1077
H Μαρίν Λεπέν στο Μέγαρο των Ηλυσίων την περασμένη Τρίτη. Ολοι λένε ότι είναι σκιά του παλαιού, δυναμικού, εαυτού της | REUTERS/Philippe Wojazer

Αλήθεια, τι απέγινε η Μαρίν Λεπέν;

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 12:20
H Μαρίν Λεπέν στο Μέγαρο των Ηλυσίων την περασμένη Τρίτη. Ολοι λένε ότι είναι σκιά του παλαιού, δυναμικού, εαυτού της
|REUTERS/Philippe Wojazer

Αλήθεια, τι απέγινε η Μαρίν Λεπέν;

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2017, 12:20

Η πτώση της επικεφαλής των λαϊκιστών όλου του κόσμου φαίνεται πως είναι επώδυνη. «Κάνετε όλοι τις ίδιες ερωτήσεις», «αυτή είναι μια δική σας άποψη», «είπα είδα αρκετά» δηλώνει, πλέον, η Μαρίν Λεπέν στους δημοσιογράφους, δείχνοντας το αληθινό της πρόσωπο και αναδεικνύοντας τον χειρότερό της εαυτό. Κατά τις πολλές συνεδριάσεις με στόχο την «επανίδρυση» του κόμματος, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου δείχνει ξεκάθαρα πως δεν έχει ακόμα να ξεπεράσει την αποτυχία των προεδρικών εκλογών. Την υποδέχονται μόλις μερικές εκατοντάδες πιστών ή μάλλον τυφλών οπαδών της. Έπειτα από μια αναγκαστική περίοδο σιωπής, η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας αποφάσισε τώρα να πραγματοποιήσει μια περιοδεία ανά τη Γαλλία για να συναντήσει τους απογοητευμένους υποστηρικτές της.

Η Μαρίν Λεπέν εξακολουθεί να χαμογελά αλλά δεν είναι η ίδια. «Έχουμε μπροστά μας μια συναρπαστική περιπέτεια», επαναλαμβάνει διαρκώς στα ΜΜΕ, σαν να προσπαθεί να πείσει πρωτίστως τον εαυτό της. Έως και πριν από μερικούς μήνες, οπουδήποτε και αν μετέβαινε πολιορκούταν από τους δημοσιογράφους, καθώς αποτελούσε απειλή και για τη Γαλλία αλλά και για την Ευρώπη. Ο (νεο)λεπενισμός της Μαρίν κατέληξε να αποτελεί πρότυπο για άλλα ακροδεξιά και εθνολαϊκιστικά κινήματα. Σήμερα, ωστόσο, η κυρία Λεπέν έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Στο εξωτερικό της Γαλλίας κανένας δεν την επικαλείται πια ενώ στην πατρίδα της αποδεικνύεται ανίκανη ακόμα και να οξύνει τα πολιτικά πάθη με τις λαϊκιστικές κορόνες της. Πλέον στη Γαλλία ο μοναδικός αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν και άτυπος ηγέτης της αντιπολίτευσης είναι ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της γαλλικής αριστεράς. Παρότι στις εκλογές έλαβε λιγότερες ψήφους από την Λεπέν.

Στο βάθος ο εμανουέλ ΜΑκρόν επιστρέφει στο Ελιζέ αφού ξεπροβόδισε την Μαρίν Λε Πεν την Τρίτη μετά τη συνάντησή τους. Η αρχηγός της Ακροδεξιάς στη Γαλλία έφυγε σκυφτή, κουρασμένη με παγωμένο χαμόγελο... (φωτό:) REUTERS/ Philippe Wojazer
Στο βάθος ο Εμανουέλ Μακρόν επιστρέφει στο Ελιζέ αφού ξεπροβόδισε την Μαρίν Λε Πεν, την Τρίτη, μετά τη συνάντησή τους. Η αρχηγός της Ακροδεξιάς στη Γαλλία έφυγε σκυφτή, κουρασμένη, με παγωμένο χαμόγελο… (φωτό:) REUTERS/ Philippe Wojazer

