429
Συγγενής επιβάτη στην Τεχεράνη περιμένει με έκδηλη αγωνία νέα για την τύχη της πτήσης | EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Μυστήριο με τη συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν, φόβοι για 65 νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2018, 18:14
Συγγενής επιβάτη στην Τεχεράνη περιμένει με έκδηλη αγωνία νέα για την τύχη της πτήσης
|EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Μυστήριο με τη συντριβή αεροσκάφους στο Ιράν, φόβοι για 65 νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2018, 18:14

Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται από το Ιράν για την τύχη του αεροσκάφους της Aseman Airlines που εξαφανίστηκε νωρίς την Κυριακή ενώ πραγματοποιούσε εσωτερικό δρομολόγιο.

Η εταιρεία ανακάλεσε προηγούμενη ανακοίνωσή της σύμφωνα με την οποία έχουν σκοτωθεί οι πάνω από 60 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής το αεροπλάνο δεν έχει εντοπιστεί.

«Δεν έχουμε ακόμη καμία πρόσβαση στο ακριβές σημείο της συντριβής», το οποίο εξάλλου βρίσκεται σε δύσβατο, ορεινό σημείο. «Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε οριστικά τον θάνατο όλων των επιβατών» και των μελών του πληρώματος, δήλωσε ο Μοχαμάντ Ταμπαταμπαΐ, επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι και οι 66 επιβαίνοντες είναι νεκροί.

Αργότερα διευκρινίστηκε ότι συνολικά οι επιβαίνοντες ήταν 65 επειδή ένας από τους επιβάτες έχασε την πτήση, μια λεπτομέρεια που μπορεί να είναι πολύ σημαντική για την τύχη του σεισμολόγου Ακη Τσελέντη ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επέβαινε στην πτήση που αποδείχτηκε μοιραία.

Προς το σημείο κινούνταν σωστικά συνεργεία της Ερυθράς Ημισελήνου, ωστόσο ο κακός καιρός δυσχεραίνει σημαντικά το έργο τους.

Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από την Τεχεράνη με προορισμό την πόλη Γιασούζ στο νοτιοδυτικό Ιράν και συνετρίβη στην περιοχή Σαμιρόμ, στα βουνά του Ζαγκρός. Απείχε περίπου 22 χιλιόμετρα από τον προορισμό του όταν φέρεται να συνετρίβη.

Μετέφερε 59 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, δύο φρουρούς, δύο ιπτάμενους συνοδούς και τους δύο πιλότους.

aeroplano

Το BBC σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια στο Ιράν έχει σημειωθεί σειρά πολύνεκρων δυστυχημάτων, σε μια χώρα όπου ο στόλος των αεροσκαφών εσωτερικών γραμμών είναι γερασμένος, χωρίς ανταλλακτικά λόγω των κυρώσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Το 2014 ένα Antonov της εταιρείας Sepahan κατέπεσε μετά την απογείωση από την Τεχεράνη λόγω μηχανικής βλάβης με αποτέλεσμα τον θάνατο 39 ανθρώπων.

Το 2011 ένα Boeing 727 της  IranAir κατέπεσε με αποτέλεσμα τον θάνατο 78 ατόμων ενώ το 2009 ένα Tupolev των Caspian Airlines με προορισμό την Αρμενία κατέπεσε με αποτέλεσμα τον θάνατο 168 ανθρώπων.

Η άρση των κυρώσεων για το 2015 έδωσε στη χώρα ξανά πρόσβαση σε υλικά ενώ έκλεισαν και μεγάλες συμφωνίες για την ανανέωση του στόλου.

asemanΠέρυσι η Aseman, η τρίτη αεροπορική μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο με τη Boeing για την αγορά 30 αεροσκαφών 737.

Το αεροσκάφος που χάθηκε ήταν ένα γαλλοϊταλικό ATR 72-500, ηλικίας 25 ετών.

Συλλυπητήρια από το υπουργείο Εξωτερικών

Τη βαθιά του λύπη εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter για την αεροπορική τραγωδία στο Ιράν, παράλληλα με τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

Τέλος εκφράζεται η αλληλεγγύη στον ιρανικό λαό και την κυβέρνησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...