781
Ο Κωνσταντίνος Φρουζής το 2013 σε εκδήλωση του θεσμού Manager of The Year | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο Φρουζής της Novartis δεν εκλήθη καν να καταθέσει – μιλά για «φάρσα»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2018, 12:45
Ο Κωνσταντίνος Φρουζής το 2013 σε εκδήλωση του θεσμού Manager of The Year
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο Φρουζής της Novartis δεν εκλήθη καν να καταθέσει – μιλά για «φάρσα»

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2018, 12:45

Για «στημένους ψευδομάρτυρες» και μια «φάρσα» έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Φρουζής , ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis, καθώς διατέλεσε αντιπρόεδρος της εταιρείας στην Ελλάδα και έχει κατονομαστεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες ως ο άνθρωπος που έκανε τις δωροδοκίες προς τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Παραδόξως όμως, ένας τέτοιος άνθρωπος με έναν τέτοιο ρόλο, ουδέποτε κλήθηκε από τις δικαστικές αρχές να εισφέρει στην έρευνα, κάτι που όντως προκαλεί απορίες για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι όλη αυτή η χοντροκομμένη φάρσα που ζούμε τις τελευταίες μέρες σύντομα θα καταπέσει», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook, ζητώντας παράλληλα τη δημοσιοποίηση της δικογραφίας ώστε να μην έχουν οι Ελληνες πληροφόρηση μέσω διαρροών προς τα ΜΜΕ.

Στην ανάρτησή του στο Facebok την Τετάρτη, ο κ. Φρουζής ανέφερε:

«Αγαπητοί φίλοι, θέλω να γνωρίζετε ότι όλη αυτή η χοντροκομμένη φάρσα που ζούμε τις τελευταίες μέρες σύντομα θα καταπέσει. Οι στημένοι ψευδομάρτυρες και οι άθλιοι συνεργάτες τους, που “βρέθηκαν”/“ανακαλύφθηκαν” τις τελευταίες εβδομάδες (!), σύντομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Προσωπικά, δεν θα αφήσω κανέναν να σπιλώσει την μακρόχρονη επαγγελματική μου πορεία όπου τίμησα και τιμώ τα παιδιά μου, την οικογένεια μου και τη χώρα μου. Άμεσα λοιπόν, πρέπει να δοθεί το σύνολο της δικογραφίας στη δημοσιότητα. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφόρηση και το περιεχόμενο της. ΚΦ».

Την Τρίτη, ο κ. Φρουζής δήλωσε πως ουδέποτε συμμετείχε καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, ούτε περιήλθε οποιαδήποτε τέτοια εις γνώση του.

Στη δήλωσή του τόνισε:

«Με αφορμή την ανάμειξη του ονόματός μου στο φερόμενο ως “σκάνδαλο NOVARTIS”, δηλώνω τα ακόλουθα: Διετέλεσα αντιπρόεδρος της εταιρείας NOVARTIS ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ, θυγατρικής της ομώνυμης ελβετικής πολυεθνικής, από το έτος 2007 εως το έτος 2015, οπότε αποχώρησα οικειοθελώς, με καθήκον, κατά κύριο λόγο, την εκπροσώπηση της εταιρείας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του οποίου είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας επί τρία έτη αντιστοίχως. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι καθ’ όλο το διάστημα παραμονής μου στην ανωτέρω εταιρεία ουδέποτε συμμετείχα καθοιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, ούτε περιήλθε οποιαδήποτε τέτοια εις γνώση μου. Τα όσα αντίθετα κυκλοφορούν σε επίπεδο δημοσιογραφικών πληροφοριών ή διατυπώνονται σε επίσημα έγγραφα, με προχειρότητα που προκαλεί εντύπωση, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Ολα τα ανωτέρω θα αποδείξω ενώπιον των αρμοδίων δικαστκών Αρχών, από τις οποίες, παραδόξως, ουδέποτε κλήθηκα μέχρι σήμερα να εισφέρω οτιδήποτε θα βοηθούσε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αναμένω με ιδιαίτερη ανυπομονησία να λάβω νομίμως γνώση της δικογραφίας, η οποία κατά τρόπο νομικά και ηθικά επιλήψιμο έχει διαρρεύσει, προκειμένου κι εγώ να πληροφορηθώ την εις βάρος μου κατηγορία, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα καταπέσει. Εξυπακούεται ότι επιφυλάσσομαι παντός δικαιώματός μου για την αποκατάσταση της βαρύτατης ηθικής βλάβης που ήδη έχω υποστεί από την ανάμειξη του ονόματός μου στην εν λόγω υπόθεση, εις βάρος όλων όσοι, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, συνέβαλαν στην πρόκλησή της». 

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο κ. Φρουζής πήγε στην ελβετική εταιρεία το 2007, αφού είχε προηγηθεί μια πορεία στις εταιρείες ΟΤΕ, L’Oreal, Elf Total. Εξελέγη, με την έναρξη της κρίσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και συχνά ερχόταν σε αντιπαράθεση με τις πρώτες μνημονιακές κυβερνήσεις όχι μόνο για την τιμή των φαρμάκων, αλλά και για ρυθμίσεις που αφορούσαν την αρχιτεκτονική της τιμολόγησης των φαρμάκων (τη σχέση της τιμής των καινούργιων με εκείνων που είχαν ληγμένη πατέντα και των γενοσήμων), αλλά και των οριζόντιων μηχανισμών περιορισμού της ζήτησης (rebate, claw back).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου, η αποχώρηση του κ. Φρουζή από τη Novartis συνοδεύθηκε από μια εκτεταμένη διαδικασία «κάθαρσης», που, μεταξύ άλλων, αφορούσε την απομάκρυνση στενών συνεργατών του. Υπήρξαν ευρήματα που δεν αφορούσαν μόνο τη δική του περίοδο διαχείρισης, αλλά ένα συνολικό καθεστώς, όπως παραδέχθηκε και η μητρική εταιρεία, σχετικά με την ύπαρξη ενός κεντρικού λογαριασμού έως το 2011. «Στην περίπτωση της Ελλάδας η κεντρική χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων περιλάμβανε και απευθείας πληρωμές προς τρίτους. Η Novartis Pharmaceuticals έχει σταματήσει αυτή την πρακτική εδώ και έξι χρόνια. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε το ιστορικό αυτών των πληρωμών στο πλαίσιο της εσωτερικής έρευνας που διεξάγουμε», ανέφερε o ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός.

Μετά το 2011 η εταιρεία συνέχισε να πληρώνει για τους σκοπούς αυτούς από το ταμείο της ελληνικής θυγατρικής. Πάντως, πηγές κοντά στον κ. Φρουζή σημείωσαν για δύο από τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται η δικογραφία που διαβιβάσθηκε στη Βουλή:

– Οτι στην μεν υπόθεση της παραγγελίας των αντιγριπικών εμβολίων η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε πρόσθετα σκευάσματα από τη Novartis, τα οποία η ελβετική εταιρεία έκρινε ότι δεν έπρεπε να πουλήσει στο ελληνικό κράτος (είχε ήδη πολλά σε σχέση με την πυκνότητα του πληθυσμού).

– Οτι η παρέμβασή του στην κυβέρνηση τον Μάιο – Ιούνιο του 2012 για τα φάρμακα των καρκινοπαθών αφορούσε άλλη ελβετική εταιρεία και έγινε υπό την ιδιότητα του προέδρου του ΣΦΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...