604
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θεοδωράκης: Εχουμε μια ευκαιρία να λύσουμε το Σκοπιανό που δεν πρέπει να χάσουμε

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2018, 14:28
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θεοδωράκης: Εχουμε μια ευκαιρία να λύσουμε το Σκοπιανό που δεν πρέπει να χάσουμε

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2018, 14:28

Η σημερινή συγκυρία για να βρεθεί λύση με την ΠΓΔΜ είναι η καλύτερη τα τελευταία χρόνια, τονίζει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ επισημαίνει: «οι γείτονες μας (πρέπει) να υπογράψουν μια διεθνή συμφωνία που θα περιλαμβάνει αυτά που τους ζητάμε και θα τους δεσμεύει για αλλαγές στο Σύνταγμα τους. Κάτι τέτοιο άλλωστε έγινε και το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία».

«Δεν έχω και μεγάλη εμπιστοσύνη στις διαπραγματευτικές ικανότητες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και θα ήταν καλό να ρωτήσει κάποιος τον κ.Κοτζιά αν την αισιοδοξία του τη μοιράστηκε με τον άνθρωπο που κάθεται δεξιά του στο υπουργικό συμβούλιο, τον κ. Καμμένο. Γιατί, θα το επαναλάβω, είναι επικίνδυνο κάθε μέρα άλλα να λέει ο υπουργός Αμύνης και άλλα ο υπουργός Εξωτερικών», επισημαίνει.

Η παρουσία του Ζόραν Ζάεφ στην ηγεσία της ΠΓΔΜ, όπως εξηγεί ο επικεφαλής του Ποταμιού, «είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Είναι ευρωπαϊστής, θέλει να είναι φίλος με τους Έλληνες – εκτός των άλλων η οικογένεια του έχει σπίτι στην Χαλκιδική όπου κάνει συνεχώς διακοπές – και έχει νικήσει τους εθνικιστές στη χώρα του. Αν δεν συζητήσουμε με αυτόν με ποιόν θα συζητήσουμε; Ξέρετε οι Γάλλοι λένε “οι άνθρωποι έχουν και δεύτερη ζωή για να μετανοήσουν, τα κράτη όχι”. Ας μην αφήνουμε, λοιπόν, συνεχώς τον χρόνο να περνάει. Γιατί μπορεί να περνάει εις βάρος μας».

Σε ερώτημα αν ο Πρωθυπουργός πρέπει να αντικαταστήσει τον Πάνο Καμμένο στην περίπτωση που δεν ψηφίσει την προτεινόμενη από την κυβέρνηση λύση, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά ότι «αυτά είναι προβλήματα του κ.Τσίπρα. Αλλά σκεφθείτε έναν υπουργό Αμύνης που θα πηγαίνει στο ΝΑΤΟ και θα λέει “εγώ βέβαια διαφωνώ…”. Ο λαός μας θέλει μια καθαρή πρόταση από την κυβέρνηση, όπως επίσης θέλει και μια καθαρή πατριωτική στάση και από όλους εμάς της αντιπολίτευσης».

«Στην πρόταση Τσίπρα θα απαντήσουμε όταν δούμε την πρόταση. Προς το παρόν βλέπουμε μια διχασμένη κυβέρνηση», λέει και σημειώνει επίσης ότι η αισιοδοξία του κ. Κοτζιά είναι πλήρως αντίθετη με τη στάση του Πάνου Καμμένου.

Η θέση του Κινήματος Αλλαγής για το ζήτημα, όπως την αναπτύσσει, είναι σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και, παράλληλα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι θα αλλάξουν τα σχολικά βιβλία και θα αφαιρεθούν από τα επίσημα κείμενα τους οι αλυτρωτικές αναφορές.

«Οι ακροδεξιοί είχαν το πρόσταγμα»

Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης «οι ακροδεξιοί είχαν το γενικό πρόσταγμα. Προφανώς στο συλλαλητήριο πήγαν άνθρωποι που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν, που ήθελαν να φωνάξουν ή απλώς να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν. Θα πρέπει όμως να τους προβληματίσει ότι στην ίδια συγκέντρωση ήταν γεμάτα χαρά και όλα τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής. Και οι περισσότεροι ομιλητές συγχρωτίστηκαν μαζί τους και προσπάθησαν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις μας με τους γείτονες και να διχάσουν τους Έλληνες».

Εξηγεί ακόμη γιατί τα συλλαλητήρια συσπειρώνουν τόσο κόσμο: «Γιατί οι πολίτες είναι στο σκοτάδι. Κανείς δεν τους είπε “τι χάνουμε και τι κερδίζουμε”. Ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το δίκαιο. Γνωρίζετε ότι από τον Σεπτέμβρη που έβλεπα τα σύννεφα να έρχονται είχα ζητήσει απαντήσεις από τον κ. Τσίπρα στην Βουλή. Αδιαφόρησε. Στη συνάντησή μας στο Μέγαρο Μαξίμου δέχθηκε ότι είχα δίκιο. Ότι έπρεπε να είχαμε συζητήσει στη Βουλή».

Επικρίνει, τέλος, έντονα τη στάση της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι στη ΝΔ νομίζουν ότι θα νικήσουν τον Τσίπρα, αν αντιγράψουν τον Τσίπρα της αντιπολίτευσης. Στα εθνικά θέματα όμως δεν θα πρέπει να υπάρχουν κόμματα, μόνον Ελλάδα».

Ακόμη αφήνει αιχμές για τη στάση της Εκκλησίας, διερωτώμενος πότε είχε δίκιο τον Ιανουάριο ή τώρα. «Ο αρχιεπίσκοπος είχε μια ξεκάθαρη θέση εναντίον των συλλαλητηρίων. Τώρα μαθαίνουμε ότι είναι υπέρ. Πότε ήταν ο σωστός Ιερώνυμος; Τον Ιανουάριο ή τώρα; Είναι αισιόδοξο πάντως πως υπάρχουν Μητροπολίτες, όπως ο Μεσσηνίας, που τολμούν και τα βάζουν με αυτόν τον εκκλησιαστικό λαϊκισμό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...