786
Οι στρατιώτες της Κίνας βρίσκονται με τα όπλα στα χέρια... | REUTERS/Thomas Peter

Οι Κινέζοι ετοιμάζονται (ακόμα και) για πόλεμο στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2017, 17:19
Οι στρατιώτες της Κίνας βρίσκονται με τα όπλα στα χέρια...
|REUTERS/Thomas Peter

Οι Κινέζοι ετοιμάζονται (ακόμα και) για πόλεμο στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2017, 17:19

Η  Γέφυρα της Φιλίας που ενώνει την Κίνα με τη Βόρεια Κορέα έχει κλείσει εδώ και μία εβδομάδα. Οι κινεζικές Αρχές επισήμως κάνουν λόγο για έργα συντήρησης, αλλά οι κινεζικές δυνάμεις στην περιοχή μόλις ολοκλήρωσαν μία σειρά στρατιωτικών ασκήσεων. Επισήμως αναφέρεται ότι πρόκειται για συνήθεις ασκήσεις ρουτίνας.

Για τους καχύποπτους είναι ένα ακόμα σημάδι ότι το Πεκίνο ετοιμάζει κάτι. Στους ακαδημαϊκούς κύκλους της κινεζικής πρωτεύουσας αυξάνονται και πληθύνονται οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η Κίνα θα πρέπει να ετοιμάζεται για πόλεμο καθώς το 85% των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας βρίσκεται σε ακτίνα εκατό χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Κίνα μεταδίδει ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο Γκουΐντο Σαντεβέκι.

Ο Σι Τζινπίνγκ έχει πολλούς λόγους για να είναι ανήσυχος. Υπό την πίεση του Ντόναλντ Τραμπ -και με το όπλο των οικονομικών κυρώσεων και κατά της Κίνας- ο κινέζος ηγέτης αποφάσισε να κινηθεί αποφασιστικότερα για να αντιμετωπίσει το αγκάθι του απρόβλεπτου Κιμ, επιβάλλοντας αυστηρότερο οικονομικό αποκλεισμό στη Βόρεια Κορέα. Τον Μάιο η κάμερα ενός εκ των πυραύλων που δοκιμάζει ο Κιμ, ενώ κατευθυνόταν προς τη θάλασσα ανοιχτά της Ιαπωνίας, όλως παραδόξως τράβηξε βίντεο του κινεζικού εδάφους. Προειδοποίηση από τον Κιμ. Και λίγο μετά αξιωματούχος της Πιονγιάνγκ εξαπέλυσε απειλές κατά των κινέζων συμμάχων. Πριν από λίγες ημέρες κινεζικές δυνάμεις έκαναν αντιπυραυλικές ασκήσεις στον Κόλπο του Μποχάι (στο εσώτερο δυτικό τμήμα της Κίτρινης Θάλασσας) απέναντι από την κορεατική χερσόνησο.

Ο Σι Γινχόνγκ, διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Ρενμίν, ανέφερε στην Corriere della Sera ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε μία πρωτοφανή θέση, καθώς τους τελευταίους μήνες υπό την πίεση των ΗΠΑ επέβαλε στη Βόρεια Κορέα όλο το πακέτο των κυρώσεων που είχε αποφασίσει ο ΟΗΕ, κάτι που απέφευγε να κάνει επί χρόνια. Απαγόρευσε την εισαγωγή ορυκτών, δεν δέχεται πλέον βορειοκορεάτες εργάτες και μείωσε στο μισό τις εξαγωγές πετρελαίου. «Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», αναρωτιέται ο Γινχόνγκ. «Αν κλείσουμε τελείως τη στρόφιγγα του πετρελαίου, διακινδυνεύουμε αφενός να ξεμείνουμε από μέσα πίεσης προς τον Κιμ και αφετέρου να κάνουμε οριστικά τη Βόρεια Κορέα εχθρό μας», λέει. Οπως δηλώνειάλλος κινέζος ακαδημαϊκός οι ασκήσεις στον Κόλπο του Μποχάι είναι ενδεικτικές της ανησυχίας του Πεκίνου.

