466
Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός | ΓτΠ ANDREA BONETTI

Σκοπιανό: Σπονδυλωτή λύση για όνομα και αλυτρωτισμό προωθεί η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2018, 11:37
Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός
|ΓτΠ ANDREA BONETTI

Σκοπιανό: Σπονδυλωτή λύση για όνομα και αλυτρωτισμό προωθεί η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2018, 11:37

Η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγή σκεπτικού σε σχέση με το Σκοπιανό και προκρίνει μία σπονδυλωτή προσέγγιση η οποία  θα φέρει την ΠΓΔΜ κοντά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως εξάλλου επιθυμεί η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη πλειοψηφία στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει και από τις επίσημες δηλώσεις, θεωρεί ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ κρίνονται αναγκαίες για την εξάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού που υπάρχει στον καταστατικό χάρτη της χώρας.

Όπως σημειώνει το «Βήμα της Κυριακής», στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμούν πλέον ότι θα μπορούσαν να αναζητηθούν λύσεις προς την κατεύθυνση μίας πιο ήπιας διπλωματικές προσέγγισης.

Οι λύσεις αυτές θα έβαζαν την ΠΓΔΜ σε πορεία προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς να κινδυνεύει η βιωσιμότητα της οριακής πλειοψηφίας που έχει η κυβέρνηση Ζάεφ.

Πάντως, η εκτίμηση που διαμορφώνεται στο επιτελείο του Πρωθυπουργού και στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι όσο η ΠΓΔΜ μένει εκτός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν πρόκειται να υπάρξει η αλλαγή νοοτροπίας που θα επιτρέψει την ουσιαστική εξαφάνιση κάθε αλυτρωτικής διάθεσης.

Το «Βήμα» επισημαίνει ότι σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση είναι κοντά στην πολιτική που είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου την περίοδο 1999-2001. Αντίθετα αποκλίνει από την πολιτική της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (2004-2009), αλλά και από εκείνη που φαίνεται ότι επιλέγει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στον πυρήνα της βρίσκεται η άποψη ότι μια ΠΓΔΜ αγκυροβολημένη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα διευρύνει το πεδίο οικονομικής και πολιτικής επιρροής της Ελλάδος στη Βαλκανική, μέσω των δεσμών που μπορούν να αναπτυχθούν σε σειρά τομέων, όπως π.χ. η ενέργεια ή οι μεταφορές.

Σε κάθε περίπτωση τα χρονοδιαγράμματα είναι στενά. Αφενός, είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου και αφετέρου η συζήτηση για να δοθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η οποία οι Βρυξέλλες θα επιθυμούσαν να γίνει συμβολικά στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια.

Για την περίπτωση της ένταξης στο ΝΑΤΟ, από την πρόσκληση ως την πλήρη ένταξη μεσολαβεί ένα απροσδιόριστα μεγάλο διάστημα. Υπάρχουν ακόμη, όπως σημειώνει το «Βήμα» μέλη που δεν βλέπουν θετικά την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν δια των Κοινοβουλίων τους της ένταξη ενός νέου μέλους.

Ενώ συμβαίνουν αυτά, έχουν πυκνώσει οι επαφές σε υψηλό επίπεδο.  Η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός έδειξε ότι υπάρχει σημείο επαφής ανάμεσα στους δύο ηγέτες και ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν.

Παράλληλα αμφότεροι κινούνται και στο εσωτερικό για την αναζήτηση συναινέσεων. Χθες Σάββατο δεν είχαμε μόνο η σειρά συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τις συναντήσεις του Ζόραν Ζάεφ με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ακόμη, αύριο Δευτέρα καταφθάνει στην περιοχή ο Μάθιου Νίμιτς, πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια στα Σκόπια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...