321
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Πιερ Μοσκοβισί στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα | Nikos Libertas / SOOC

Οι αγορές «αγαπούν» τον Τσακαλώτο – στα €7 δισ. οι προσφορές για το επταετές

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2018, 18:46
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Πιερ Μοσκοβισί στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα
|Nikos Libertas / SOOC

Οι αγορές «αγαπούν» τον Τσακαλώτο – στα €7 δισ. οι προσφορές για το επταετές

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2018, 18:46

Παρά τις ανησυχίες και τις καθυστερήσεις –λόγω κατάρρευσης του Dow Jones τη Δευτέρα– η υποδοχή του νέου 7ετούς ομολόγου που εξέδωσε το Δημόσιο την Πέμπτη ήταν ιδιαίτερα θερμή και στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Οι προσφορές έφθασαν τα επτά δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιες του ποσού που αναμένεται να αντληθεί, και η απόδοση ψαλιδίστηκε στο 3,5%, έναντι της αρχικής «καθοδήγησης» (guidance) στο 3,75%. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες στις αγορές τις τελευταίες ημέρες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

Aυτό το σκηνικό επέτρεψε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος μετά και τη συνάντησή του με τον Πιερ Μοσκοβισί το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών εστίασε στο γεγονός ότι υπήρξε υπερκάλυψη της προσφοράς και μείωση του επιτοκίου σε σχέση με την εκτιμώμενη απόδοση, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες στις αγορές δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές.

«Η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά είμαστε σε θέση να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Για άλλο ένα βήμα προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο έκανε λόγο το Bloomberg, σημαντικό βήμα για επιστροφή στις αγορές βλέπουν και οι New York Times.

Η τιμολόγηση του νέου 7ετους ομολόγου που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο, ολοκληρώθηκε στις 4 μ.μ. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,5%. Οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου επτά δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ το στόχο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος είχε προσδιοριστεί στα 3 δισ. ευρώ.

Τα αντληθέντα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας συνολικού ύψους 19-20 δισ. ευρώ ως το καλοκαίρι, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Η έκδοση, η πρώτη από τις τρεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, αρχικά αναμένονταν στις αρχές της εβδομάδας ωστόσο το sell off στις διεθνείς αγορές οδήγησε στη μικρή καθυστέρηση, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...