274
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού η τιμή εκκίνησης για κάθε άδεια έχει οριστεί στα 35 εκατ. ευρώ | ΙΝΤΙΜΕnews

Απερρίφθησαν από το ΣτΕ τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλαρχών

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2018, 15:47
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού η τιμή εκκίνησης για κάθε άδεια έχει οριστεί στα 35 εκατ. ευρώ
|ΙΝΤΙΜΕnews

Απερρίφθησαν από το ΣτΕ τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλαρχών

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2018, 15:47

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤ1, Αlpha, ΣΚΑΪ και Star Channel που ζητούσαν να «παγώσει» προσωρινά η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των επτά τηλεοπτικών αδειών.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε το απόγευμα της Τετάρτης (με τις υπ΄ αριθμ. 12- 15/2017 αποφάσεις της) τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των επτά αδειών, η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 35 εκατ. ευρώ για κάθε άδεια. Το τίμημα θα καταβληθεί σε δέκα ισόποσες δόσεις και η διάρκεια ισχύος των αδειών θα είναι δεκαετής, από την ημερομηνία της έκδοσης καθεμίας εξ αυτών.

Κατά τη διαδικασία στο Στε, οι δικηγόροι των καναλιών υποστήριξαν ότι τόσο η προκήρυξη, όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας, έρχονται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Παράλληλα,  τόνισαν ότι δεν διασφαλίζονται η χρηματοοικονομική επάρκεια και η φερεγγυότητα, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση της δημοπρασίας από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που δεν έχουν τα οικονομικά εχέγγυα και αποσκοπούν απλώς στη νόθευση των όρων του διαγωνισμού.

Υπογράμμισαν τέλος, ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε επτά και έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ.

Αρχές Μαρτίου, υπενθυμίζεται,  θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι κύριες αιτήσεις (προσφυγές) που έχουν καταθέσει οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...