818
Οκτώβριος 2014, ένας άλλος Αντετοκούνμπο μόλις στη δεύτερη σεζόν του στο NBA, έχοντας ως μέντορα τον Τζέισον Κιντ | Photo by Jason Miller/Getty Images

Ο Giannis έχασε τον «δεύτερο πατέρα» του

Sportscaster Sportscaster 24 Ιανουαρίου 2018, 12:51
Οκτώβριος 2014, ένας άλλος Αντετοκούνμπο μόλις στη δεύτερη σεζόν του στο NBA, έχοντας ως μέντορα τον Τζέισον Κιντ
|Photo by Jason Miller/Getty Images

Ο Giannis έχασε τον «δεύτερο πατέρα» του

Sportscaster Sportscaster 24 Ιανουαρίου 2018, 12:51

Η απόλυση του κόουτς των Μιλγουόκι Μπακς, Τζέισον Κιντ, ήταν ζήτημα χρόνου. Ολοι την περίμεναν, αργά ή γρήγορα. Ακόμη και ο ίδιος. Μόνον ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έπεσε από τα σύννεφα. Επειδή, με την αθωότητα της ηλικίας του και την καλοσύνη του χαρακτήρα του, εξακολουθεί να πιστεύει στην αμφίδρομη αφοσίωση: των παικτών και του προπονητή στον σύλλογό τους – και του συλλόγου στα μέλη του. Αλλά και γιατί τον Κιντ τον θεωρούσε «δεύτερο πατέρα» του.

Η συγκινητική του προσπάθεια να τον γλιτώσει -η οποία, βεβαίως, ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία- δεν έκρυβε κάποιου είδους υστεροβουλία. Ο Giannis δεν αντέδρασε από ανασφάλεια, αλλά από ευγνωμοσύνη. Νιώθει πως οφείλει στον 45χρονο πρώην προπονητή του αυτό που σήμερα είναι: μια All-Star διασημότητα του ΝΒΑ που εξελίσσεται με τα φρένα σπασμένα. Δεν έχει εντελώς άδικο. Ναι, είναι σπάνιο ταλέντο. Ναι, χύνει πολύ ιδρώτα στις προπονήσεις. Αλλά, ίσως αυτά να μην αρκούσαν για την εκπληκτική του πρόοδο, εάν ο Κιντ δεν αποφάσιζε να «χτίσει» τους Μπακς γύρω από τον Αντετοκούνμπο.

Του έδωσε την μπάλα – τον έκανε πλέι-μέικερ, επειδή αυτή η θέση του ταίριαζε καλύτερα. Του έδωσε χρόνο και χώρο στο παρκέ. Τον έκανε ηγέτη των «Ελαφιών», προσαρμόζοντας το παιχνίδι των συμπαικτών του πάνω του. Του έδειξε πώς να διορθώσει τις αδυναμίες του. Του έστρωσε το χαλί για το πρώτο του All-Star Game και για το συμβόλαιο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον γέμισε με αυτοπεποίθηση, αναφέροντας το όνομά του δίπλα σε εκείνα του Κόμπι Μπράιαντ, του ΛεΜπρόν Τζέιμς και του Μάικλ Τζόρνταν. Υπό τις οδηγίες του Κιντ ο Αντετοκούνμπο πραγματοποίησε άλματα, βελτίωσε το παιχνίδι του σε όλα τα επίπεδα και εκτοξεύτηκε. Το παιδί – «φαινόμενο» λογίζεται, σήμερα, ως ένας από τους top-5 μπασκετμπολίστες του «μαγικού κόσμου».

Ο Giannis θαύμαζε τον προπονητή του από την πρώτη στιγμή που κάθισε δίπλα του στον πάγκο. Οπως έχει αφηγηθεί ο ίδιος, όταν «τον έψαξε» στο κινητό του -στο Ιντερνετ- για να δει τι έχει κάνει στο μπάσκετ ο άνθρωπος που στέκει απέναντί του και τον διδάσκει, έμεινε άφωνος: Ρούκι της Χρονιάς, Πρωταθλητής του ΝΒΑ, Χρυσός Ολυμπιονίκης με την ομάδα των ΗΠΑ, δεύτερος στις ασίστ… Οταν τον γνώρισε καλύτερα, τον εκτίμησε και ως χαρακτήρα. Στις 185 εβδομάδες που συνεργάστηκαν, δεν αντάλλαξαν πικρή κουβέντα ούτε μια φορά. Δέθηκαν, ο ένας με τον άλλον, με μια σχέση δυνατή που υπερβαίνει το μπάσκετ. Ιδίως έπειτα από εκείνη τη μαύρη μέρα που ο Giannis «έχασε», ξαφνικά, τον πατέρα του από ανακοπή καρδιάς. Ο Κιντ έδιωξε όλη την ομάδα από το προπονητήριο και άφησε τον «Greek Freak» μόνο του, με μια μπάλα, για να ξεσπάσει τον πόνο του στο μπάσκετ.

