690
Ιούνιος 2017, Χόλιγουντ. Ο Γούντι Αλεν σε μια ακόμη βράβευση. Η βιομηχανία του θεάματος τιμά αλλά και προστατεύει το αγαπημένο της παιδί | Photo by Kevin Winter/Getty Images/Ideal Images

«Γιατί το #metoo χαρίστηκε στον Γούντι Aλεν;»

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2017, 15:36
Ιούνιος 2017, Χόλιγουντ. Ο Γούντι Αλεν σε μια ακόμη βράβευση. Η βιομηχανία του θεάματος τιμά αλλά και προστατεύει το αγαπημένο της παιδί
|Photo by Kevin Winter/Getty Images/Ideal Images

«Γιατί το #metoo χαρίστηκε στον Γούντι Aλεν;»

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2017, 15:36

Δέχτηκε να βάλει την υπογραφή της στη σελίδα με το κεντρικό άρθρο γνώμης των Los Angeles Times, μια σελίδα η οποία συνήθως δεν περνά απαρατήρητη από τους αναγνώστες. Και δεν δίστασε να καταγγείλει, για πολλοστή φορά και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση. Για την Ντίλαν Φάροου ο λόγος, τη θετή κόρη του Γούντι Άλεν και της Μία Φάροου η οποία διερωτάται στον τίτλο του κειμένου της «Γιατί η επανάσταση #metoo χαρίστηκε στον Γούντι Aλεν;». Το τι θέλει να πει και να αποδείξει η 32χρονη Ντίλαν είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια.

Η επιστολή της αποτελεί ένα μακροσκελές «κατηγορώ»: η Φάροου εστιάζει ξανά στην υπόθεση για την οποία ο Γούντι Αλεν δεν καταδικάστηκε ποτέ από την αμερικανική δικαιοσύνη αλλά δεν κατάφερε επίσης ποτέ να απαλλαγεί «πλήρως» – οι «λαϊκές ετυμηγορίες» που κυριαρχούν πλέον στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αμείλικτες.

Πριν από περίπου μια τετραετία, τον Φεβρουάριο του 2014, η Ντίλαν Φάρου είχε αποστείλει μια άλλη ανοιχτή επιστολή στους New York Times ανάλογου ύφους και περιεχομένου. Παρόλο που και τότε η παρέμβασή της είχε προκαλέσει αίσθηση και αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει ένας έντονος δημόσιος διάλογος, ο αντίκτυπος του κειμένου της που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη ενδέχεται να αποτελέσει ένα κατά πολύ πιο επιζήμιο πλήγμα για τη δημόσια εικόνα του ευφυούς σκηνοθέτη. Κυρίως γιατί κυκλοφόρησε εν μέσω της καταιγίδας που προκάλεσε το σκάνδαλο Γουαϊνστάιν, την επομένη της ανακήρυξης από το περιοδικό Time ως πρόσωπο ή μάλλον πρόσωπα της χρονιάς όλων των γυναικών (και των ανδρών) που παρενοχλήθηκαν ή κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, την ίδια ημέρα που ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Αλ Φράνκεν (συγγραφέας και δημοφιλής κωμικός στις ΗΠΑ) ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί από τη θέση του για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και γιατί σχεδόν το απαίτησαν οι γυναίκες συνάδελφοί του στο Δημοκρατικό Κόμμα.

GettyImages-524732112
Η Ντίλαν και η Μία Φάροου. H θετή κόρη του Γούντι Αλεν ποτέ δεν έπαψε να κατηγορεί τον πατριό της για τη σεξουαλική του συμπεριφορά Getty Images/Ideal Images)

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας επανάστασης. Από τις κατηγορίες ενάντια σε επικεφαλής των στούντιο και σε δημοσιογράφους έως τις καμαριέρες των ξενοδοχείων που διηγούνται τις παρενοχλήσεις στη δουλειά, οι γυναίκες αποκαλύπτουν την αλήθεια και οι άνδρες χάνουν τις θέσεις τους. Αλλά η επανάσταση υπήρξε επιλεκτική. Ανέκαθεν υποστήριζα ότι όταν ήμουν επτά χρονών ο Γούντι Άλεν με πήγε σε μια σοφίτα μακριά από τις νταντάδες οι οποίες είχαν λάβει οδηγίες να μην με αφήσουν πότε μόνη μου μαζί του. Είπα τότε την αλήθεια στις αρχές και την αναπαρήγαγα, απαράλλακτη, για περισσότερα από 20 χρόνια. Γιατί ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν και άλλες διασημότητες που κατηγορήθηκαν εκδιώχθηκαν από το Χόλιγουντ ενώ ο Άλεν έκλεισε πρόσφατα μια συμφωνία διανομής πολλών εκατομμυρίων με την Amazon;». Αυτά γράφει η Ντίλαν Φάροου, πριν παρουσιάσει τις λεπτομέρειες όλων όσα υποστηρίζει πως υπέστη και υπέφερε ως κοριτσάκι και αρχίσει να βάλλει στη συνέχεια κατά «των δυνάμεων» που προστάτεψαν τον εμβληματικό σκηνοθέτη και θετό πατέρα της: το χρήμα και η ισχύς.

Οσον αφορά τον Γούντι Άλεν και τις εις βάρος του κατηγορίες η βιομηχανία του θεάματος σχεδόν πάντα και σύσσωμη προστάτευσε τον εκλεκτό εκπρόσωπό της. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε και το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί της Ντίλαν Φάροου δεν αποδείχτηκαν ποτέ ενώ τον ενδεχόμενο να επηρεάστηκε με κάποιο τρόπο το επτάχρονο, τότε, κοριτσάκι από τη μητέρα του δεν έχει αποκλειστεί. Ο Γούντι Άλεν κατηγορήθηκε από τη θετή του κόρη το 1992, μόλις μερικούς μήνες μετά τον χωρισμό του από την Μία Φάροου. Ο νεοϋορκέζος σκηνοθέτης είχε εγκαταλείψει τη Μία Φάροου για τα μάτια της Σον Γι. Η οποία όμως δεν ήταν μια απλή κοπέλα. Ηταν η μεγαλύτερη σε ηλικία θετή του κόρη, την οποία στη συνέχεια παντρεύτηκε.

Αυτήν τη φορά, ωστόσο, το όλο ζήτημα είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και να πάρει άσχημη τροπή. Γιατί το σκάνδαλο Γουαϊνστάιν ξέσπασε χάρη και στον Ρόναν Φάροου ο οποίος υπέγραψε μια εκτενή έρευνα στον New Yorker που ξεσκέπασε όλα όσα στη συνέχεια το Χόλιγουντ παραδέχτηκε πως γνώριζε ήδη. Σημειώνεται ότι ο Ρόναν Φάροου επίσημα είναι γιος του Γούντι και της Μία. Η μητέρα του, ωστόσο, αποκάλυψε ότι ο πατέρας του θα μπορούσε να είναι ο Φρανκ Σινάτρα!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...