389
Ο αστροναύτης το 1984 στον ιστορικό του περίπατο | NASA HANDOUT

Πέθανε ο πρώτος αστροναύτης που έκανε ελεύθερο περίπατο στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2017, 15:45
Ο αστροναύτης το 1984 στον ιστορικό του περίπατο
|NASA HANDOUT

Πέθανε ο πρώτος αστροναύτης που έκανε ελεύθερο περίπατο στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2017, 15:45

Και μόνο η σκέψη ότι ένας αστροναύτης θα αρχίσει περιπλανιέται στο κενό πάνω σε ένα κάθισμα, χωρίς να συνδέεται με το μητρικό σκάφος, μοιάζει τρομακτική. Και αν δεν καταφέρει να επιστρέψει στην ασφάλεια του διαστημικού σκάφους;

Ο Αμερικανός Μπρους ΜακΚάντλες, που ήταν ο πρώτος που το κατάφερε τον Φεβρουάριο του 1984 με απόλυτη επιτυχία, πέθανε σε ηλικία 80 ετών.

Η πτήση του στο κενό από το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ (το ίδιο που δύο χρόνια αργότερα, με ένα άλλο πλήρωμα, καταστράφηκε ένα λεπτό μετά την εκτόξευση) ήταν ένα επίτευγμα για την εποχή της, όταν οι αποστολές ήταν πολλαπλές κάθε χρόνο.

9449352571_434cd3cf4d_k

Αφησε στις επόμενες γενιές μια εμβληματική φωτογραφία με τον ίδιο να αιωρείται στο απόλυτο κενό πάνω από τη Γη.

Στην μικρή πτήση του ο αστροναύτης πέταξε περισσότερα από 90 μέτρα. Ενδεχομένως μοιάζουν λίγα, αλλά ήταν το έναυσμα για γενιές Αμερικανών «να πιστέψουν ότι δεν υπάρχει όριο στις δυνατότητες του ανθρώπου» έγραψε ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν για τον ΜακΚάντλες, άλλοτε συμμαθητή του στη Ναυτική Ακαδημία.

epa06404444 A handout photo made available by NASA on 23 December 2017 and dated in 1982 shows an official Space Shuttle portrait of US astronaut Bruce McCandless II, attired in the Shuttle Extravehicular Activity (EVA) Suit with Manned Maneuvering Unit (MMU) attached and American flag in background. Former NASA astronaut Bruce McCandless II, mission specialist on the STS-41B and STS-31 missions, passed away on 21 December 2017, in California, USA, at the age of 80. EPA/NASA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Ο ΜακΚάντλες σε φωτογραφία της NASA από το 1982 (EPA/NASA HANDOUT)

Χρόνια μετά το επίτευγμα, ο ΜακΚάντλες έλεγε ότι δεν ήταν καθόλου νευρικός όταν βγήκε από το διαστημικό σκάφος.

«Ημουν εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένος και ανυπόμονος να βγω και να πετάξω. Ενιωσα πολύ άνετα», εξήγησε, αναφέρθηκε όμως και σε κάποια προβληματάκια που είχε να αντιμετωπίσει: «Χτυπούσαν τα δόντια μου από  το κρύο και έτρεμα».

Το πιο σοβαρό μάλλον ήταν ότι δεν κατάφερε να απολαύσει την ησυχία του Διαστήματος. «Μου είχαν πει για το ήσυχο κενό που βιώνεις στο διάστημα, αλλά με τρία κανάλια στον ασύρματο να λένε “Πώς είναι το οξυγόνο σου;”, “Μείνε μακριά από τις μηχανές” και “Πότε είναι η σειρά μου;”, δεν ήταν και ήρεμα».

Ο ΜακΚάντλες, που πέρα από την Ναυτική Ακαδημία, είχε σπουδές μηχανικού, είχε δύο παιδιά και δύο εγγόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...