Αυτό το «θηρίο» του παρκέ κρύβει μέσα του ένα πολύ συναισθηματικό παιδί που θέλει κοντά του, για πάντα, όσους έχουν επιδράσει θετικά στη ζωή του. Αλλά, όσο απεχθάνεται τις αλλαγές στο περιβάλλον του, τόσο εκείνες τον δοκιμάζουν. Μετά το τέλος της περασμένης σεζόν, ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα, πληροφορήθηκε ότι η ομάδα του διέκοψε τη συνεργασία της με τον Τζον Χάμοντ. Ο πρώην general manager των Μπακς ήταν ο άνθρωπος που είχε εκτιμήσει το ταλέντο του, το καλοκαίρι του 2013, και τον είχε φέρει στο Μιλγουόκι μαζί με την οικογένειά του. Τον είχε βοηθήσει να προσαρμοστεί στον νέο του κόσμο σαν πραγματικός φίλος. Ηταν το πρώτο «σημείο αναφοράς» που έχασε ο Αντετοκούνμπο. Υστερα ήρθε η απώλεια του πατέρα του, Τσαρλς. Και, τώρα, χάνει και τον μέντορά του.

Αλλά, μπορεί να του βγει σε καλό. Οσο κι αν ο Κιντ τον ευεργέτησε, η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια ομάδα αντάξιά του. Ο Giannis δεν παραπονέθηκε ποτέ -δεν είναι του χαρακτήρα του- και πάντοτε μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον (πρώην) προπονητή του, όμως όλοι το έβλεπαν: ο «Greek Freak»… οργίαζε χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα. Εφέτος σκοράρει 28,2 πόντους σε κάθε παιχνίδι, κατά μέσον όρο (είναι δεύτερος σε όλο το ΝΒΑ), σουτάρει με ευστοχία 54,6% (76,7% στις βολές), μαζεύει 10 ριμπάουντ και είναι ο δεύτερος πολυτιμότερος παίκτης του Πρωταθλήματος, όμως οι Μπακς βολοδέρνουν στην έβδομη και την όγδοη θέση της Ανατολικής Περιφέρειας. Ο επόμενος προπονητής μπορεί να καταφέρει να αξιοποιήσει τον έλληνα σούπερ-σταρ, το «πυρηνικό όπλο» του Μιλγουόκι, πολύ πιο αποτελεσματικά.

Οι Μπακς απέλυσαν τον Κιντ, έπειτα από 1.300 μέρες στον πάγκο τους, χρεώνοντάς του τις αδυναμίες που έδειχνε η ομάδα στην άμυνα, το κακό του κοουτσάρισμα σε αρκετούς αγώνες, τις ψυχρές σχέσεις του με κάποιους από τους παίκτες, αλλά και τη στασιμότητα μερικών νεαρών που θεωρήθηκαν μεγάλα ταλέντα. Κυρίως, όμως, τον κατηγόρησαν γι’ αυτό που οι αναλυτές του μπάσκετ στις ΗΠΑ επαναλαμβάνουν διαρκώς: είναι αδιανόητο, η ομάδα του Αντετοκούνμπο να μην έχει σίγουρη τη συμμετοχή της στην post-season του ΝΒΑ. Αθελά του, ο Giannis έγινε το κριτήριο που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της απομάκρυνσης του αγαπημένου του προπονητή.

Ενα πράγμα, μόνο, δεν μέτρησε σωστά η διοίκηση των Μπακς. Κόβοντας τον πιο ισχυρό συναισθηματικό δεσμό του Αντετοκούνμπο με την ομάδα, ίσως να έφερε πιο κοντά τη στιγμή που ο Giannis θα αντιληφθεί το προφανές: πως, πλέον, το Μιλγουόκι δεν χωράει το μπασκετικό του μέγεθος – δεν έχει τίποτα περισσότερο να του προσφέρει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...