192
Ο Πουτζδεμόν πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία μέσω βίντεο | REUTERS/Javier Barbancho

Αποσύρεται το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πουτζδεμόν

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 13:59
Ο Πουτζδεμόν πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία μέσω βίντεο
|REUTERS/Javier Barbancho

Αποσύρεται το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Πουτζδεμόν

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 13:59

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέσυρε την Τρίτη το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει σε βάρος του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν και τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του.

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι όλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν στην Ισπανία πριν από τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Ο Πουτζδεμόν, που κατέφυγε στο Βέλγιο, δηλώνει ότι δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Ισπανία. Κατηγορείται, μαζί με τους υπουργούς του για στάση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Σημειώνεται ότι η απόφαση του Δικαστηρίου για το ένταλμα δεν παύει τις διώξεις.

Ο πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ και οι υπουργοί του κατέφυγαν στο Βέλγιο μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας στις 27 Οκτωβρίου.

Η κήρυξη, σε συνέχεια του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, κρίθηκε παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια και άρχισαν οι διαδικασίες για την έκδοση των πέντε πολιτικών. Επιπλέον, η Μαδρίτη αναίρεσε διατάξεις που παραχωρούν αυτονομία στην Καταλονία και ανέλαβε απευθείας τον έλεγχο της επαρχίας προκηρύσσοντας εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Οριόλ Τζουνκέρας και άλλοι παράγοντες εξακολουθούν να τελούν υπό κράτηση για τη συμμετοχή τους στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Τη Δευτέρα μάλιστα απορρίφθηκε το αίτημα του Τζουνκέρας να αφεθεί ελεύθερος. Πάντως, άλλα έξι άτομα αφέθηκαν ελεύθερα με εγγύηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...