224
Διαδήλωση υπέρ του Γιουτζέλ στο Βερολίνο την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου | REUTERS/Axel Schmidt

Απελευθερώθηκε ο ανταποκριτής της Welt στην Τουρκία Ντενίζ Γιουτζέλ

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2018, 13:24
Διαδήλωση υπέρ του Γιουτζέλ στο Βερολίνο την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου
|REUTERS/Axel Schmidt

Απελευθερώθηκε ο ανταποκριτής της Welt στην Τουρκία Ντενίζ Γιουτζέλ

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2018, 13:24

Ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Welt Ντενίζ Γιουτζέλ απελευθερώθηκε την Παρασκευή μετά από ένα χρόνο κράτησης στις τουρκικές φυλακές χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Είχε φυλακιστεί στην Κωνσταντινούπολη ως ύποπτος για τη διάδοση προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικού οργανισμού και παρακίνηση βίας. Εχει αρνηθεί τις κατηγορίες, αλλά εναντίον του δεν έχει ασκηθεί δίωξη.

Εν τω μεταξύ, μετά την απελευθέρωση του Γιουτζέλ έγινε γνωστό ότι η τουρκική Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του, ζητώντας να του επιβληθεί φυλάκιση 18 ετών.

Σύμφωνα με τη Welt, το δικαστήριο έκανε δεκτό το κατηγορητήριο και αποφάσισε τον τερματισμό της προφυλάκισής του. Πάντως δεν έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Την είδηση, που μετέδωσαν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει «ανακουφισμένη και χαρούμενη» για την κατάληξη της υπόθεσης, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της, ενώ προσθέτει ότι «δεν υπήρξαν παρασκηνιακές συμφωνίες» για την απελευθέρωση.

Η απελευθέρωση έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η περίπτωση του Γιουτζέλ ήταν «ένα βάρος» στις διμερείς σχέσεις, επισήμανε από την πλευρά της Ανγκελα Μέρκελ.

Σε αυτήν τέθηκε η περίπτωση του δημοσιογράφου, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, σαν ένα από τα βασικά ανοιχτά σημεία μεταξύ των δύο χωρών.

Οπως σημειώνει το Reuters ο τούρκος πρωθυπουργός είπε την Πέμπτη ότι υπάρχει «κάποια κινητικότητα» στο ζήτημα του δημοσιογράφου και εξέφρασε την ελπίδα για γρήγορα απελευθέρωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...