450
Το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, το σκηνικό του πολιτικού δράματος | EPA/JIM LO SCALZO

ΗΠΑ: Οι διαφωνίες στο Κογκρέσο κλείνουν -ξανά- το ομοσπονδιακό κράτος

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 11:17
Το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, το σκηνικό του πολιτικού δράματος
|EPA/JIM LO SCALZO

ΗΠΑ: Οι διαφωνίες στο Κογκρέσο κλείνουν -ξανά- το ομοσπονδιακό κράτος

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 11:17

Συνήθεια τείνει να γίνει στις ΗΠΑ το πρόσκαιρο «λουκέτο» στο ομοσπονδιακό κράτος λόγω των διαφωνιών στο Κογκρέσο για την παράταση της χρηματοδότησης.

Αργά την Πέμπτη (νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην Ελλάδα), η Γερουσία ενέκρινε με 71 έναντι 28 ψήφους το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως το 2019 και το έστειλε προς έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο στη Βουλή υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες από τους Δημοκρατικούς και έτσι είναι αβέβαιο αν θα εγκριθεί το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο, που εκτείνεται σε 600 σελίδες, προτείνει την αύξηση των δαπανών του κράτους κατά περίπου 300 δισ. δολάρια, κυρίως για την άμυνα και για ζητήματα εσωτερικούς ενδιαφέροντος.

Οι διαφωνίες των Ρεπουμπλικάνων, που επικρατούν και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, και των Δημοκρατικών έφεραν για άλλη μια φορά τη χώρα στο κατώφλι της πολιτικής κρίσης.

Οι γερουσιαστές δυσκολεύτηκαν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις που προέβαλε την τελευταία στιγμή ο Ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ, ο οποίος ήταν αντίθετος στις δαπάνες που θα χρηματοδοτούνται από έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Ο Ραντ Πολ, γιος του πρώην βουλευτή Ρον Πολ, καθυστέρησε σημαντικά τη διαδικασία έγκρισης του συμβιβασμού, καταθέτοντας τροπολογία που προβλέπει την επανεπιβολή ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Με τον τρόπο αυτό πίεσε και τελικά κατάφερε να γίνει η ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα.

2018-01-19T233751Z_1272354028_RC163475AB00_RTRMADP_3_KENTUCKY-POLITICS-ASSAULT
Ο Ραντ Πολ είναι γιος του βουλευτή και υποψήφιου κάποτε για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Ρον Πολ (REUTERS/Joshua Roberts/File Photo)

Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση δεν έγινε εγκαίρως και έτσι δεν αποφεύχθηκε μια ακόμη αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.

Επισήμως η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σταμάτησε στις 07:00 ώρα Ελλάδας (μεσάνυχτα στις ΗΠΑ). Είναι η δεύτερη φορά που αναστέλλεται εν μέρει η λειτουργία υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Η πρώτη παράλυση του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ είχε σημειωθεί την 20ή Ιανουαρίου και διήρκεσε τρεις ημέρες, διάστημα που απέχει πολύ από τις 16 ημέρες ενός παλαιότερου «shutdown» το 2013.

Αυτή τη φορά υπάρχουν ελπίδες να αρθεί το αδιέξοδο προτού ξεκινήσει η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σήμερα το πρωί (τοπική ώρα, μεσημέρι της Παρασκευής στην Ελλάδα), εφόσον η Βουλή των Αντιπροσώπων περάσει εγκαίρως το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους και στη συνέχεια υπογραφεί από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η υπηρεσία διαχείρισης και προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα «διαφέρει ανά υπηρεσία» και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι «θα πρέπει να απευθυνθούν στην υπηρεσία τους για να λάβουν οδηγίες».

Κατά κανόνα επηρεάζονται δευτερεύουσες, μη κρίσιμες, υπηρεσίες, όπως μεταξύ άλλων τους ομοσπονδιακούς δρυμούς.

Η αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους μπορεί να αποδειχθεί -για άλλη μια φορά-  πολύ σύντομη, αλλά αντανακλά την πόλωση στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό παρότι ο συμβιβασμός που προτάθηκε είχε την υποστήριξη ηγετικών στελεχών τόσο των δημοκρατικών όσο και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...