1679
|

Ο Τσίπρας προσφεύγει τώρα στο «φάρμακο Novartis»

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2018, 09:32

Ο Τσίπρας προσφεύγει τώρα στο «φάρμακο Novartis»

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2018, 09:32

Ενα 24ωρο. Τόσο πέρασε από το ογκώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα –το οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε με κάθε μέσο να υποβαθμίσει– ώστε να επιστρατευθεί καθώς φαίνεται το επόμενο επικοινωνιακό εργαλείο από το Μαξίμου: Το διεθνές σκάνδαλο Novartis, με τη δικογραφία του ελληνικού σκέλους της υπόθεσης να παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή καθώς η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθράς διαπίστωσε εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Κανονικά τα δύο γεγονότα δεν συνδέονται. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη άλλωστε, ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα. Ομως η σπουδή του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δώσει «εντολή» να διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή, οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του αναπληρωτή του, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που προσπέρασαν δημοσίως το τεκμήριο της αθωότητας κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους» και η παρουσία το απόγευμα της Δευτέρας στον Αρειο Πάγο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος παραδέχτηκε εκ των υστέρων ότι ζήτησε προνομιακή ενημέρωση για την υπόθεση, μαρτυρά ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον ή και έναν βαθμό παρέμβασης. Αν μη τι άλλο η υπόθεση με τις διεθνείς μίζες του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού έρχεται σε μια εξαιρετικά βολική στιγμή για τη βαλλόμενη λόγω Σκοπιανού και συλλαλητηρίων, κυβέρνηση.

Αυτό, την πολιτική σκοπιμότητα, τονίζουν από τη Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και παραβίαση του Συντάγματος λόγω της πρωθυπουργικής εντολής. Ομως και από τη ΝΔ τώρα βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση καθώς ο φιλοκυβερνητικός Τύπος έσπευσε να στοχοποιήσει συγκεκριμένα πρόσωπα ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση –δύο πρώην Πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς– που φέρονται να εξετάζονται για δωροδοκίες και απιστίες. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της «Εφ. Συν.» που υπέδειξε τα ονόματα του Αντώνη Σαμαρά, του Αδωνι Γεωργιάδη, του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Γιάννη Στουρνάρα, με τη μάλλον αστεία υποσημείωση ότι «εμφανίζονται» ως εμπλεκόμενοι. Τους «εμφανίζουν» δηλαδή…

1_940

Ακόμα πιο απροκάλυπτο ήταν το «Εθνος» που έβγαλε και πρόσωπα. Αραγε πώς διέρρευσε η δικογραφία; Δεν θα έπρεπε να παρέμβει εισαγγελέας;

ethnos

Η υπόθεση Novartis ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και έφτασε και ως την Ελλάδα με φόντο τις υπερβολικές δαπάνες για προϊόντα της στον κλάδο της Υγείας –η φαρμακευτική δαπάνη εκτινάχθηκε στην χώρα μας από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. To θέμα βέβαια είναι ότι τα αδικήματα (δωροδοκία και απιστία) έχουν παραγραφεί, αλλά από την κυβέρνηση, δια στόματος Κοντονή, αναβαθμίζουν την υπόθεση κάνοντας αορίστως λόγο για ξέπλυμα χρήματος. Και μολονότι τα στοιχεία έχουν σταλεί στη Βουλή χωρίς αξιολόγηση, δηλαδή δεν είναι σαφές ποιους αφορά το αδίκημα της απιστίας και ποιους η δωροδοκία, έστω κι αν είναι παραγεγραμμένες, ο φιλοκυβερνητικός Τύπος δεν εμπλέκει μόνο όσους διατέλεσαν υπουργοί Υγείας, αλλά και όσους έχουν θητεύσει στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Ετσι φτάσαμε στο σχεδόν σουρεαλιστικό φαινόμενο να βγαίνουν διάφοροι πολιτικοί παράγοντες και να δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση, μολονότι κανείς, εκτός από τους εισαγγελείς, δεν (πρέπει να) είναι σε θέση να ξέρει το περιεχόμενο του φακέλου, άρα και κανείς να μην ξέρει τα ονόματα των όποιων εμπλεκομένων. Κανείς, αλλά φάνηκε ότι πολλοί «φίλοι» είχαν πρόσβαση στον φάκελο και δημοσίευσαν ονόματα, «σύμφωνα με πληροφορίες».

