529
Διαμαρτυρία με κεριά στη μνήμη των θυμάτων - είναι όμως για άλλη μια φορά αργά | REUTERS/Jonathan Drake

Γνώριζαν, υποπτεύονταν αλλά δεν σταμάτησαν τον μακελάρη της Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2018, 11:33
Διαμαρτυρία με κεριά στη μνήμη των θυμάτων - είναι όμως για άλλη μια φορά αργά
|REUTERS/Jonathan Drake

Γνώριζαν, υποπτεύονταν αλλά δεν σταμάτησαν τον μακελάρη της Φλόριντα

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2018, 11:33

Μετά το σοκ, την οργή και την απελπισία για ένα φαινόμενο που δεν λέει να τερματιστεί, η συζήτηση στις ΗΠΑ μετά το τελευταίο μακελειό σε σχολείο με 17 νεκρούς, αυτή τη φορά στη Φλόριντα, περνά στην πρόληψη.

Οι ενδείξεις ότι ο Νίκολας Κρουζ, που έχει παραδεχτεί την ενοχή, ετοίμαζε κάτι σοβαρό υπήρχαν εδώ και καιρό. Το FBI ήταν σε γνώση πληροφοριών για το άτομο του 19χρονου, ωστόσο για άλλη μια φορά δεν έγινε κάτι ουσιαστικό.

Και για άλλη μια φορά τίθεται το ερώτημα: πότε θα αλλάξουν οι νόμοι που επιτρέπουν την ελεύθερη πώληση -αν όχι την εντελώς ανεξέλεγκτη διακίνηση- βαριού οπλισμού στον οποιοδήποτε.

Πρώην συμμαθητές του στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν λένε ότι κάποτε είχε αστειευτεί λέγοντας ότι αυτός μια μέρα «θα πυροβολήσει κόσμο στο σχολείο». Τον περιγράφουν σαν ένα περιθωριακό, απομονωμένο τύπο που ήταν τρελαμένος με τα όπλα. Από το σχολείο αποβλήθηκε για βίαιη συμπεριφορά.

Αυτό το ενδιαφέρον φαίνεται και στις αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα όπου πόζαρε με όπλα και μαχαίρια ή ζώα που βασάνιζε και σκότωνε.

Είναι ακόμη γνωστό ότι κατά διαστήματα είχε τεθεί δεχτεί θεραπεία για ψυχικές παθήσεις.

To FBI επιβεβαίωσε ότι πριν από ένα χρόνο είχε ειδοποιηθεί για τον Κρουζ. Ένα σχόλιο στο YouTube έχει παρακινήσει άλλον ένα χρήστη να επικοινωνήσει με το ομοσπονδιακό γραφείο, το οποίο με τη σειρά του δηλώνει ότι έκανε κάποιους ελέγχους, που δεν είχαν κάποια συνέχεια ή απτά αποτελέσματα.

Υποψίες για την απειλητική συμπεριφορά του Κρουζ είχαν εγείρει και οι σχολικές Αρχές, χωρίς αυτό να σταματήσει τον Κρουζ.

2018-02-16T020143Z_899804122_RC141F02F070_RTRMADP_3_FLORIDA-SHOOTING
«Αρκετά πια! γράφει το σύνθημα που κρατά η γυναίκα (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Μετά από όλα αυτά, κατάφερε να αγοράσει το ημιαυτόματο AR-15, το στρατιωτικό τύπου όπλου που είναι από τα «αγαπημένα» των μακελάρηδων στις ΗΠΑ.

Αρχικά ο Κρουζ, αφού είχε μπει στο σχολείο σκοτώνοντας 17 ανθρώπους, πέταξε το όπλο και επιχείρησε να διαφύγει μέσα στους μαθητές που έφευγαν έντρομοι. Πήγε σε ένα σούπερμάρκετ Walmart και έπειτα σε κατάστημα McDonalds πριν τον εντοπίσει η αστυνομία που τον συνέβαλε μία ώρα μετά την επίθεση.

Ο Κρουζ κατηγορείται τώρα για την εκ προθέσεως δολοφονία 17 ανθρώπων, αδικήματα που μπορεί να επισύρουν ακόμη και την θανατική ποινή, η οποία στη Φλόριντα.

1000

Ούτε πάντως το πένθος για την απώλεια τόσων νέων –όλα σχεδόν τα θύματα ήταν 14 με 17 ετών- δεν κατάφερε να μετριάσει την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε πάνω στην αλλαγή της νομοθεσίας.

Την ώρα που οι συγγενείς των θυμάτων τα έβαζαν ανοιχτά με τον Ντόναλντ Τραμπ για την αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνησή του στην αλλαγή της νομοθεσίας αλλά και για το σφιχταγκάλιασμα με το λόμπι των κατόχων όπλων, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι μάλλον σφύριζαν αδιάφορα.

Ο ίδιος ο Τραμπ κατάφερε την Πέμπτη να μιλήσει στο έθνος μετά το μακελειό χωρίς να χρησιμοποιήσει τη λέξη «όπλο»!

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο είπε ότι είναι νωρίς να συζητήσουμε αν οι αυστηρότεροι νόμοι θα σταματούσαν το έγκλημα. Ο επίσης ρεπουμπλιακανός Τεντ Κρουζ, γερουσιαστής από το Τέξας, κατηγόρησε από το Fox News τους Δημοκρατικούς ότι πολιτικοποιούν τη σφαγή.

Μια λεπτομέρεια που δεν πέρασε απαρατήρητη είναι ότι, όπως γράφει ο Guardian, ο Κρουζ πόζαρε με καπελάκι «Make America Great Again», το προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ, αλλά και την αμερικανική σημαία στο πρόσωπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...