνάντηση με τους μαθητές και τους γονείς του λυκείου Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας ήταν μια (επικοινωνιακή) επιτυχία για τον Τραμπ. Ο πρόεδρος δέχτηκε περίπου 40 ανθρώπους –ανάμεσά τους έξι μαθητές του λυκείου του Πάρκλαντ– στην τραπεζαρια του Λευκού Οίκου όπου δεξιώνεται τους ξένους ηγέτες. Καθόταν στη μέση ημικυκλίου ανάμεσα σε εφήβους και έδειχνε σκεπτικός και συγκαταβατικός. Φωτογράφοι όμως κατέγραψαν ορισμένες φράσεις σε κάρτες με χειρόγραφες σημειώσεις που είχε μαζί του, στις οποίες υπήρχαν ερωτήσεις, όπως: «Τι είναι αυτό που θέλετε περισσότερο να μάθω για την εμπειρία που βιώσατε;» ή φράσεις όπως «Σας ακούω».

2018-02-22T030902Z_1074159726_RC1306935200_RTRMADP_3_USA-GUNS2018-02-21T212534Z_1326671968_HP1EE2L1NIMHD_RTRMADP_3_USA-GUNS2018-02-21T212815Z_304570047_HP1EE2L1NN3HF_RTRMADP_3_USA-GUNS2018-02-21T221147Z_415230171_HP1EE2L1PNNI5_RTRMADP_3_USA-GUNS

«Δεν καταλαβαίνω γιατί μπορώ ακόμα να μπω σε κατάστημα και να αγοράσω πολεμικό όπλο», του είπε ο 18χρονος Σαμ Ζέιφ με δάκρυα στα μάτια. «Ας μην το αφήσουμε να ξαναγίνει αυτό ποτέ σας παρακαλώ — σας παρακαλώ», επέμεινε.

Ο Αντριου Πόλακ, του οποίου η κόρη Μίντοου, 18 ετών, σκοτώθηκε στο λύκειο, φώναξε: «θα έπρεπε να το έχουμε λύσει αυτό έπειτα από το πρώτο τουφεκίδι σε σχολείο. Κι είμαι έξαλλος επειδή την κόρη μου — δεν θα την ξαναδώ ποτέ»….

Στο Ταλαχάσι, στη Φλόριντα, όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση μαθητών, ο Λορένζο Πράντο, μαθητής του Στόουνμαν, επισήμανε πως ο δράστης του μακελειού, ο Νίκολας Κρουζ, «μπορούσε να αγοράσει τουφέκι εφόδου προτού αποκτήσει το δικαίωμα αγοράς μπίρας», αναφερόμενος στο ότι ο νόμος στην Πολιτεία επιτρέπει σε νέους ακόμα και 18 ετών να αποκτούν τέτοιου είδους όπλα. «Οι νόμοι της χώρας μας έχουν αποτύχει», πρόσθεσε.

Οι βουλευτές στο Ταλαχάσι είπαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν το όριο ηλικίας για την αγορά αυτού του είδους των όπλων στα 21 έτη, το ήδη ισχύον για την αγορά αλκοόλ ή πιστολιών.

Αλλά η Γερουσία της Πολιτείας επέλεξε να μη συζητήσει καν το ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής.

Ο Τραμπ δήλωσε και αυτός ότι δέχεται να εξεταστούν τα όρια ηλικίας, μεταξύ άλλων μέτρων, ενώ επέκρινε το ότι έχουν κλείσει πολλά ιδρύματα ψυχικής υγείας που θα μπορούσαν να βοηθούν βίαιους ανθρώπους…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...