3686
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανέβει στο βήμα, ενώ ο Νίκος Βούτσης εξηγεί στον Γιώργο Μαυρωτά του Ποταμιού γιατί άλλαξε η σειρά -και η ώρα- ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη. Μια διαδικασία-κλωτσοσκούφι... | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Βουλή του μεσονυχτίου για τη Novartis

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2018, 01:06
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανέβει στο βήμα, ενώ ο Νίκος Βούτσης εξηγεί στον Γιώργο Μαυρωτά του Ποταμιού γιατί άλλαξε η σειρά -και η ώρα- ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη. Μια διαδικασία-κλωτσοσκούφι...
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Βουλή του μεσονυχτίου για τη Novartis

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2018, 01:06

Πέρασαν μεσάνυχτα για να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της Προανακριτικής για τη Novartis. Και τι είπε; Οτι ναι μεν σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας —προφανώς σε αντίθεση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά που κάλεσε τους εμπλεκόμενους «να αποδείξουν την αθωότητά τους»— αλλά ο κόσμος αναρωτιέται αν δεν υπάρχει σκάνδαλο. «Αφού λοιπόν υπάρχει, ένα ερώτημα έχω. Πώς, διάολο, έγινε αυτό το σκάνδαλο; Φύτρωσε;» αναρωτήθηκε με το γνωστό του ρητορικό στιλ.

Επίσης θριαμβολόγησε που o οίκος Moody’s αναβάθμισε κατά δύο θέσεις την πιστοπληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Αυτό, βέβαια, ήταν άσχετο με την υπόθεση, αλλά έτσι κι αλλιώς η μαραθώνια μάχη στη Βουλή δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα της Novartis, αλλά έλαβε κυρίως χαρακτηριστικά γενικευμένης σύγκρουσης.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου στην ομιλία του λίγο νωρίτερα είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη διεθνή θέση της Ελλάδας, τα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό. «Την ώρα που στήνεται σκηνικό γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, εσείς στήνετε γκρίζες ζώνες μέσα στη Βουλή» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στον κ. Τσίπρα προβλέποντας ότι «θα τελειώσει» με εκλογές — «με μία κάλπη και όχι δέκα», πρόσθεσε με νόημα.

Το ίδιο είχε κάνει και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, που είπε στον Πρωθυπουργό ότι η χώρα έχει πάρει τον δρόμο της και ότι αυτός σύντομα «θα πάρει δρόμο».

Δεν μίλησε τελικά ο Σταύρος Θεοδωράκης που για τέταρτη φορά είδε να του αλλάζουν την ώρα και τη σειρά της ομιλίας. Διαμαρτυρόμενος έκανε λόγο για διαδικασία-κλωτσοσκούφι και κατέθεσε την ομιλία του στα πρακτικά.

Ο δε Βασίλης Λεβέντης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λίγο πριν από τη 1 π.μ. της Πέμπτης. Είναι να υποκλίνεσαι στην αντοχή του. Ο Πάνος Καμμένος μίλησε στη 1.20 π.μ. αλλά αυτός ήταν φρέσκος, μόλις είχε φτάσει στην Αθήνα από την Πολωνία όπου ήταν όλη μέρα.

Η συζήτηση στη Βουλή, ξεκίνησε στις 9 π.μ. της Τετάρτης αλλά από νωρίς κατέστη σαφές ότι ο χρόνος δεν αρκεί. Ηταν πολλοί οι δέκα εμπλεκόμενοι πολιτικοί, πολλή και η ένταση και πολλές οι διαφωνίες. Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι δεν ήθελε τις δέκα κάλπες τις οποίες επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με προφανή πολιτική στόχευση. Η πρότασή της για μία κάλπη απορρίφθηκε και έτσι προεξοφλήθηκε η αποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία, ώστε να μη νομιμοποιηθεί το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης.

Το μεσημέρι ένταση σημειώθηκε κατά την αγόρευση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς σημεία της ομιλίας του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, όσο και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Στο βήμα έπειτα άρχισαν να ανεβαίνουν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο να έχει λάβει τον λόγο μετά τον Γιάννη Στουρνάρα και τον (δακρυσμένο) Παναγιώτη Πικραμμένο και να αρνείται με τη σειρά του κάθε κατηγορία σε βάρος του για εμπλοκή στην υπόθεση. Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Γιώργος Κουτρουμάνης: «Ψάξτε τα πάντα, δεν θα με βρείτε πουθενά», είπε χαρακτηριστικά, υπερασπιζόμενος εαυτόν.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξεκίνησαν οι ομιλίες των βουλευτών που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Το βράδυ, αλλά και μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, κορυφώθηκε η κόντρα, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Αλέξης Τσίπρας: Ηταν φυσικό φαινόμενο το σκάνδαλο Novartis;

O Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, αναρωτήθηκε αν τελικά υπάρχει σκάνδαλο η σκευωρία.

«Ακουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά για 40′ και στα πρώτα 20′ δεν μίλησε γι’ αυτό που συζητήσαμε σήμερα» είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, αναφερόμενος στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s: «Υπήρξε ένα ακόμη πλήγμα που δέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώ μιλούσε, καθώς ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα, την ώρα που αυτός μιλούσε για καταστροφή της οικονομίας».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους όχι από εμάς, αλλά από τους δικαστές για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή». Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει πτέρυγα στο Κοινοβούλιο που να μην έχει υιοθετήσει την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει σύσταση επιτροπής που θα διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα. Τελικά, έχουμε σκάνδαλο ή είναι μία σκευωρία;».

«Δεν πρόκειται να μιλήσω από αυτό εδώ το βήμα ως εισαγγελέας. Θα μιλήσω πολιτικά και όχι νομικά. Και ερωτώ: για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, πολιτική ευθύνη υπάρχει;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.

«Αφού λοιπόν υπάρχει, ένα ερώτημα έχω. Πώς, διάολο, έγινε αυτό το σκάνδαλο; Φύτρωσε; Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν γι’ αυτό το σκάνδαλο;» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «το 2012-13 υπήρχε έκθεση του κ. Σούρλα, που έλεγε ότι ο ΟΟΣΑ αναφέρθηκε σε πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε πέντε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Εταιρείες που δωροδοκούσαν Έλληνες λειτουργούς. Στοιχεία για το μεγάλο πάρτι στο χώρο της Υγείας υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και τα γνωρίζαμε όλοι μας» τόνισε, για να διερωτηθεί: «Υπήρξε ή δεν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος μέσα από αμφιβόλου χρησιμότητας ιατρικά συνέδρια και αμφιβόλου πιστότητας έντυπα; Όλα αυτά συνέβησαν σ’ αυτό τον τόπο ή δεν συνέβησαν; Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί σήμερα τις αδιαφανείς πρακτικές της εταιρείας, την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση;».

« Όσοι κυβερνάγατε τόσο χρόνια, κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας. Και προσέθεσε: «Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί τα έκαναν ή μπορούσαν να τα κάνουν εν αγνοία των κυβερνητικών παραγόντων; Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, συγχωρείται όμως η άγνοια σε αυτή την περίπτωση; Γιατί δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά».

Ο ίδιος επισήμανε ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δισ. δραχμών, 100 εκατ. ευρώ δηλαδή και σήμερα μιλάμε σε ό,τι αφορά τη Novartis, για μια ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους τριών δισ. ευρώ.

 

«Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως την υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση» είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ, για να υπογραμμίσει: «Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας, που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη».

«Όχι μόνο δεν το πράξατε» τόνισε, «αλλά αντ’ αυτού υιοθετήσατε πλήρως την παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα θέλησε να… υπενθυμίσει στον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτό έπραξε με παρρησία» ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. «Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη Δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους» είπε.

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: «Θα τελειώσετε με εκλογές με μία κάλπη και όχι δέκα»

Με κριτική για τα εθνικά θέματα άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση πανηγύριζε για την επιτυχία της επίσκεψης Ερντογάν» τόνισε, για να αναφερθεί εν συνεχεία στην ανοιχτή αμφισβήτηση, από την Άγκυρα, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

«Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα με τα Σκόπια με τον πλέον λανθασμένο τρόπο» σημείωσε ακόμη, υπογραμμίζοντας ότι δεν τέθηκε το ζήτημα της εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού στο Σύνταγμα των Σκοπίων.

Τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης: «Θα ήθελα ξεκινώντας να πάρουμε μια απόσταση από όσα συζητούμε σήμερα και να δούμε την μεγάλη εικόνα. Η συζήτηση δεν γίνεται σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο. Το κεκτημένο της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σε αμφισβήτηση. Η Τουρκία επιδεικνύει διαρκή προκλητικότητα, με κορυφαίο γεγονός τη διεμβόλιση σκάφους του Λιμενικού. Η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες πανηγύριζε για την επίσκεψη Ερντογάν».

