351
Πριν από 20 χρόνια η Apple ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας | EPA/CJ GUNTHER

Θέμα χρόνου να ξεπεράσει μια εταιρεία το ένα τρισ. δολάρια – ποια θα είναι;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2018, 12:09
Πριν από 20 χρόνια η Apple ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας
|EPA/CJ GUNTHER

Θέμα χρόνου να ξεπεράσει μια εταιρεία το ένα τρισ. δολάρια – ποια θα είναι;

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2018, 12:09

Το ερώτημα, όπως λένε τουλάχιστον οι οικονομικοί αναλυτές, δεν είναι το αν, αλλά το πότε θα συμβεί αυτό.

Το 2018 μπορεί να δούμε για πρώτη φορά στην ιστορία την αποτίμηση μιας εταιρείας να ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός απροόπτου, όπως μια μεγάλη διόρθωση στις αγορές που δεν μπορεί να αποκλείσει κανένας τη χρονιά που μόλις άρχισε, το ξεπέρασμα του ορίου είναι πιθανό μέσα στην επόμενη πενταετία.

Μετά από ένα πολύ καλό 2017, όπου οι μετοχές, όχι μόνο του τομέα της τεχνολογίας, κινούνταν σταθερά ανοδικά, το 2018 προοιωνίζεται εξίσου καλό, βάζοντας τον στόχο του ενός τρισ. πιο κοντά.

Οι μνηστήρες για αυτήν την επίζηλη θέση είναι πέντε και όλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και δικτυακών υπηρεσιών. Η Apple, η Amazon, το Facebook, η Alphabet, που είναι η μητρική εταιρεία της Google, και η κινεζική Tencent είναι οι πιθανές υποψήφιες, με την πρώτη να έχει το προβάδισμα.

Την Τρίτη η Apple αποτιμόταν στα 869 δισ. δολάρια, ενώ η Alphabet στα 729 δισ. Αυτό σημαίνει ότι η Apple θα χρειαστεί να αυξήσει την αξία της κατά 15%.

Σε κάθε περίπτωση μια αξιοσημείωτη αλλαγή σε σχέση με 20 χρόνια νωρίτερα, το 1997, όταν το φάσμα της χρεοκοπίας ήταν πολύ κοντά και χρειάστηκε η σωτήρια επέμβαση του Στιβ Τζομπς που έδωσε νέα πνοή στην εταιρεία.

Η Microsoft είναι στην τρίτη θέση στα 664 δισ.  ενώ η Amazon, που μπορεί να κάνει την έκπληξη με την εκρηκτική άνοδό της και να κόψει πρώτη το νήμα, είναι  στα 566 δισ. δολάρια. Το Facebook είναι χαμηλότερα, στα 520 δισ.

Ο επικεφαλής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έγινε ο πρώτος άνθρωπος με περιουσία που πέρασε -έστω για μια ημέρα τον περασμένο Οκτώβριο- τα 100 δισ. δολάρια. Σήμερα η περιουσία είναι μόλις στα 99 δισ.

Με τόσο μεγάλη αποτίμηση η εταιρεία συγκρίνεται με μια πλούσια χώρα, ενώ θα περνούσε άνετα στις 20 πλουσιότερες  χώρες.

Σε σχέση με το ΑΕΠ του 2016, η εταιρεία με την αποτίμηση των 1.000 δισ. δολαρίων θα ήταν ανάμεσα στην Ινδονησία (γύρω στα 950 δισ.) και το Μεξικό  (γύρω στα 1.050 δισ.). Συγκριτικά με την Ελλάδα η αποτίμηση είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερη από το ελληνικό ΑΕΠ και περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από το ελληνικό χρέος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...