561
Το εξωτερικό του «Ολύμπια» όσο εκεί στεγαζόταν η ΕΛΣ. Τώρα το αναλαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων |

Νέα εποχή για το θέατρο «Ολύμπια» μετά την αποχώρηση της Λυρικής

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 19 Δεκεμβρίου 2017, 19:08
Το εξωτερικό του «Ολύμπια» όσο εκεί στεγαζόταν η ΕΛΣ. Τώρα το αναλαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων
|

Νέα εποχή για το θέατρο «Ολύμπια» μετά την αποχώρηση της Λυρικής

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 19 Δεκεμβρίου 2017, 19:08

Μια είδηση που αναμένεται να «σκάσει» μέσα στο βράδυ της Τρίτης: το ιστορικό θέατρο «Ολύμπια» στην οδό Ακαδημίας, όπου λειτουργούσε η Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1958 και έμεινε κτίριο φάντασμα όταν ο οργανισμός μετακόμισε στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έχει νέο ενοικιαστή. Πρόκειται για τον ΟΠΑΝΔΑ, τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, που «κέρδισε» στην σχετική διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε κηρύξει η Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία ανήκει το κτίριο. Εκεί θα στεγαστούν πρωτίστως τα μουσικά σύνολα και οι ορχήστρες του δήμου. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι ο δήμος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να νοικιάσει και τα γραφεία που υπάρχουν στο κτίριο εκτός του θεάτρου και μάλλον θα ευοδωθεί και αυτή η συμφωνία!

Για την ενοικίαση του κτιρίου είχε συσταθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ειδική επιτροπή αξιολόγησης και προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός. Η επιτροή έλαβε την απόφαση σήμερα το μεσημέρι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήταν πολλοί οι μνηστήρες για το κτήριο του οποίου η χρήση κηρύχθηκε διατηρητέα επί υπουργίας Βαγγέλη Βενιζέλου το 2003. Το ΦΕΚ αρ. 27 από 24/12/2003, ορίζει ότι το θέατρο «Ολύμπια» ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος είναι συγκρότημα με διατηρητέα χρήση «διότι λειτούργησε για περίπου 100 χρόνια (50 με τη σημερινή μορφή του, το 2003) ως χώρος αφιερωμένος στο Λυρικό Θέατρο και ως τέτοιος παγιώθηκε στη συνείδηση της κοινωνίας, αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης πολιτισμικής ιστορίας του τόπου».

Την απόφαση είχε πάρει ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων τον Σεπτέμβρη του 2003 και την υπέγραψε ο κ. Βενιζέλος.

Μετά την αποχώρηση της Λυρικής και με πλήθος πολιτών να διαμαρτύρονται για τη απώλεια αυτού του ζωντανού κυττάρου στο κέντρο της πόλης, πολλοί εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους. Μεταξύ αυτών ο δήμος Αθηναίων που βγήκε νικητής και θα είναι εφεξής ο ενοικιαστής του κτιρίου που απλώνεται σε τέσσερα επίπεδα συνολικού εμβαδού 1.798 τ.μ. για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλώσει ο γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο του τουρισμού και εσχάτως και των θεατρικών επιχειρήσεων Ιωάννης Κεντ, μια πρόταση είχε υποβάλει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να στεγαστούν χειμερινές δράσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και νέες ομάδες θεάτρου και χορού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε και έτερος ενδιαφερόμενος που ήθελε να δημιουργήσει στο «Ολύμπια» παιδική όπερα.

Στη σύμβαση που θα υπογραφεί αναγράφεται ότι το τίμημα ενοικίασης ανέρχεται στις 20.000 ευρώ μηνιαίως ενώ η Λυρική κατέβαλε 16.000 ευρώ τον μήνα και είχε αφήσει σημαντικό χρέος που άγγιζε σχεδόν τις 300.000 ευρώ. Η διοίκηση της Λυρικής όμως συνεργάστηκε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος για την αποπληρωμή του χρέους, μεγάλο μέρος του οποίου καλύφθηκε από την αγορά όλου του εξοπλισμού -τεχνολογικού και άλλου- του θεάτρου, από την Τράπεζα. Ετσι τώρα ο δήμος Αθηναίων παραλαμβάνει ένα θέατρο έτοιμο να λειτουργήσει ακόμα και αύριο. Και ένα δυνατό, ιστορικό φως θα συνεχίσει να καίει στην καρδιά της Αθήνας!

Τι δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη αφού ένα εμβληματικό κτίριο μπορεί να αποκτήσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική παραγωγή της πόλης της Αθήνας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας ότι «αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον δήμο Αθηναίων, το γεγονός ότι η πρότασή του επελέγη ως η αρτιότερη, αλλά και ευκαιρία για το ιστορικό θέατρο, να ανακτήσει την παλιά του αίγλη».

«Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο με άρτιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που αξιοποιεί πλήρως τα Μουσικά του Σύνολα του δήμου Αθηναίων, αλλά και κοινές δράσεις με ένα δίκτυο συνεργατών που περιλαμβάνει σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης» δήλωσε ο Κωστής Μπιτζάνης, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...