Οσοι στοχοποιήθηκαν στο Διαδίκτυο από το βράδυ της Δευτέρας, έσπευσαν να κάνουν λόγο για πόλεμο λάσπης και συκοφαντίες που εκπορεύονται κατ’ ευθείαν από το γραφείο του κ. Τσίπρα.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, μίλησε για «συκοφάντες» που θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε: «Οσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην “υπόθεση Novartis” κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Ο διοικητής της ΤτΕ  Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για «πολιτική στοχοποίηση» και «bullying» εναντίον του κατά τα τελευταία τρία χρόνια: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρεία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος τώρα αλλά υπουργός Υγείας την περίοδο 2006-2009, δήλωσε: «Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και υπουργών της περιόδου 2006-2015… Την περίοδο που ήμουν υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα… Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα».

Ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος είπε: «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που διετέλεσε  υπουργός Υγείας την περίοδο 2010-2012, έκανε λόγο για γελοιότητες μιας συμμορίας και προανήγγειλε ότι ο ίδιος θα προσφύγει στα δικαστήρια:

«Μόλις προσγειώθηκα στην Αμερική και πληροφορήθηκα τις αθλιότητες-γελοιότητες της συμμορίας. H ηθική εξαχρείωση και ο πολιτικός αμοραλισμός της παρούσας κυβέρνησης έσπασαν όλα τα ρεκόρ, που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει. Αυτή την φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμη και τα όρια της γελοιότητας. Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια».

Αδωνις: «Θα τους κάνω ρεζίλι»

Πιο γλαφυρός ήταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος, σε κοπή πίτας στο «Caravel», χαρακτήρισε «τρίχες» τις αποκαλύψεις που περιέχονται στη δικογραφία και προέτρεψε τον κόσμο που τον άκουγε να παρακολουθήσει την Τρίτη την συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στη Βουλή γιατί όπως είπε εκεί «θα τους κάνω πλήρως ρεζίλι και θα αποκαλύψω τη σκευωρία για να την μάθει ο ελληνικός λαός».

Πρόσθεσε ότι είναι εξωθεσμική και παράνομη η επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Αρειο Πάγο, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της ανάκρισης είναι πράγματι δύο, «ένας Κρητικός με μουστάκι από τα Σφακιά και ένας κοντός μαυριδερός δημοσιογράφος» εννοώντας τον αν. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τον Κώστα Βαξεβάνη, οι οποίοι όπως είπε έχουν προαναγγείλει ο καθένας τους καμιά εικοσαριά φορές διώξεις με πληροφορίες από μια «δήθεν μυστική ανάκριση».

«Αν τους αρέσουν οι εισαγγελείς τόσο πολύ θα φροντίσουμε εμείς να τους βλέπουν συχνά στο μέλλον», είπε με νόημα.

Είναι σαφές ότι πέρα από την ουσία της υπόθεσης, τις υπερτιμολογήσεις των σκευασμάτων του φαρμακευτικού κολοσσού τις οποίες διερεύνησε και το FBI και αφορούσαν και τη χώρα μας –για «σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων» έκανε λόγο την Τρίτη στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός– υπάρχει ένα πολιτικό παιχνίδι. Από τη μία η κυβέρνηση σηκώνει το θέμα εις το όνομα της «κάθαρσης» κάτι που α) επαναφέρει το αφήγημα περί «διεφθαρμένου παλιού πολιτικού συστήματος» και β) θα λειτουργήσει και ως συγκολλητική ουσία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Από την άλλη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για κραυγαλέες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία αργά τη νύχτα της Δευτέρας:

«Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

» Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση της εκτελεστικής εξουσίας.

» Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

» Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα…

» Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

» Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Κοντονής: «Ντροπή, δεν παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη»

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε στη φιλόξενη τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ και είπε ότι οι ευθύνες στην υπόθεση της Novartis προκύπτουν από μαρτυρικές καταθέσεις, ενόσω η δικογραφία για την συγκεκριμένη υπόθεση διαβιβάζεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε δέκα πολιτικούς, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, ο κ. Κοντονής σημείωσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι το σύνολο των μαρτυρικών καταθέσεων έχουν να κάνουν με παράνομη τιμολόγηση και σε περιπτώσεις φορολογίας όταν έχουμε δωροδοκία, έχουμε (να κάνουμε) με ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Η Δικαιοσύνη «εντοπίζει τα πρόσωπα, τα οποία ενδεχομένως να εμπλέκονται στην υπόθεση. Αυτό είναι ενέργεια της Δικαιοσύνης η οποία μίλησε με την έρευνά της», πρόσθεσε.

Ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι λεπτομέρειες για τη δικογραφία δεν μπορεί να δώσει. Ακόμη, απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ο υπουργός δήλωσε: «Ντροπή σε αυτούς που λένε ότι παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...