322
|

Γιατί ο Μαρινάκης έκλεισε την κυριακάτικη «Ελευθερία του Τύπου»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 08:19

Γιατί ο Μαρινάκης έκλεισε την κυριακάτικη «Ελευθερία του Τύπου»

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 08:19

Εντεκα μήνες. Τόσο τελικά κράτησε η «Ελευθερία του Τύπου», η εφημερίδα που εξέδωσε η Alter Ego, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, μια εκδοτική προσπάθεια που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε προτού ο εφοπλιστής αποκτήσει τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και τα έντυπά του.

Η «Ελευθερία του Τύπου» είχε κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2017, όταν το μέλλον του ΔΟΛ ήταν αβέβαιο και οι εφημερίδες του έδιναν αγώνα επιβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι αρκετοί από τους δημοσιογράφους των «Νέων» και του «Βήματος» είχαν σπεύσει τότε να πάρουν μεταγραφή στην «Ελευθερία του Τύπου» που φάνηκε ως διάδοχο σχήμα στον χώρο των κεντροαριστερών εντύπων. Ομως ο ΔΟΛ και τα μέσα ενημέρωσής του επέζησαν. Και τον Αύγουστο η εταιρεία αποκτήθηκε μέσω πλειστηριασμού από τον κ. Μαρινάκη, σε μια εξέλιξη που άλλαξε τον στρατηγικό σχεδιασμό του επιχειρηματία όσον αφορά τις θέσεις του στα ελληνικά ΜΜΕ.

Στις αρχές Ιανουαρίου ανεστάλη η καθημερινή έκδοση της «Ελευθερίας του Τύπου», κρατώντας μόνο την κυριακάτικη, η οποία όμως επίσης δεν τελεσφόρησε: η τελευταία, γνωστή της κυκλοφορία ήταν στις 11 Φεβρουαρίου, με 9.440 φύλλα.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο η κυριακάτικη εφημερίδα θα βγει για τελευταία φορά στα περίπτερα.

Οπως και με το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου –που δεν άντεξε τη συνύπαρξη με «Τα Νέα»– πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία δεν εξέπληξε τους ειδικούς στα του Τύπου. Η ένταξη του «Βήματος της Κυριακής» στην εκδοτική εταιρεία του κ. Μαρινάκη κατέστησε πολυτέλεια τη διατήρηση ενός δεύτερου νεαρού φύλλου, χωρίς την ιστορική διαδρομή και την πολιτική επιρροή των εντύπων του πρώην ΔΟΛ.

Το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας. Τον Ιανουάριο όταν έκλεισε το ημερήσιο φύλλο είχε υπάρξει η άτυπη δέσμευση για μετεγκατάσταση κάποιων εργαζομένων στα «Νέα» ή απασχόλησή τους στο κυριακάτικο φύλλο, δέσμευση που όμως δεν εμπόδισε να υπάρξουν δεκάδες απολύσεις. Τώρα οι φόβοι έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι typologies ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι θα απορροφηθούν στο σαββατιάτικο φύλλο των «Παραπολιτικών» και στον ιστότοπο τους που επανασχεδιάζεται – και αυτό ωστόσο έχει τον ανταγωνισμό από το in.gr και τα άλλα sites του πρώην ΔΟΛ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...