Και συνέχισε: Στην Κύπρο η Τουρκία εμποδίζει τις έρευνες. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση άνοιξε θέμα Σκοπίων χωρίς συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα και εξασφάλιση ότι τα Σκόπια θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους.

«Πριν από λίγες ημέρες στο Μόναχο συμμετείχα στην παγκόσμια συνάντηση για την Ασφάλεια. Συζητήθηκαν με αίσθηση κατεπείγοντος η κατάσταση ρευστότητας και ραγδαίων γεωπολιτικών αλλαγών που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει πυλώνα σε μια ρευστή περιοχή. Αν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει την αναπτυξιακή τροχιά των υπόλοιπων χωρών. Αν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος είχαν την αίσθηση ευθύνης ότι οι ανάγκες του έθνους απαιτούν το πρόταγμα των πραγματικών αναγκών δεν θα ήμασταν σήμερα σε αυτή την κατάσταση. Η Ελλάδα θα ήταν ήδη κανονική χώρα από το 2015 και η χώρα θα είχε αποκτήσει την θέση που της αξίζει» προσέθεσε.

Και συνέχισε: «Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι κανονική χώρα σήμερα, γιατί δεν έχει κανονική κυβέρνηση. Αντί να είμαστε ενωμένοι με ευθύνη της κυβέρνησης αναλωνόμαστε σε κυνήγι μαγισσών. Θέσατε σε αμφισβήτηση ακόμα και το δικό σας αφήγημα περί καθαρής εξόδου στις αγορές».

«Το εσωτερικό της χώρας εμφανίζεται σπαρασσόμενο με δική σας ευθύνη. Όσα συμβαίνουν σήμερα στη Βουλή τα βλέπουν οι γείτονές μας. Τα βλέπουν οι ξένοι επενδυτές, που θέλουν σταθερότητα και πολιτική ομαλότητα. Τα βλέπουν οι πολίτες που αναζητούν λύσεις στα προβλήματά τους και όχι τοξικές συζητήσεις. Όμως, αυτό θέλετε. Να σπιλώσετε τους αντιπάλους σας μέσα από στημένες σκευωρίες που δεν αποδεικνύονται, αλλά στοχεύουν σε σκιές και υποψίες» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει: «Καταλαβαίνουμε γιατί το κάνετε. Θέλετε να μεταθέσετε την συζήτηση από τα προβλήματα στην οικονομία που εσείς δημιουργήσατε και τα εθνικά προβλήματα που εσείς ανοίξατε».

«Σήμερα ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μιλάμε όμως για τη Νovartis. Χωρίζετε τους Έλληνες σε καλούς και κακούς, έντιμους και διεφθαρμένους. Το είχατε πει “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Όμως σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε να τελειώσετε με τους πολιτικούς σας αντιπάλους, όσο και αν το θέλετε. Εσείς όμως πολιτικά θα τελειώσετε με εκλογές και μια κάλπη και όχι δέκα, όπως θα στήσετε σήμερα» συμπλήρωσε.

Και συνέχισε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «Αλλάξατε τον εκλογικό νόμο, στήσατε σκευωρίες, όμως δεν μπορείτε να αλλάξετε την βούληση του ελληνικού λαού, που θα σας απαντήσει ότι αξίζει καλύτερα. Οι πολίτες που μας παρακολουθούν και εύχομαι να έχουν παρακολουθήσει όλη την συνεδρίαση, δεν πείθονται από σκευωρίες και σόου. Θέλουν να ακούσουν πειστικές προτάσεις για το μέλλον τους».

