203
Τα κοπάδια ταράνδων στην Νορβηγία δεν μπορούν να υπερβαίνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό | GettyImages

Νορβηγία: Ιθαγενής βοσκός αρνείται να σφάξει τους ταράνδους του

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2017, 11:00
Τα κοπάδια ταράνδων στην Νορβηγία δεν μπορούν να υπερβαίνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό
|GettyImages

Νορβηγία: Ιθαγενής βοσκός αρνείται να σφάξει τους ταράνδους του

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2017, 11:00

Ο Γιόβσετ Αντε Σάρα είναι ένας ταρανδοβοσκός που ανήκει στην κοινότητα των ιθαγενών Σάμι στην Νορβηγία. Οπως οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής, βγάζει τα προς τα ζην από το κοπάδι του. Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Νορβηγία όμως τον αναγκάζει να σφάξει 41 από τους 116 ταράνδους του.

Στο παρελθόν, ο βοσκός είχε κερδίσει δύο φορές σε δικαστική μάχη και δεν είχε αναγκαστεί να μειώσει το κοπάδι του. Τώρα όμως, βρίσκεται μπροστά σε μία τελεσίδικη απόφαση που πάντως δεν μοιάζει αρκετή για να τον κάμψει. Αλλωστε,  εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να επιβιώσει αν μειώσει τόσο πολύ το κοπάδι του.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Οσλο επιμένει αφού ο νόμος κάνει λόγο για έναν συγκεκριμένο αριθμό ταράνδων που μπορούν να ζουν στην επικράτεια. Η πλευρά του βοσκού όμως έχει άλλη άποψη. «Οπως διάβασα, η απόφαση δεν λαμβάνει υπόψιν της τα δικαιώματα των ιθαγενών» υποστήριξε ο δικηγόρος του Γιόβσετ, ο Τροντ Πέντερσεν, προσθέτοντας ότι η πλευρά του θα στραφεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η αδερφή του Γιόβσετ τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ με μία πρωτοφανή κίνηση: η γυναίκα κρέμασε μία κουρτίνα με 400 κρανία ταράνδων έξω από το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας στο Οσλο θέλοντας προφανώς να περάσει το δικό της μήνυμα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...