834
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν. Ο Γιώργος Σφαιρόπουλος είναι λιγότερο ενθουσιασμένος | ΙΝΤΙΜESports

Λύθηκε το μυστήριο του Ολυμπιακού

Sportscaster Sportscaster 10 Φεβρουαρίου 2018, 15:01
Οι παίκτες του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν. Ο Γιώργος Σφαιρόπουλος είναι λιγότερο ενθουσιασμένος
|ΙΝΤΙΜESports

Λύθηκε το μυστήριο του Ολυμπιακού

Sportscaster Sportscaster 10 Φεβρουαρίου 2018, 15:01

Λοιπόν; Να μείνει ο κόουτς Σφαιρόπουλος, ή να φύγει; Τι λένε, σήμερα, όλοι αυτοί που μέχρι πριν από δυο τρεις εβδομάδες ζητούσαν από τα «αφεντικά» του να τον απολύσουν; Ευτυχώς για τον προπονητή -και για τον Ολυμπιακό- οι αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν πιστεύουν στις δια βοής αποφάσεις, ούτε κάθισαν να μετρήσουν το κύμα αγανάκτησης που πλημμύριζε τον ιστότοπο της ΚΑΕ αυτούς τους δύο εφιαλτικούς μήνες. Οι οπαδοί τη δουλειά τους, οι ηγέτες τη δική τους. Οπως είπε ο Γιώργος (Αγγελόπουλος) στην κάμερα της Nova αμέσως μετά τον θρίαμβο της ομάδας του στη Μαδρίτη, «ο Ολυμπιακός δεν διοικείται από το facebook, με βάση όσα γράφονται στα social media. Ξέρουμε τι κάνουμε, είμαστε η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία».

Φαίνεται πως το μυστήριο της εξαφάνισης του κανονικού Ολυμπιακού, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, βρήκε τη λύση του. Αυτή κρυβόταν σε μία πρόσφατη δήλωση του Παπαπέτρου, στην οποία δεν είχαμε δώσει την πρέπουσα σημασία: ότι ο προγραμματισμός θέλει την ομάδα να δυναμώνει καθώς θα πλησιάζουν τα play-offs της Ευρωλίγκας. Το ελεγχόμενο ντεφορμάρισμα είναι μια συνήθης πρακτική των προπονητών. Πέρυσι, η Φενέρ του Ομπράντοβιτς που «τρόμαξε» να προκριθεί, στο τέλος σήκωσε την Κούπα. Μόνο που, στον Ολυμπιακό, η αγωνιστική «κοιλιά» ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Ισως και λόγω των αλλεπάλληλων τραυματισμών, αλλά και της κόπωσης των παικτών που έπρεπε να παίζουν και γι’ αυτούς που απουσίαζαν.

Δεν εξηγείται αλλιώς. Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν από τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, γνώρισαν συντριβές από την Μπασκόνια και τη Χίμκι, έχασαν μέχρι και από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι. Και, ξαφνικά, μόλις ανέτειλε ο Φεβρουάριος, νίκησαν την Πρωταθλήτρια Ευρώπης (Φενέρμπαχτσε) με 95-70 στο ΣΕΦ και (χθες, Παρασκευή) πήραν ένα απίθανο «διπλό» από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη (80-79) – το πρώτο τους μετά το 2009. Με τον ίδιο προπονητή και τους ίδιους ξένους που τόσο λοιδωρήθηκαν στις αποτυχίες, ο Ολυμπιακός κατατρόπωσε, μέσα σε ένα δεκαήμερο, δύο από τις τρεις πιο ισχυρές ομάδες της Ευρωλίγκας.

Οι Αγγελόπουλοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους, όχι από «τυφλή» εμπιστοσύνη στον κόουτς και στους παίκτες, αλλά επειδή, ως ιδιοκτήτες, έχουν το προνόμιο της εσωτερικής πληροφόρησης. Αντιθέτως με τους οπαδούς, που η πίστη τους κλονίζεται εύκολα, εκείνοι μπορούν να κοιτάξουν τα στελέχη της ομάδας τους στα μάτια και να ζητήσουν εξηγήσεις. Το είπε ξεκάθαρα, χθες, ο Γιώργος Αγγελόπουλος: «Υπήρχε αμφισβήτηση για όλους, το αντιμετωπίσαμε με ηρεμία. Ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι αξίζουμε. Υπήρχαν λόγοι γι’ αυτό που έγινε. Είχαμε μία πολύ καλή συζήτηση στα αποδυτήρια, σχετικά έντονη. Οταν πάμε καλύτερα, θα μάθετε πιο πολλά. Θα σας τα πούμε όλα στο Βελιγράδι».