«Σας είχα πει ότι, όσο τα κοινωνικά και δημοσκοπικά δεδομένα θα αλλάζουν προς το χειρότερο για εσάς, τόσο πιο νοσηρή θα γίνεται η πολιτική σας. Αποδεικνύεται. Είστε επικίνδυνοι για την κοινωνία και για την Δημοκρατία. Διορίσατε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου μία ημέρα μετά την συνταξιοδότησή της στο γραφείο σας. Ποια γραμμάτια εξαργυρώσατε; Η κυρία Θάνου εξακολουθεί να παρεμβαίνει, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι Δικαστές και Εισαγγελείς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μετατρέψατε τη Δημόσια Τηλεόραση σε εργαλείο απροκάλυπτης προπαγάνδας. Εργολάβοι και φοροφυγάδες του διαδικτυακού στοιχήματος προσπαθούν να καλλιεργήσουν την προπαγάνδα σας και να χτίσουν την σκευωρία σας. Καλλιεργείτε σύστημα που προωθεί την χυδαιότητα στην θέση του πολιτικού διαλόγου. Ανέχεστε την βία. Στοχοποιείτε μεθοδικά τους πολιτικούς σας αντιπάλους και δεν εξαιρείτε ούτε τις οικογένειές τους, χρησιμοποιώντας πληρωμένα φερέφωνα που τροφοδοτείτε με διαφημιστικά κονδύλια ΔΕΚΟ» επιτέθηκε στην κυβέρνηση.

«Το κάνετε για να χτίσετε το αφήγημα, με το οποίο θέλετε να πάτε σε εκλογές. Αποτύχατε παντού. Εξαπατήσατε τους πάντες και βουλιάξατε την κοινωνία κάτω από ένα βουνό φόρους. Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεστε για την αλήθεια. Θέλετε μόνο να επιτεθείτε στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Αν στοιχειωδώς θέλατε να αποκαλύψετε την αλήθεια, γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από την διερεύνηση της υπόθεσης; Πώς γίνεται νυν υπουργός να υπογράφει ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα, ενώ ισχύει για τους άλλους που ήταν υπουργοί τα προηγούμενα χρόνια; Αδιαφορείτε για το γεγονός ότι το κλίμα ακραίας πόλωσης και διχασμού έχει ήδη αρνητικές επιπτώσεις. Ποιος θα πειστεί ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας ωρίμασε;», συμπλήρωσε.

«Η πολιτική σας καταρρέει. Σας προκαλώ κ. Τσίπρα. Φέρτε μου μια ανακοίνωσή σας, με την οποία ζητούσατε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Εσείς πολεμούσατε την προσπάθεια εξορθολογισμού που κάναμε και πάει πολύ να εμφανίζεστε ως σταυροφόρος. Είστε το γενόσημο του παλιού πολιτικού συστήματος, φτιαγμένο με ψεύδη και σκευωρίες» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και αναγνώρισε: «Σκάνδαλο Νοβάρτις υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν τα λαγωνικά της κυβέρνησης, αλλά οι αμερικάνικες αρχές. Παντού στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι μέθοδοι προώθησης του φαρμάκου. Όλα τα σοβαρά κράτη, διαπιστώνοντας τα δικά τους κενά, σπεύδουν να τα θεραπεύσουν αποτελεσματικά». «Παντού, εκτός από την Ελλάδα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδίωξαν να συσκοτίσουν το πραγματικό σκάνδαλο, μετατρέποντάς το σε πολιτική δίωξη με μάρτυρες κουκουλοφόρους» σχολίασε.

«Την ώρα που κάποιοι στήνουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, εσείς στήνετε γκρίζες ζώνες στη Βουλή, εκδίδοντας ήδη το πόρισμά σας, για να σπιλωθούν στη συνείδηση των πολιτών χωρίς εκδίκαση δικαστηρίου. “Ένοχοι έως αποδείξεως του αντιθέτου” λέτε. Εμείς λέμε φως στο σκοτάδι. Να μάθουμε την αλήθεια, να ξηλωθεί το σύστημα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από την εταιρεία και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα. Εσείς χρησιμοποιείτε την υπόθεση, για να στοχοποιήσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Μιλήσατε για πρώτη φορά κ. Τσίπρα με λεπτομέρειες πριν από ένα χρόνο, μόνο που τα στοιχεία που αναφέρατε μπήκαν στη δικογραφία δέκα μήνες μετά» κατήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εσείς που υποτίθεται ότι νοιάζεστε, πείτε μας τα μέτρα που πήρατε για την προστασία των πολιτών. Τι έχετε κάνει ήδη για την τιμωρία της εταιρείας, την δράση της οποίας, όπως είπατε, την γνωρίζατε εδώ και ένα χρόνο; Ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε επί ημερών σας. Η συνταγογράφηση αυξήθηκε επί ημερών σας» επισήμανε.

