248
Βομβαρδισμένη συνοικία στην επαρχία Ιντλίμπ | EPA/YAHYA NEMAH

Η Μόσχα παραδέχτηκε ότι ρώσοι μισθοφόροι στη Συρία σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 13:02
Βομβαρδισμένη συνοικία στην επαρχία Ιντλίμπ
|EPA/YAHYA NEMAH

Η Μόσχα παραδέχτηκε ότι ρώσοι μισθοφόροι στη Συρία σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 13:02

Οι φήμες κυκλοφορούσαν εδώ και αρκετές ημέρες για θανάτους ρώσων μισθοφόρων από εταιρεία που σχετίζονταν με το Κρεμλίνο που σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά.

Με κάποια καθυστέρηση η Ρωσία παραδέχτηκε την Τρίτη ότι «αρκετές δεκάδες» ρώσοι πολίτες, αλλά και πολίτες άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατικών, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη Συρία κατά τη διάρκεια μάχης.

Την περασμένη εβδομάδα, όπως σημειώνει ο Guardian, η Ρωσία είχε διαψεύσει την είδηση σαν «κλασικό δείγμα παραπληροφόρησης».

Επρόκειτο για άτομα που δεν ανήκαν στις  ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ενώ, όπως διευκρινίστηκε, δεν υπήρξε χρήση ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών δεν ανέφερε πότε και πού συνέβη το περιστατικό, ούτε τα ονόματα των νεκρών παρά μόνο ότι οι τραυματίες έχουν λάβει τις απαραίτητες ιατρικές φροντίδες.

Οι ρώσοι μισθοφόροι, διευκρινίζει ακόμη η Ρωσία, ταξίδεψαν στη Συρία «με δική τους θέληση και για διάφορους λόγους» χωρίς να προχωρά σε κρίσεις γιατί το έκαναν.

Το περιστατικό συνέβη στις 7 Φεβρουαρίου στην περιοχή της Ντέιρ-ελ-Ζορ όπου οι μισθοφόροι πολεμούσαν στο πλευρό δυνάμεων που τάσσονται με το πλευρό του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Οι απώλειες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επίθεσης.

Το Reuters είχε αναφέρει ότι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν περί τους 300 άνδρες που εργάζονταν στο Wagner Group, ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας (δηλαδή μισθοφόρων) που σχετίζεται με το Κρεμλίνο.

Τυπικά οι ρωσικοί νόμοι απαγορεύουν την ενοικίαση μισθοφόρων, ενδέχεται όμως αυτή η «μαύρη» δραστηριότητα να είναι ένας τρόπος για να κρατηθούν οι απώλειες στην τάξη των ενόπλων δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν η πρώτη φορά που ρώσοι σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά από το 2015 όταν η Ρωσία μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό του Ασαντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...