483
Ο Στέλιος Ράμφος στο βήμα του συνεδρίου | Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ράμφος: «Τα εσωτερικά μας Εξάρχεια δημιουργούν τα εξωτερικά»

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2017, 19:16
Ο Στέλιος Ράμφος στο βήμα του συνεδρίου
|Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ράμφος: «Τα εσωτερικά μας Εξάρχεια δημιουργούν τα εξωτερικά»

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2017, 19:16

Να κάνουν αυτοκριτική και αυτοέλεγχο συνέστησε στους πολιτικούς και στα κόμματα ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος από το βήμα του 11ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Η παρέμβασή του, ενώπιον μάλιστα του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη, επικεντρώθηκε στην στρατηγική των συμμαχιών και στην εμπιστοσύνη

Όπως τόνισε, «η πολιτική χρειάζεται αυτοέλεγχο και αυτοεξέταση για να σεβαστεί κανείς πάνω από όλα τον ίδιο  τον εαυτό του. Οποιος δεν σέβεται τον εαυτό του οδηγείται στην απραξία και η απραξία είναι ο θάνατος της πολιτικής».

Αυτός θα πρέπει να είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν κόμματα και πολιτικοί «για να ανακτηθεί  και πάλι η εμπιστοσύνη και να αυξηθεί η πολιτική κινητικότητα».  Όπως επισήμανε, «χωρίς αυτοκριτική το μόνο που μένει είναι η προπαγάνδα και η παραπλάνηση. Όποιος ομολογεί τα λάθη αντέχει. Όποιες δοκιμασίες και να περνάει».

«Το κράτος Άγιος Βασίλης παραμένει ισχυρό και πολυπλόκαμο, αλλά όχι αποτελεσματικό», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «όταν δεν ξέρουμε ένα πρόβλημα τότε η πολιτική μας βούληση εξουδετερώνεται. Κι αυτό συμβαίνει γιατί ταυτίζουμε το κράτος με το αρχαίο και το μεσαιωνικό κράτος. Η συνέχεια αυτού είναι η γνωστή απολυταρχική εξουσία και αυτή δένει την κοινωνία. Το νεότερο κράτος –και αυτό πρέπει να έχουμε καθαρό στο μυαλό μας-  διακρίνεται από τον κοινωνία. Αποτελεί το πεδίο του κοινού συμφέροντος. Όχι προσωπικών συμφερόντων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι είναι «δομική ανωμαλία η σύγχυση Εκκλησίας-Κράτους» και ότι «η εμπλοκή μιας τέτοιας δομής προκαλεί προβλήματα. Αυτό ανεξαρτήτως του σεβασμού που οφείλει κανείς να έχει σε θεσμούς όπως η Εκκλησία».

Για τις σχέσεις κοινωνίας και κράτους ο κ. Ράμφος ανέφερε: «Όταν πηγαίνουμε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μας βάζουν να γράψουμε εκθέσεις ιδεών. Κι όταν αυτό το παιδί θα μεγαλώσει θα μάθει σε γενικότητες. Δεν μαθαίνουμε στα παιδιά να γράφουν για το σακάκι του καθηγητή. Έτσι δεν μαθαίνει να περιγράφει την πραγματικότητα.

» Οδηγούμαστε σε ψευδαισθήσεις κι όχι στην αντίληψη της πραγματικότητας. Η συναισθηματική μας ωριμότητα προβάλλεται στην κοινωνία που ζούμε. Σήμερα τα προσωπικά μας προβλήματα είναι υπέρ του προβλήματος της κοινωνίας.

» Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται χώρος για την παθογένεια των ρουσφετιών και της ανομίας. Η ανομία εμφανίζεται όταν επικρατεί το προσωπικό μας συμφέρον. Είναι τα εσωτερικά μας Εξάρχεια, που δημιουργούν τα εξωτερικά μας Εξάρχεια.

» Είναι τα εσωτερικά μας ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, που δημιουργούν τα εξωτερικά μας ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ».

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Με αφορμή την αναφορά του Στέλιου Ράμφου στην ανάγκη αυτοκριτικής των πολιτικών και των κομμάτων, ο πρόεδρος της ΝΔ Μητσοτάκης πήρε τον λόγο και εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΝΔ αντέχει την αυτοκριτική κι αυτό κάνει. Ωστόσο, κάνοντας παράλληλα και την αξιολόγηση της  προσφοράς μας, δεν έχουμε αμφιβολία ότι στις μεγάλες μας κεντρικές επιλογές ήμασταν πάντα στη σωστή μεριά της ιστορίας. Αναρωτιέμαι όμως αν την επιλογή της ειλικρινούς αυτοκριτικής την έχει ή μπορεί να την έχει το σημερινό κόμμα που μας κυβερνά.

» Μάλλον δεν αντέχουν το βάρος της αυτοκριτικής. Διότι η αυτοκριτική θα τους οδηγούσε με μαθηματική βεβαιότητα στην μόνο επιλογή τους που θα ήταν η άμεση αποχώρηση από την εξουσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...