542
Η Γουίνφρεϊ στην ομιλία της κατά την απονομή των Χρυσών Σφαιρών | Paul Drinkwater/Courtesy of NBC/Handout via REUTERS

Πρόεδρος Οπρα Γούινφρεϊ; Οταν ένα σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 08:54
Η Γουίνφρεϊ στην ομιλία της κατά την απονομή των Χρυσών Σφαιρών
|Paul Drinkwater/Courtesy of NBC/Handout via REUTERS

Πρόεδρος Οπρα Γούινφρεϊ; Οταν ένα σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 08:54

Μια σύντομη αλλά παθιασμένη ομιλία σε μια εκδήλωση που τυπικά και μόνο είχε σχέση με την βιομηχανία του θεάματος αρκούσε για να εμφανιστούν τα σενάρια. Θα μπορούσε η Οπρα Γουίνφρεϊ να είναι υποψήφια για την προεδρία; Και μάλιστα να είναι υποψήφια το 2020;

Με τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ να μην μετρά παρά έναν χρόνο, οι συζητήσεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών και ευρύτερα ανάμεσα στους Αμερικανούς που ενδιαφέρονται για τα κοινά έχουν ανάψει για το ποιος θα ήταν σε θέση να ανταγωνιστεί έναν άνθρωπο τόσο ιδιαίτερο και τοξικό όσο ο σημερινός πρόεδρος.

Την Κυριακή, κατά την απονομή των Χρυσών Σφαιρών, ο κινηματογράφος και το θέαμα πέρασαν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Με αφορμή το νωπό και ανοιχτό ακόμη σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης που άρχισε με τις καταγγελίες κατά του μεγαλοπαραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν οι γυναίκες στην τελετή φόρεσαν όλες μαύρα.

Ηταν μία εύγλωττη διαμαρτυρία, όμως την παράσταση έκλεψε η Γουίνφρεϊ, η οποία κατά την παραλαβή του βραβείου Σεσίλ Μπ. ΝτεΜίλ για την προσφορά της στον χώρο του θεάματος, αφιέρωσε την παρέμβασή της στις γυναίκες που αποκάλυψαν τη δοκιμασία τους. Το μήνυμα που έδωσε έμοιαζε περισσότερο πολιτικό παρά συμπαράστασης: «Στον ορίζοντα είναι μια νέα ημέρα».

Το κύμα των tweet και της αντίδρασης στα κοινωνικά δίκτυα ήλθε μέσα σε ελάχιστα λεπτά: «Oprah2020» έγραφαν πολλοί προτρέποντας την πρώην παρουσιάστρια να κάνει το μεγάλο βήμα στην πολιτική.

Η ίδια, μιλώντας στο Bloomberg, έσπευσε αμέσως να το διαψεύσει, ωστόσο τη Δευτέρα το CNN έγραψε ότι το «σκέφτεται ενεργά».

Η Μέριλ Στριπ, ενθουσιασμένη από την Γουίνφρεϊ, έφτασε στο σημείο να πει ότι πλέον η πρώην παρουσιάστρια «δεν έχει άλλη επιλογή» από το να μην είναι υποψήφια!

Παράγοντες κοντά στους Δημοκρατικούς, όπως σημειώνει ο Guardian, είναι έτοιμοι ακόμη και να αφήσουν στην άκρη την έλλειψη πείρας που έχει στην πολιτική: «Ο κόσμος την αγαπά και την εμπιστεύεται, δεν είναι μια ψεύτικη επιχειρηματίας».

Η ζωή και η διαδρομή της Γούινφρεϊ την κάνουν ένα πρόσωπο στον αντίποδα του Τραμπ, που είναι όλα όσα δεν είναι ο ίδιος.

Είναι μια αφροαμερικανή που μεγάλωσε με δυσκολίες από μία ανύπαντρη μητέρα, αυτοδημιούργητη γυναίκα που έφτασε να είναι με σκληρή δουλειά μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στις ΗΠΑ. Είναι φιλελεύθερη και προφανώς κοντά στους Δημοκρατικούς – εξάλλου είχε στηρίξει ενεργά τον Μπαράκ Ομπάμα. Δεν έχει καμία σχέση με έναν άνθρωπο που κόμπαζε για το πώς φέρεται στις γυναίκες.

Κυρίως, είναι πρόσωπο που όχι απλά μπήκε σε εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά επέβαλε την παρουσία της σε αυτά για 25 χρόνια.

2018-01-08T161316Z_2005374807_RC1846F1F160_RTRMADP_3_AWARDS-GOLDENGLOBES-OPRAH
Η Γουίνφρεϊ με τον Μπαράκ και την Μισέλ Ομπάμα σε συγκέντρωση το 2007, πριν ακόμη εκλεγεί στην προεδρία (REUTERS/Brian Snyder/File Photo)

Αυτά όμως είναι μόνο η αρχή. Πρέπει να χτίσει μια καλή ομάδα, να προετοιμαστεί για να κατέβει στην αρένα των ντιμπέιτ και των αντιπαραθέσεων που δεν έχει καμιά σχέση με το άνετο τηλεοπτικό σαλόνι στο οποίο κυριαρχούσε. Ωστόσο, έχει αρκετό χρόνο μπροστά της.

Ο Λευκός Οίκος είπε, από την πλευρά του, ότι καλωσορίζει την πρόκληση της υποψηφιότητας «είτε είναι από τη Γουίνφρεϊ είτε από οποιονδήποτε άλλο», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι το 1999, όταν ο Τραμπ είχε σκεφτεί να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές το 2000, την είχε υποδείξει σαν την πιθανή του αντιπρόεδρο. Όπως σημειώνει ο Guardian, ο Τραμπ έλεγε τότε ότι του αρέσει η Οπρα: «Είναι δημοφιλής, ξύπνια, υπέροχη γυναίκα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...