474
Ενα από τα πανέμορφα τοπία της Παταγονίας | Facebook: Tompkins Conservation

Χιλή: Δώρισαν γη όση η Ελβετία για εθνικά πάρκα

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2018, 08:30
Ενα από τα πανέμορφα τοπία της Παταγονίας
|Facebook: Tompkins Conservation

Χιλή: Δώρισαν γη όση η Ελβετία για εθνικά πάρκα

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2018, 08:30

Μια πρωτοφανής δωρεά γης πραγματοποιήθηκε στην Χιλή από την οικολόγο και πρώην επιχειρηματία Κριστίν Τόμπκινς μετά τον αιφνίδιο θάνατο του άνδρα της, διάσημου επιχειρηματία, Ντάγκλας Τόμπκινς.

Ετσι, η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε επίσημα τη δημιουργία ενός τεράστιου δικτύου εθνικών πάρκων στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και περιοχές που παραχωρήθηκαν από το ζευγάρι των Αμερικανών. Η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής υπέγραψε συμφωνία με την κυρία Τόμπκινς που εργάστηκε για δεκαετίες με τον άνδρα της με σκοπό να προστατέψουν περιοχές της Παταγονίας.

doug-tompkins
Ο Ντάγκλας Τόμπκινς και η σύζυγός του, Κριστίν. Το ζευγάρι αποφάσισε να προστατέψει τις ομορφιές της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Ο Ντάγκλας πέθανε ξαφνικά, όμως η Κριστίν δεν τα έβαλε κάτω…

Ο Ντάγκλας Τόμπκινς, ιδρυτής της μάρκας ρουχισμού North Face, πέθανε σε ένα ατύχημα ενώ έκανε καγιάκ στην Χιλή το 2015. Αυτό φαίνεται ότι οδήγησε την γυναίκα του να πάρει την μεγάλη απόφαση και να παραχωρήσει τα χιλιάδες στρέμματα γης που βρίσκονταν στην κατοχή του ζευγαριού. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Tompkins Conservation» που δημιουργήθηκε από το ζευγάρι είχε υποστηρίξει ότι η περιοχή που προστατεύεται έχει σχεδόν το μέγεθος της Ελβετίας. Αυτό σημαίνει ότι ίσως έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη παραχώρηση γης από ιδιώτες σε μία χώρα.

Chile_map_new-park_Protagon_2

Η κίνηση του ζευγαριού θα δημιουργήσει πέντε νέα εθνικά πάρκα ενώ θα επεκτείνει ακόμα τρία. Συνολικά, θα προστεθούν περίπου 40 εκατομμύρια στρέμματα γης, το ένα δέκατο από τα οποία έχει γίνει δωρεά από τους Τόμπκινς.

Η κυβέρνηση της Χιλής επιθυμεί το δίκτυο των εθνικών πάρκων να δημιουργήσει μια τουριστική διαδρομή της τάξης των 1.500 μιλίων στη χώρα με την τότε πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπατσελέ, να κάνει λόγο για «πρωτοφανή προσπάθεια προστασίας» των συγκεκριμένων περιοχών σπάνιας ομορφιάς.

27355846_2061792654052769_8774802070126229841_o
H τότε πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέ υπογράφει τη συμφωνία για τη δημιουργία του δικτύου εθνικών πάρκων, τον Μάρτιο του 2017

Οσο για το ζευγάρι των Τόμπκινς, έχει και αυτό την δική του ιστορία. Η κυρία Τόμπκινς υπήρξε για χρόνια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ρούχων Patagonia ενώ ο Ντάγκλας Τόμπκινς ήταν ο διάσημος CEO της North Face αλλά και της Esprit.  Οι δυο τους μετακόμισαν στην Χιλή το 1994 για να δουλέψουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, το ζευγάρι αγόραζε αμέτρητα στρέμματα γης προκειμένου να διατηρήσει την οικολογική ισορροπία και την άγρια ζωή σε αυτά.

(Μερικά από τα μαγευτικά μέρη που προστατεύει η ΜΚΟ Τόμπκινς)

Τα κίνητρα του ζευγαριού αρχικά παρερμηνεύθηκαν από ορισμένους ντόπιους με το δεξιό κόμμα της χώρας να κατηγορεί τους Τόμπκινς για αρπαγή εδαφών της Χιλής.

H Κριστίν Τόμπκινς υπέγραψε την σχετική συμφωνία παραχώρησης με την κυβέρνηση της Χιλής τον Μάρτιο του 2017. «Είμαι περήφανη για το όραμα του άνδρα μου που συνεχίζει να μας οδηγεί» δήλωσε η ίδια δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι όλα αυτά τα χρόνια οι προθέσεις, εκείνης και του άνδρα της, ήταν κάθε άλλο παρά υστερόβουλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...