371
Διαδηλώτριες στο Λος Αντζελες | REUTERS/Patrick T. Fallon

ΗΠΑ: Κατά του Τραμπ και της παρενόχλησης διαδήλωσαν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2018, 17:39
Διαδηλώτριες στο Λος Αντζελες
|REUTERS/Patrick T. Fallon

ΗΠΑ: Κατά του Τραμπ και της παρενόχλησης διαδήλωσαν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2018, 17:39

Πριν από ένα χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες «γιόρτασαν» με τον τρόπο τους την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, υπενθυμίζοντας σε όλο τον κόσμο πώς ένας μισογύνης κατάφερε να φτάσει στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Το Σάββατο το σκηνικό επαναλήφθηκε σε 250 πόλεις των ΗΠΑ, αλλά σε μια διαφορετική συγκυρία, αυτή του σκανδάλου της σεξουαλικής παρενόχλησης στη βιομηχανία του θεάματος, αλλά και πέρα από αυτή.

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και οι άνδρες υποστηρικτές τους συμμετείχαν στη δεύτερη Πορεία των Γυναικών. Μόνο στη Νέα Υόρκη η αστυνομία έκανε λόγο για 200.000 διαδηλωτές. Ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρνέτι έκανε λόγο για 600.000 διαδηλωτές, επισημαίνοντας ότι στην πόλη πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη πορεία σε όλες τις ΗΠΑ. Στο Σικάγο ο αριθμός των διαδηλωτών έφτανε τις 300.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Διαδηλώτριες και διαδηλωτές φορούσαν τα γνωστά ροζ σκουφάκια με τα αφτιά της γάτας, τα «pussy hats», που δημιουργήθηκαν για τις περσινές διαδηλώσεις ως αναφορά στο υποτιμητικό σχόλιο που είχε κάνει στο παρελθόν ο Τραμπ για τις γυναίκες.

«Η ψήφος σου είναι το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτεις», δήλωσε η ηθοποιός Εύα Λονγκόρια απευθυνόμενη στη συγκέντρωση στο Λος Άντζελες. «Όποιος διαθέτει το προνόμιο να ψηφίζει, πρέπει να το κάνει», τόνισε.

Από την Καλιφόρνια ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ κατήγγειλε τον «ρατσιστή» και «σεξιστή» Αμερικανό πρόεδρο, ενώ η Νάταλι Πόρτμαν υπογράμμισε: «Πέρυσι μιλούσαμε για την αρχή μιας επανάστασης. Σήμερα χάρη σε εσάς η επανάσταση συνεχίζεται».

Πολλοί από τους ομιλητές στις κινητοποιήσεις αναφέρθηκαν στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης, καλώντας τους Αμερικάνους να πολεμήσουν ενάντια σε μια κουλτούρα που ανέχεται την κακοποίηση των γυναικών.

«Όταν συμβαίνει σε ένα κορίτσι, συχνά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το αντιμετωπίσει μόνη της», δήλωσε η ηθοποιός Ολίβια Μαν. «Θα σε στηρίζουμε πάντα, θα στεκόμαστε δίπλα σου ώστε να μην χρειάζεται να το αντιμετωπίζεις μόνη».

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις διαδηλώσεις μέσω ανάρτησής του στο Twitter, στην οποία εξήρε την πρόοδο στην οικονομία που συντελέστηκε πέρυσι, από την οποία ωφελήθηκαν οι γυναίκες.

«Ωραίος καιρός σε ολόκληρη την υπέροχη χώρα μας. Τέλεια ημέρα για όλες τις Πορείες Γυναικών», έγραψε ο Τραμπ. «Βγείτε έξω να γιορτάσετε τα ιστορικά ορόσημα και την άνευ προηγουμένου οικονομική επιτυχία και τη δημιουργία πλούτου που σημειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των γυναικών εδώ και 18 χρόνια!», πρόσθεσε δίχως ίχνος ειρωνείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...