Είπε ακόμη:

Πίσω από τις φωνές και τα παραμύθια για το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχετε τροφοδοτήσει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι καλόπιστοι συμπολίτες έβγαλαν τα συμπεράσματά τους για την μεθόδευση της κυβέρνησης με παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη. Όμως κύριε Τσίπρα δεν ήσασταν εδώ εσείς που κατηγορείτε δέκα ανθρώπους να είστε εδώ και να τους κοιτάξετε στα μάτια. Να κοιτάξετε τον κ. Πικραμμένο, που με δάκρυα στα μάτια ανέβηκε στο βήμα να υπερασπιστεί την αθωότητά του. Κρυφτήκατε στο γραφείο σας. Αλλά και τα κατεβασμένα κεφάλια των βουλευτών σας αποδεικνύουν ότι αν υπάρχουν ένοχοι σε αυτή την αίθουσα είστε εσείς μιας απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων.

Οι κατηγορούμενοι από αυτό το βήμα σήμερα έγιναν κατήγοροι και οι κατήγοροι κατηγορούμενοι.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ιστορία όπως εξελίσσεται δεν έχει σχέση με την ποινική δικονομία και μια ανεξάρτητη δικαστική έρευνα.

Η κυβέρνηση κατηγορεί δέκα πολιτικούς με αποκλειστικό κριτήριο τρεις ανώνυμες μαρτυρίες. Πρωτοφανές στα νομικά χρονικά. Λέτε στην πρότασή σας ότι ενδεχομένως να τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας το οποίο όπως λέτε δεν μπορεί να ερευνηθεί γιατί έχει παραγραφεί. Δεν τολμήσατε να κάνετε πρόταση για διώξεις αλλά στήσατε δέκα κάλπες. Χθες με ανακοίνωση του αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου μάθαμε το αδιανόητο. Ότι το καθεστώς μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος χορηγήθηκε από τον αντιεισαγγελέα στις 9 Φεβρουαρίου δηλαδή μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή. Είμαστε μπροστά σε πρωτοφανή χειρισμό.

Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι επιθυμούμε σύσταση προανακριτικής επιτροπής για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις με αντιεισαγγελέα που παράνομα έδωσε προστασία η παρουσία των 3 μαρτύρων στην Βουλή είναι επιβεβλημένη. Μην τολμήσετε να κλείσετε την επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως. Δικαιοσύνη με κατασκευασμένους μάρτυρες και κατασκευασμένα κατηγορητήρια δεν υπάρχει.

Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Αποδείχθηκε ότι οι μάρτυρες δεν είχαν τεθεί σε καθεστώς προστασίας όταν έδιναν τις καταθέσεις τους. Ο θεσμός προστασίας μαρτύρων αφορά υποθέσεις τρομοκρατίας, ναρκωτικών και υποθέσεις που μπορούν να απειλήσουν την ζωή τους. Οι τρεις μάρτυρες τι φοβούνται; Να βιαιοπραγήσει ο Πικραμμένος ή να τους δείρει ο κ. Στουρνάρας; Αν φοβούνται ας έρθουν να καταθέσουν και με κουκούλα ή αλλοιωμένη φωνή. Να έρθουν όμως. Δεν θα νομιμοποιήσουμε όμως διαδικασία που στοχεύει στην διαπόμπευση γι αυτό στήστε όπως οφείλετε να κάνετε μια κάλπη με ένα ερώτημα: ναι ή όχι στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αυτό ζητάτε με την πρότασή σας και σε αυτό το ερώτημα εμείς απαντάμε «ΝΑΙ».

Ο Καραμανλής είπε ότι η Δημοκρατία εκδικείται όσους την αντιμάχονται. Ο εθνάρχης μιλούσε σε ταραγμένες εποχές. Όμως η ιστορία τα έφερε έτσι ώστε η Δημοκρατία να απειλείται από αυτούς που εμφανίζονται ως προστάτες της. Μπροστά στο φάσμα της εκλογικής τους συντριβής μετέρχονται αθέμιτα μέσα για την παράταση της παραμονής τους. Στις Δημοκρατίες οι κυβερνήσεις λειτουργούν στο πλαίσιο Συντάγματος. Δεν ηγεμονεύουν. Η ισχύς τους ελέγχετε και εξισορροπείται και από άλλες εξουσίες. Δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε την Ελλάδα τριτοκοσμική αποικία. Το κράτος δικαίου πάντα επιβάλλετε στο παρακράτος και η θεσμική εξουσία δεν θα σκύψει το κεφάλι σε μια παρακρατική παρέα που κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία. Είμαστε η ήρεμη πολιτική δύναμη που εγγυάται σταθερότητα.

