617
|

«Αντάρτικο» στον ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 07:53

«Αντάρτικο» στον ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 07:53

Πληθαίνουν οι φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν από τον Πρωθυπουργό να πάρει αποστάσεις από το –τουλάχιστον αμφιλεγόμενο– ντιλ του υπουργό Αμυνας Πάνου Καμμένου με τους Σαουδάραβες για την πώληση πολεμικού υλικού. Μάλιστα η τελευταία φωνή που ήρθε να προστεθεί σε αυτές του Νίκου Φίλη και του Γιώργου Κυρίτση, ήρθε από τα υπουργικά έδρανα και τον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επιχειρούμενη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση (έχει και αυτό την πολιτική σημασία του) αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «προφανώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τον πλεονάζοντα εξοπλισμό της, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν μπορεί μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός».

Σε πιο πολιτικούς όρους, βλέπουμε τους «κομματικούς» της Κουμουνδούρου να συντονίζονται απέναντι στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, έχοντας ενδεχομένως διαβλέψει ότι αυτή η κυβερνητική συνεργασία με το κόμμα του κ. Καμμένου αρχίζει να βλάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο απ’ όσο την ωφελεί – άλλωστε πλησιάζουν και οι εκλογές.

Πριν από τη δήλωση του κ. Σκουρλέτη, ο κ. Φίλης είχε ζητήσει δημοσίως –μέσω Facebook– να ακυρωθεί η συμφωνία που έκανε ο υπουργός Αμυνας με τους Σαουδάραβες.

«Η κυβέρνηση να ακυρώσει την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

» Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ύπαρξης σκανδάλου στην ανολοκλήρωτη ακόμη πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία μέσω διακρατικής συμφωνίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι απαντήσεις θα είναι πειστικές και τεκμηριωμένες, με τρόπο που δεν θα αφήνουν σκιές και αμφιβολίες.

» Από τη σκοπιά όμως των εθνικών συμφερόντων αλλά και της Αριστεράς που υπερασπίζεται παναθρώπινες αξίες και ιδανικά, υπάρχουν έντονα ερωτήματα για την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, σε μια στιγμή που οι αεροπορικές δυνάμεις αυτής της χώρας, μαζί με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν καταγγελθεί από διεθνείς παρατηρητές ότι εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, βομβαρδίζοντας στόχους και προκαλώντας θύματα στον άμαχο πληθυσμό και μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Κι όλα αυτά με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του ΝΑΤΟ. Η εξάπλωση του πολέμου και οι δραματικές αυτές εξελίξεις, είναι σε μεγάλο βαθμό, μεταγενέστερες του χρόνου λήψης της απόφασης από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά και της σχετικής συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και πρέπει να συνεκτιμηθούν.

» Είναι, λοιπόν, καλό, που θα δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις στο ζήτημα του σκανδάλου που θέτει η αντιπολίτευση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

» Θα είναι όμως απείρως καλύτερο, να ακυρωθεί η πώληση όπλων και συγκεκριμένα αεροπορικών βομβών ΜΚ-82 στο καθεστώς του Ριάντ που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν στην Υεμένη. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο ότι αποτελεί δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και ότι, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, επιθυμεί να έχει σχέση με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και με την εξόντωση αθώων ανθρώπων».

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός Παιδείας βάζει στο στόχαστρο τον κ. Καμμένο, στον οποίο άλλωστε «χρεώνει» ότι φρόντισε να τον διώξει ο Αλέξης Τσίπρας από την κυβέρνηση στον ανασχηματισμό του φθινοπώρου 2016. Τον Φεβρουάριο του 2017 ο κ. Φίλης είχε εξαπολύσει, από τα κομματικά όργανα, μύδρους κατά των εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθούσε ο κ. Καμμένος και πολλές αιχμές για την κυβερνητική συνεργασία.

Αλλά τώρα φαίνεται ότι οι αντιδράσεις του κ. Φίλη για τα ντιλ και τη δραστηριότητα του υπουργού Αμυνας, δημιουργούν ένα κύμα εντός της κυβέρνησης.

Την ανάρτηση του κ. Φίλη έσπευσε να προσυπογράψει ο κ. Κυρίτσης, επίσης με ανάρτησή του στο Facebook.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...