Η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, South China Morning Post, ιδιοκτησίας του κινέζου Αλίμ Τζακ Μα, ιδρυτή και προέδρου της Alibaba Group, προ εβδομάδων δημοσίευσε άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο, «Η Κίνα θα πρέπει να εισβάλει στη Βόρεια Κορέα όπως είχαν κάνει οι ΗΠΑ στη Γρενάδα».

Το 1983 η κυβέρνηση Ρέιγκαν, θορυβημένη από το ενδεχόμενο να μεταβληθεί το μικρό νησί σε στρατιωτική βάση της Σοβιετικής Ενωσης και της Κούβας, οργάνωσε την επιχείρηση «Urgent Fury» και κατέλαβε την Γρενάδα. Συντάκτης του άρθρου ήταν ο κινεζικής καταγωγής Αμερικανός Ζία Κουινγκούο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, ο οποίος έγραψε χωρίς περιστροφές ότι κάποιος θα πρέπει να αναλάβει σύντομα το πυρηνικό οπλοστάσιο του Κιμ προτού η κρίση δεν είναι πια διαχειρίσιμη. Και παρότι προς το παρόν επισήμως τουλάχιστον το Πεκίνο τηρεί σιγή ιχθύος φαίνεται πως εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο. Στην περιοχή κοντά στα σύνορα έχουν ξεκινήσει έργα κατασκευής αυτοκινητοδρόμου έξι λωρίδων με προφανή σκοπό την ταχεία μεταφορά στρατευμάτων αν χρειαστεί.

Υπάρχει και ένα άλλο ενδεχόμενο. Η αποστολή 30.000 κινέζων στρατιωτών στη Βόρεια Κορέα ως αντιστάθμισμα στους 28.000 αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη Νότιο Κορέα, με σκοπό να καθησυχάσουν τον Κιμ. Σε αυτό το σενάριο αναφέρεται με άρθρο του στο Foreign Policy ο Αλτον Φρέι του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (Council of Foreign Relations). Ο Φρέι υποστηρίζει ότι, παρότι φαντάζει αντιφατικό να συναινέσουν οι ΗΠΑ στην ισχυροποίηση του Πεκίνου, αυτή η επιλογή θα απομάκρυνε την πιθανότητα ενός πολέμου και μεσοπρόθεσμα θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιοχή.

Η κίνηση θα καθησύχαζε τον Κιμ από το ενδεχόμενο αμερικανικής εισβολής και παράλληλα θα του αφαιρούσε κάθε επιχείρημα για τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος. Συνοδευόμενη και από μία ελάφρυνση των κυρώσεων θα μπορούσε να λύσει κατά τον Φρέι τον γόρδιο δεσμό του βορειοκορεατικού προβλήματος. Παραδέχεται βέβαια ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολα να πειστεί ο Κιμ να αποδεχτεί στρατιωτική παρουσία των Κινέζων στο έδαφός του. «Θα είναι μία διπλωματική πρόκληση ιστορικών διαστάσεων», γράφει. «Αλλά ως τώρα δεν έχει λειτουργήσει καμία άλλη λύση. Αυτό που προδιαγράφεται σήμερα είναι ή ένας πόλεμος ή μία ανεξέλεγκτη νέα πυρηνική δύναμη».

Τους τελευταίους μήνες έχει διαφανεί ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει τη συνεργασία με το Πεκίνο, αλλά τα αποτελέσματα ακόμα δεν ενθουσιάζουν κανέναν. Παράλληλα η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει από την εποχή του παππού του Κιμ, του Κιμ ιλ Σουνγκ, ένα εθνικιστικό απομονωτισμό που εντάθηκε μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο Κιμ ιλ Σουνγκ είχε φροντίσει να απομακρύνει όσα στελέχη θεωρούσε ότι κοίταζαν προς το Πεκίνο ή προς τη Μόσχα. Η στάση της Κίνας τα τελευταία χρόνια ενέτεινε την καχυποψία του Κιμ που αισθάνεται -και είναι- απομονωμένος. Οι επιλογές της Κίνας σε κάθε περίπτωση είναι περιορισμένες, αν δεν θέλει να έχει δίπλα της μία ανεξέλεγκτη πυρηνική δύναμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...