353
«Κάτω η Αμερική» γράφει το πλακάτ αυτού του τούρκου διαδηλωτή σε αντιαμερικανική διαδήλωση τον περασμένο Δεκέμβριο | EPA/ERDEM SAHIN

«Πόλεμος» ταξιδιωτικών οδηγιών από τις ΗΠΑ και την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2018, 11:22
«Κάτω η Αμερική» γράφει το πλακάτ αυτού του τούρκου διαδηλωτή σε αντιαμερικανική διαδήλωση τον περασμένο Δεκέμβριο
|EPA/ERDEM SAHIN

«Πόλεμος» ταξιδιωτικών οδηγιών από τις ΗΠΑ και την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2018, 11:22

Από το κακό στο χειρότερο πάνε οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο χώρες, με την αρχή να κάνουν οι ΗΠΑ, προειδοποιούν τους πολίτες τους για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης ενώ συστήνουν και αποφυγή των μετακινήσεων.

Η ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ προειδοποιούσε τους αμερικανούς πολίτες να εξετάσουν καλά την περίπτωση να ταξιδέψουν στην Τουρκία «λόγω της τρομοκρατίας και αυθαίρετων περιορισμών» που ισχύουν εξαιτίας των μέτρων έκτακτης ανάγκης στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Ειδικά η οδηγία καλεί τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας αλλά και στις επαρχίες που γειτνιάζουν με αυτά λόγω του κινδύνου από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σημειώνεται ακόμη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει υπό κράτηση και απελάσει αμερικανούς πολίτες χωρίς να τους έχει επιτρέψει να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους.

Η Τουρκία κατατάσσεται μάλιστα στις χώρες «αυξημένου ρίσκου ασφαλείας» μαζί με το Σουδάν, το Πακιστάν και τη Γουατεμάλα. Συγκεκριμένα η Τουρκία είναι στην τρίτη από τις τέσσερις κατηγορίες ασφάλειας σύμφωνα με την κατάταξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην ίδια κατηγορία είναι ακόμη η Βενεζουέλα και η Ρωσία.

Αναλογικά η Ελλάδα είναι στην κατηγορία 1, στο χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου για το οποίο γίνονται οι συνήθεις προειδοποιήσεις για την ασφάλεια ή το έγκλημα (για παράδειγμα τους πορτοφολάδες).

Η Αγκυρα εξέφρασε την δυσαρέσκεια της για την αμερικανική οδηγία καλώντας τον αμερικανό επιτετραμμένο Φίλιπ Κόσνετ να δώσει εξηγήσεις για αυτές τις «ανακριβείς πληροφορίες» που περιλαμβάνει η οδηγία.

Η Hurriyet σημειώνει ότι επρόκειτο για την δεύτερη κλήση του Κόσνετ μέσα σε 24 ώρες. Ο επιτετραμμένος είχε ακούσει τη διαμαρτυρία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και για την συνεχιζόμενη ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Η απάντηση από την Αγκυρα ήλθε με το ίδιο τρόπο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Παρασκευή οδηγία για τους τούρκους πολίτες  που σχεδιάζουν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ επικαλούμενο την αύξηση σε βίαιες και τρομοκρατικές  επιθέσεις σε δημόσιους χώρους όπως το μετρό ή χώρους λατρείας.

Σχεδόν με τα ίδια λόγια με τον αμερικανικό υπουργείο, η Αγκυρα προειδοποιεί τους τούρκους ταξιδιώτες ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά σε αυθαίρετη κράτηση από όργανα της ασφάλειας. Από την προειδοποίηση δεν εξαιρούν ούτε τους τούρκους αξιωματούχους που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για υπηρεσιακούς λόγους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...