Γεννηματά: Η χώρα θα πάρει τον δρόμο που πρέπει και εσείς θα πάρετε δρόμο

«Υπεύθυνος για την πολιτική σκευωρία είναι ο Αλέξης Τσίπρας» είπε από το βήμα της βουλής η Φώφη Γεννηματά, η οποία τον κατηγόρησε για ενορχηστρωτή της όλης υπόθεσης. Επίσης, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως εξαίρεσε τα δικά του στελέχη από τη διερεύνηση της υπόθεσης και είπε «όχι» στην παραγραφή.

«Το ερώτημα είναι αν το ζήτημα αφορά ένα σκάνδαλο ή μια σκευωρία; Ισχύουν και τα δύο» ξεκαθάρισε από τα πρώτα της λόγια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για «επιλογή χρόνου και προσώπων που οδηγούν σε προσπάθεια αξιοποίησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε συνωμοσία για τη σπίλωση πολιτικών προσώπων».

Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια, συνέχισε, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον και εστίασε τα πυρά τους στους μάρτυρες που «αναβαθμίστηκαν» αφού ξέσπασε ο θόρυβος.

Η κυρία Γεννηματά άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό που συγκαλύπτει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. «Έχετε αναλάβει δεσμεύσεις κύριε Τσίπρα», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Εσπευσε να συμφωνήσει στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ αν συμφωνεί ότι υπάρχει σκάνδαλο ή όχι. «Αν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μία μίνι αναθεώρηση μόνο στα απολύτως αναγκαία θέματα» είπε και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Κατηγόρησε όμως τον Πρωθυπουργό πως εξαίρεσε τα δικά του στελέχη από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Η Φώφη Γεννηματά διεύρυνε το μέτωπο της κριτικής της και στα εθνικά θέματα. Συγκεκριμένα, άσκησε κριτική για την κατάσταση στο Αιγαίο και επισήμανε τον κίνδυνο σαλαμοποίησης του Σκοπιανού. Για την Οικονομία σημείωσε πως το μνημόνιο τελειώνει μόνο για τους εταίρους μας, όχι για εμάς.

«Βρισκόμαστε ενώπιον σκευωρίας με ενορχηστρωτή τον κ. Τσίπρα και βραχίονες τους υπουργούς του» επανήλθε στο κύριο θέμα και στάθηκε στο γεγονός ότι ο διοικητής της ΕΥΠ επί Καραμανλή είναι υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα. Μίλησε, μάλιστα, για παρακρατικές πρακτικές και συνεργασία με τον κίτρινο Τύπο που απειλούν τη Δημοκρατία και ευνοούν την ακροδεξιά.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η πολιτική ζωή του τόπου ρωμαϊκή αρένα, να κατρακυλήσει η Βουλή στον Βούρκο, τόνισε η κυρία Γεννηματά. Το σκάνδαλο πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη στις πραγματικές του διαστάσεις και να διασφαλιστεί η αποζημίωση του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε δύο προτάσεις. Πρώτον, να ζητηθεί από την επιτροπή ανταγωνισμού να εξετάσει την κατάσταση στην αγορά φαρμάκου και, δεύτερον, να δημιουργηθεί επιτροπή στη Βουλή για τη δαπάνη στην αγορά φαρμάκου για την επόμενη δεκαετία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υποδύεται τον σταυροφόρο της διαφάνειας, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική» σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Η χώρα θα πάρει τον δρόμο που πρέπει και εσείς θα… πάρετε δρόμο» είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς χαλάσαμε το πάρτι των πολυεθνικών, εσείς στοχοποιείτε όσους τον έκαναν, προσέθεσε απευθυνόμενη στους βουλευτές της πλειοψηφίας. «Καταψηφίσατε όλες τις θετικές αλλαγές και τώρα κάνετε το δικό σας παιχνίδι. Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και ανάλγητη» συνέχισε την κατά μέτωπον επίθεση.

«Και οι υπουργοί που ξέχασαν να εκδώσουν δελτίο τιμών είναι αθώοι», επισήμανε και έκανε λόγο για «ωμή κάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών. Υπάρχει προστατευόμενη περίοδος, προστατευόμενος πρωθυπουργός και προστατευόμενοι υπουργοί», τόνισε.

