308
Ο Μάθιου Νίμιτς σε φωτογραφία αρχείου | ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ INTIMEnews

Ζήτημα με Νίμιτς να αποκαλεί «Μακεδόνα» ομογενή των Σκοπίων – Εντονη αντίδραση της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2018, 13:06
Ο Μάθιου Νίμιτς σε φωτογραφία αρχείου
|ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ INTIMEnews

Ζήτημα με Νίμιτς να αποκαλεί «Μακεδόνα» ομογενή των Σκοπίων – Εντονη αντίδραση της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2018, 13:06

Εντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στο διπλωματικό «ατόπημα», στο οποίο προχώρησε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, εν μέσω μάλιστα της διαπραγμάτευσης που άρχισε σε νέο κύκλο, πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Υόρκη! Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση, η οποία σχεδόν μία ημέρα μετά είχε αφήσει ασχολίαστη τη δήλωση Νίμιτς. Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην ανεύθυνη τακτική της και στις διαφορετικές γραμμές της για το Σκοπιανό.

Γι’ αυτό ούτε καν σχολίασε τις απαράδεκτες δηλώσεις του διαπραγματευτή που υπερβαίνουν τα όρια της εντολής του.

Η στάση της προκαλεί ζημιά στη χώρα».

Συγκεκριμένα, ο ειδικός διαμεσολαβητής μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων διαβεβαίωσε ότι οι πέντε προτάσεις για την ονομασία διασφαλίζουν κι ενισχύουν την «ταυτότητα και το έθνος» της ΠΓΔΜ.

Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, ο Μάθιου Νίμιτς αποκάλεσε «Μακεδόνα» έναν ομογενή της γειτονικής χώρας στις ΗΠΑ, ενώ επιβεβαίωσε και τα πέντε ονόματα-προτάσεις που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Ειδικότερα, όπως ο ίδιος σημείωσε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της ΠΓΔΜ, είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά προϋπήρχε.

«Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, του Βασιλείου της Σερβίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Συνεπώς, η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν, αλλά την ενισχύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποκαλύπτοντας ότι το πακέτο των προτάσεών του είναι ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων, ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί σε Αθήνα και Σκόπια το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις απαντήσεις-θέσεις των δύο πλευρών.

Παράλληλα, με τη φράση «πτυχές της πρότασής μου έχουν ήδη διαρρεύσει», επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται στην πρότασή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...