366
Ο Μάριο Σεντένο είναι το νέο αφεντικό του Eurogroup. Αν και κουμάντο εξακολουθούν να κάνουν άλλοι | REUTERS/Yves Herman

Ο Σεντένο πάγωσε το Μαξίμου για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2017, 13:44
Ο Μάριο Σεντένο είναι το νέο αφεντικό του Eurogroup. Αν και κουμάντο εξακολουθούν να κάνουν άλλοι
|REUTERS/Yves Herman

Ο Σεντένο πάγωσε το Μαξίμου για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2017, 13:44

Οσοι περίμεναν ότι η εκλογή του Πορτογάλου –άρα «δικού μας», νοτιοευρωπαίου– Μάριο Σεντένο στην προεδρία του Eurogroup θα άλλαζε τα πράγματα στην Ευρώπη υπέρ ημών διαψεύδονται. Ο διάδοχος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ακολουθεί τη γραμμή του προκατόχου του και παγώνει τις όποιες ελπίδες είχε η κυβέρνηση για μια συμφωνία για το χρέος πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Με αποκλειστικές δηλώσεις του στο CNBC, ο Σεντένο έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα λάβει οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με το χρέος, αν υλοποιήσει στο ακέραιο τις υοχρεώσεις που απορρέουν από το τρέχον πρόγραμμα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμη κάποια «ενδιάμεσα βήματα», προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση χρέους με την Ελλάδα.

Το CNBC, κάνοντας αναδρομή στο ελληνικό ζήτημα, σημειώνει ότι η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο Αύγουστο. Προσθέτει ότι η χώρα έχει λάβει υποσχέσεις για μέτρα που θα καθιστούν το χρέος πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα, αλλά το ζήτημα έχει διχάσει τους πιστωτές.

Το ΔΝΤ, το οποίο θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του σε προγράμματα διάσωσης χωρών τη βιωσιμότητα του χρέους, υποστηρίζει ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί το συντομότερο δυνατό. Από την άλλη, οι ευρωπαίοι πιστωτές, με κύριους εκφραστές της άποψης τους Γερμανούς, πιστεύουν ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα. H γραμμή του Βερολίνου είναι αυτή της συμφωνίας του Eurogroup τον Μάιο του 2016: αναδαιάρθρωση μετά το τέλος του προγράμματος και μόνο αν χρειαστεί.

Μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, μιλώντας στο CNBC στις αρχές Δεκεμβρίου, εξέφραζαν την προσδοκία να υπάρξει συμφωνία για το χρέος πριν από το τέλος του προγράμματος.

«Νομίζω ότι θα πετύχουμε ένα πολύ, πολύ καλό αποτέλεσμα πολύ νωρίς» έλεγε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ομως, ο Σεντένο δεν άφησε περιθώρια λέγοντας ότι το πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να ολοκληρωθεί.

«Είμαστε σε καλή διάθεση για να το ολοκληρώσουμε μέχρι τα μέσα του 2018, τον Αύγουστο του 2018. Ελπίζουμε ότι οι ελληνικές Αρχές θα συνεχίσουν την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια για να φέρουν εις πέρας όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους του προγράμματος» δήλωσε.

Παράλληλα, ζήτησε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να υποστηρίξουν την Ελλάδα μετά το πρόγραμμα και να είναι υπομονετικοί με τη χώρα.

«Εχοντας υπομονή, αυτό που πραγματικά χρειάζεται να κάνουν οι θεσμοί είναι να υποστηρίξουν τις ελληνικές Αρχές στη διαδικασία μετά τις μεταρρυθμίσεις» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...