«Απαιτούμε τη διαλεύκανση και λέμε ναι σε επιτροπή με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα, παρουσίασε τη θέση της ΔΗΣΥ. Οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να καταθέσουν στη Βουλή και μάλιστα κατ’ αντιπαράσταση με τους πολιτικούς που κατηγορούν, συμπλήρωσε. Και λέμε όχι σε μία fake επιτροπή με βιασμό του τεκμηρίου της αθωότητας», ξεκαθάρισε.

«Υποδύεστε τους αγγέλους της κάθαρσης, αλλά εμείς σας κατηγορούμε και εσείς είστε απολογούμενοι», κατέληξε την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κουτσούμπας: Δεν θα παίξουμε σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού

 «Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε η τελευταία που με ένα  σκάνδαλο γίνεται προσπάθεια να επισκιαστούν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα αλλά και να αναδειχθούν τα σκάνδαλα ως την μόνη αιτία των μνημονίων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ

Κοινό πολιτικό γενετικό υλικό έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το πολιτικό σύστημα που δημιούργησε την κρίση και έφερε τα μνημόνια σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο γγ του ΚΚΕ επισήμανε: «Δεν είναι η πρώτη φορά ούτε η τελευταία που με ένα  σκάνδαλο γίνεται προσπάθεια να επισκιαστούν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα αλλά και να αναδειχθούν τα σκάνδαλα ως την μόνη αιτία των μνημονίων. Η αιτία της κρίσης των μνημονίων και των λαϊκών προβλημάτων μας λένε ότι βρίσκεται απλά σε κάποιους διεφθαρμένους πολιτικούς και όχι σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα το DNA του οποίου έχει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και πρόσθεσε «ποιον δουλεύετε κύριοι της κυβέρνησης που βάζετε τα τρολ του διαδικτύου να λένε ότι το ΚΚΕ  θεωρεί ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός; Ξέρουμε ότι δεν είστε ηλίθιοι. Εσείς απλά προσπαθείτε να αποκρύψετε την πραγματικότητα και να αποκοιμίσετε τον ελληνικό λαό».

»Να έρθει στο φως η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες. Η διερεύνηση πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους», είπε σε άλλο σημείο ο γγ του ΚΚΕ για να προσθέσει: «Η επιτροπή πρέπει να έχει την δυνατότητα να εξετάσει τους μάρτυρες που εμφανίζονται ως «προστατευόμενοι», οι μάρτυρες με τις κουκούλες. Ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων με τις αντιδραστικές διατάξεις του τόπε τρομονόμου. Το ΚΚΕ θα προσπαθήσει μέσα από τη συμμετοχή του στην επιτροπή να μην εκφυλιστεί η επιτροπή με συγκαλύψεις των πραγματικών αιτιών».

Ο κ Κουτσούμπας τοποθετήθηκε και για την «καυτή» ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής εκτιμώντας ότι η όξυνση στο Αιγαίο θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα.

«Το ΚΚΕ σε καμιά περίπτωση δεν θα παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού από όλα τα επείγοντα πραγματικά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός είτε αυτά αφορούν την οικονομία είτε αφορούν τις επικίνδυνες εξελίξεις τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή που δυστυχώς η κυβέρνηση είναι βαθιά χωμένη. Μιλάμε και για τις εξελίξεις με την αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις προκλήσεις εντός ελληνικού εδάφους. Φοβάμαι ότι η προκλητικότητα θα επεκταθεί με περαιτέρω όξυνση της κατάστασης στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Αντιλαμβάνεστε κύριοι της κυβέρνησης ότι κάπου εδώ πρέπει να τελειώνει ο εφησυχασμός ότι δήθεν οι προκλητικότητες του Ερντογάν είναι για εσωτερική κατανάλωση. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη κύριοι της κυβέρνησης. Μετά το επεισόδιο στα Ιμια το 1996 η τότε κυβέρνηση αναγνώρισε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας και ο Σημίτης ευχαριστούσε τις ΗΠΑ. Βέβαια εσείς κύριε Τσίπρα ευχαριστήσατε προκαταβολικά τον Τραμπ και επιδιώκετε να γίνει η κυβέρνησή σας ο σημαιοφόρος των συμφερόντων των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του ρόλου που επιδιώκετε επιχειρείτε να λύσετε και το ζήτημα των Σκοπίων με ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Συμφωνία μπορεί να υπάρξει αλλά η συμφωνία δεν αποτελεί λύση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...