1851178
O Σπανούλης έμεινε άποντος αλλά έφυγε νικητής από τη Μαδρίτη

Στο Final-4 εννοεί, το οποίο μετά τον θρίαμβο στη Μαδρίτη διακρίνεται, πάλι, καθαρά στον ορίζοντα του Ολυμπιακού. Αν και τούτη η Ευρωλίγκα, με το νέο της φορμάτ, μοιάζει λίγο με χρηματιστήριο, στο οποίο οι «μετοχές» κάθε ομάδας ανεβαίνουν ή πέφτουν έπειτα από κάθε αγωνιστική, οι «ερυθρόλευκοι» πολύ δύσκολα θα χάσουν το πλεονέκτημα έδρας στα play-offs. Μετρούν, ήδη, 15 νίκες (σε 22 αγωνιστικές) και, όπως όλα δείχνουν, άλλες πέντε στα ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια που τους απομένουν (με Βαλένθια, Μπάμπεργκ, Μπαρτσελόνα, Εφές και Ζαλγκίρις) θα τους είναι αρκετές. Μάλιστα, επειδή έχουν νικήσει από δύο φορές (μέσα – έξω) τη Φενέρμπαχτσε και τη Ρεάλ, και υπερτερούν απέναντί τους σε ενδεχόμενες ισοβαθμίες, η κατάληψη μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων στην κανονική περίοδο φαντάζει πολύ πιθανή. Στις οκτώ τελευταίες αγωνιστικές ο Ολυμπιακός θα απομακρυνθεί από το ΣΕΦ μόλις τρεις φορές (ΟΑΚΑ με Παναθηναϊκό, Μόσχα με ΤΣΣΚΑ και Μάλαγα).

Στη Μαδρίτη ο Ολυμπιακός «τρέλανε κόσμο». Νίκησε έναν ανώτερο -σε ποιότητα- αντίπαλο, με τον Βασίλη Σπανούλη να μένει άποντος σε ένα ματς 80 πόντων (0/2 δίποντα, 0/4 τρίποντα και 0/2 βολές) και να υποπίπτει σε πολλά λάθη. Με τον Στρέλνιεκς να είναι ο μοναδικός πλέι-μέικερ που βοήθησε ουσιαστικά. Και με μόλις έναν παίκτη του σε μεγάλα κέφια: τον Γιώργο Πρίντεζη, που σκόραρε 21 πόντους και μάζεψε έξι ριμπάουντ. Ο Σφαιρόπουλος «απάντησε» στους επικριτές του με έναν εντελώς απρόσμενο θρίαμβο, τον οποίο σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται ο ίδιος.

1851141
Ο Γιώργος Σφαιρόπουλος αμφισβητήθηκε από πολλούς, αλλά τελικά κατάφερε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε μια σπουδαία -και κρίσιμη για την ψυχολογία- νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης

Ο κύκλος του στον Ολυμπιακό δεν έκλεισε, ακόμη. Η συζήτηση περί αντικατάστασής του, Γενάρη μήνα, ήταν άκαιρη. Αλλά μπορεί, πολύ σύντομα, να ανοίξει ξανά: εάν ο Σφαιρόπουλος χάσει (και) το εφετινό Πρωτάθλημα από τον Τσάβι Πασκουάλ. Από τον Οκτώβριο του 2016, που ο Ολυμπιακός συνέτριβε τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ με 88-63, έχουν περάσει μόλις 15 μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Παναθηναϊκός, που στο μεταξύ έδιωξε τον Αργύρη Πεδουλάκη και προσέλαβε τον διάσημο καταλανό τεχνικό, κατέκτησε τον τίτλο του 2017. Και έκτοτε, χωρίς να έχει ενισχυθεί θεαματικά, μετρά πέντε διαδοχικές νίκες επί του μεγάλου του αντιπάλου.

Ακόμη και η ψυχραιμία των Αγγελόπουλων θα «πάει περίπατο», εάν η προσπέραση του Παναθηναϊκού στο εσωτερικό μέτωπο δεν αποδειχθεί συμπτωματική. Θα είναι η στιγμή που οι μυαλωμένοι ιδιοκτήτες θα σκεφτούν ακριβώς όπως οι επιπόλαιοι οπαδοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...