395
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κοτζιάς: «Δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2018, 07:48
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κοτζιάς: «Δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2018, 07:48

Με το τελευταίο περιστατικό στα Ιμια η Τουρκία «έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιας που διαμήνυσε πως δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά.

Σε συνέντευξη του στον ALPHA και σε ό,τι αφορά τα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς είπε για την Τουρκία ότι «και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν και γεωγραφία. Δηλαδή, τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά».

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την Τουρκία νευρική, διότι «δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοικτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της ΑΟΖ και από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί, όπως φαίνεται, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου».

Η Τουρκία, τόνισε, «έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε και τους είπαμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική -ας το πούμε- συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».

Ερωτώμενος αν αύριο σε ένα άλλο σημείο του Αιγαίου ή στο ίδιο ένα άλλο τουρκικό σκάφος εμβολίσει και πάλι ένα ελληνικό, ο κ. Κοτζιάς απάντησε η Τουρκία «δεν θα το ξανακάνει».

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει και πρόσθεσε: «Αυτό πρέπει να το ακούσουν και οι Τούρκοι, διότι όλο μιλάνε για προειδοποιήσεις, προειδοποιήσεις. Εγώ τους έχω πει η Ελλάδα δεν είναι -το λέω με καλή έννοια για αυτές τις δύο χώρες, αλλά το λέω από την άποψη της συμπεριφοράς της Τουρκίας-ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα συγκροτημένο κράτος, με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα».

Εσπευσε ακόμη να διευκρινίσει ότι είναι υπουργός της διπλωματίας και σημείωσε πως πρέπει να προηγείται η διπλωματία.

Eπιπλέον, ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από τους Τούρκους για τις ζημιές που προκάλεσαν στο ελληνικό σκάφος. Έχει μάλιστα ζητήσει από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών να εξετάσει το θέμα.

Για τις προκλητικές δηλώσεις του συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα μύγα που πάει να τα βάλει με τον ελέφαντα, απάντησε ότι πρόκειται για εξυπνάδες και πρόσθεσε: «Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους» προσέθεσε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό είπε ότι τα σχόλια του Ζόραν Ζάεφ περί κλεισίματος τριών από τα επτά θέματα είναι αισιόδοξες, αλλά «κάθε αισιοδοξία είναι θετική». Σε ερώτηση αν συμμερίζεται ο ίδιος αυτήν την αισιοδοξία του, απάντησε πως θα ήθελε να είναι έτσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...