324
Ο Γιάννης Αμανατίδης σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Αμανατίδης: 140 χώρες αποκαλούν «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2018, 10:51
Ο Γιάννης Αμανατίδης σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Αμανατίδης: 140 χώρες αποκαλούν «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2018, 10:51

Περισσότερες από 140 χώρες ήδη αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας», παραδέχτηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, στον απόηχο των δηλώσεων του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο οποίος έκανε λόγο για λύση που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» και προσπαθώντας, παράλληλα, να αποκρούσει τις φωνές που ηχούν στην Ελλάδα για μια συμφωνία χωρίς τον συγκεκριμένο όρο.

Ο κ. Αμανατίδης απέδωσε τη χρονική συγκυρία για μια συμβιβαστική λύση στη χρόνια αδράνεια παλαιότερων κυβερνήσεων και δεν απέρριψε την χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα, απηχώντας θέση που έχει εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Υπενθύμισε άλλωστε ότι και η προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι στόχος της Αθήνας είναι μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων – δηλαδή που θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ όσο και στο εξωτερικό – και απαλοιφή των αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπίων. Δεν έκανε πάντως αναφορά σε γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τόνισε πως υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που θα επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική διπλωματία δεν πρόκειται να αποκαλύψει ακόμα τις «κόκκινες γραμμές» της.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να υποβαθμίσει την πρόταση δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό που φαίνεται να έκανε ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος μέσω άρθρου του στον κυριακάτικο Τύπο, λέγοντας ότι στο κείμενο η λέξη «δημοψήφισμα» δεν εμφανίζεται ούτε μία φορά.

Ο κ. Αμανατίδης προσέθεσε πως από τις δηλώσεις Καμμένου –περί δημοψηφίσματος και «Βαρντάρσκα»– κρατά την εμπιστοσύνη που έχει εκφράσει ο υπουργός Αμυνας στον υπουργό Εξωτερικών και στη δέσμευσή του ότι θα δεχτεί λύση που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και απολαμβάνει ευρεία συναίνεση.

Πσον αφορά τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει η ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο κ. Αμανατίδης είπε πως η κυβέρνηση πάντα λαμβάνει μεν υπόψη της την Εκκλησία αλλά διατηρεί την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση.

Οι δηλώσεις Αμανατίδη καταγράφηκαν ήλθαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέπτεται τα Σκόπια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...