381
Τι να ετοιμάζουν Εμανουέλ Μακρόν (δεξιά) και Ματέο Ρέντσι; | ProtagonCreative

Ο άξονας Μακρόν – Ρέντσι και η… απόδραση του Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2017, 19:58
Τι να ετοιμάζουν Εμανουέλ Μακρόν (δεξιά) και Ματέο Ρέντσι;
|ProtagonCreative

Ο άξονας Μακρόν – Ρέντσι και η… απόδραση του Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2017, 19:58

Στο πλαίσιο του διαφημιζόμενου οράματός του για τη νέα Ευρώπη ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει τη δημιουργία ενός σοβαρού και ισχυρού πολιτικού αντίβαρου στη γερμανική πρωτοκαθεδρία. Σύμμαχός του στο εγχείρημα, φέρεται να είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, με τον οποίο μάλιστα είχαν συνάντηση προ ολίγων ημερών στο Παρίσι.

Η συνάντηση πέρασε στα ψιλά των ελληνικών μέσων, ωστόσο οι προεκτάσεις της είναι πολύ σοβαρές και προοιωνίζονται σημαντικές εξελίξεις. Και αυτό γιατί με την πρωτοβουλία αυτή των Μακρόν και Ρέντσι κυοφορείται μία κίνηση – ρήξη με το κατεστημένο των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων (όπως αυτά είναι γνωστά μέχρι σήμερα).

Απώτερος σκοπός των δύο πολιτικών φέρεται να είναι η δημιουργία μίας νέας πολιτικής οικογένειας στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη γερμανική κυριαρχία στην ΕΕ.

Κατά τη συνάντηση που είχαν στη γαλλική πρωτεύουσα, αμφότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Γερμανία και παράλληλα υπογραμμίστηκε ο κοινός τους αγώνας εναντίον του λαϊκισμού στις χώρες τους, αλλά και την ΕΕ συνολικά.

Δεν ήταν τυχαία η δήλωση του κ. Ρέντσι σε δημοσιογράφους ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί το νέο σημείο αναφοράς της ΕΕ, αποκτώντας ρόλο ενδεχομένως σημαντικότερο ακόμα και από αυτόν της Αγνκελα Μέρκελ!

Σημαντικό στοιχείο στο παζλ των διεργασιών για τη γέννηση της νέας ευρωομάδας, είναι το γεγονός ότι ο κ. Μακρόν δεν μετέχει στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ενώ ο Ρέντσι έχει από καιρό ταχθεί υπέρ της ανασύνθεσης του πολιτικού φάσματος στην Ευρώπη.

Μεταξύ των στόχων που έχουν θέσει οι δύο πολιτικοί, είναι η υπέρβαση των παλιών και ξεπερασμένων από την πολιτική πραγματικότητα διαχωριστικών γραμμών, η απόσειση των βαριδίων του παρελθόντος και η δημιουργία μίας νέας γενιάς πολιτικών που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας Ευρώπης.

Το μεγαλεπήβολο εγχείρημα Μακρόν θα μπορούσε να έχει και ελληνικές προεκτάσεις με δεδομένο ότι η δημιουργία ενός τέτοιου πολιτικού χώρου μακριά από την παραδοσιακή ταυτότητα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Σοσιαλιστών μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να συστρατευθεί με το «νέο» και το «ρηξικέλευθο» που οραματίζεται ο στενός συνομιλητής του (όπως επιμένει να τον εμφανίζει σε κάθε ευκαιρία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) Εμανουέλ Μακρόν. Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν πηγές προσκείμενες στον Ματέο Ρέντσι.

Μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια ίσως να αποτελούσε «έξοδο διαφυγής» για τον κ. Τσίπρα που από «ριζοσπάστης αριστερός» μεταλλάχθηκε στον ευπειθέστερο εκτελεστή των πιο φιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη, εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...