«Η προεκλογική εκστρατεία ήταν εξαιρετικά βίαιη. Η Μαρίν προσπαθεί να ανασυνταχθεί, χρειάζεται χρόνος», αποκαλύπτει, μιλώντας στην ιταλική La Repubblica, o Λουί Αλιό, σύντροφος της Λεπέν και νούμερο δύο του Εθνικού Μετώπου. Η ηττημένη υποψήφια πρόεδρος υποφέρει από πόνους στην πλάτη και ενδέχεται να χρειαστεί ακόμα και να εγχειριστεί ενώ πάσχει και από οφθαλμικές ημικρανίες οι οποίες άρχισαν να την ταλαιπωρούν μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές. Πηγές αναφέρουν ότι στις 3 Μαΐου, ημέρα της μεγάλης τηλεοπτικής αναμέτρησης με τον Εμανουέλ Μακρόν, η άτεγκτη Μαρίν Λεπέν ξέσπασε σε κλάματα. Ξύπνησε με την όραση να είναι θολή, εξαιτίας των ημικρανιών, και αναγκάστηκε να καλέσει εκτάκτως τον γιατρό της. Οι συνεργάτες της προσπάθησαν, δίχως αποτέλεσμα, να αναβάλουν το ντιμπέιτ. Το αποτέλεσμα ήταν η πανωλεθρία. Η έως τότε η στιβαρή Λεπέν έχανε διαρκώς τον ειρμό της, αδυνατούσε να παρουσιάσει τις θέσεις της, ξεστόμιζε ασυναρτησίες. Το χειρότερο ήταν, ωστόσο, η ανικανότητα της να εξηγήσει πως θα μπορούσε η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ.

Η αποτυχία και οι ευθύνες

«Οι ασάφειες όσον αφορά το ευρώ, τρόμαξαν πολλούς ψηφοφόρους», αναγνωρίζει σήμερα ο Αλιό, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Φλοριάν Φιλιπό, το άλλο πρώην, πλέον, νούμερο δύο του Εθνικού Μετώπου. «Μας οδήγησε στην καταστροφή, προσπάθησα να προειδοποιήσω αλλά η Μαρίν δεν με άκουγε και μου έλεγε πως ζηλεύω», αποκάλυψε. Ο Φιλιπό ήταν η σκιά της Λεπέν για σχεδόν μια εξαετία και πρωτοστάτησε στην «αποδαιμονοποίηση» του κόμματος και τη στροφή του προς τους κοινωνικά ευάλωτους, καταφέρνοντας έτσι να εξασφαλίσει τη στήριξη του εργατικού Βορρά της Γαλλίας. Αλλά σύμφωνα με τον Φιλιπό την ευθύνη για την παταγώδη αποτυχία τη φέρει αποκλειστικά  η Λεπέν. Η απογοητευτική παρουσία της στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Μακρόν είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν -σύμφωνα με τους υπολογισμούς του- έως και δύο εκατομμύρια πιθανοί ψήφοι.

Εκείνη την ημέρα η γαλλίδα βασίλισσα του λαϊκισμού έμεινε γυμνή. «Ηταν κουρασμένη και ανεπαρκώς προετοιμασμένη» πρόσθεσε ο Φιλιπό, ο οποίος τα τίναξε όλα στον αέρα και εγκατέλειψε το Εθνικό Μέτωπο όταν η πρόεδρός του άλλαξε γνώμη για το Frexit. «Η Μαρίν δεν υπήρξε ποτέ μια γυναίκα με πεποιθήσεις», δηλώνει σήμερα πρώην έμπιστος συνεργάτης της Λεπέν, ο οποίος έσπευσε αμέσως μετά την αποχώρησή του να ιδρύσει τους «Πατριώτες» (Les Patriotes), ένα νέο πολιτικό κίνημα, με στόχο να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί από μια ενδεχόμενη ολική πτώση της Λεπέν. Το Εθνικό Μέτωπο εγκατέλειψε επίσης και η ανιψιά της Μαρίν, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, για να συνεχίσει τις σπουδές της, σύμφωνα τουλάχιστον με την επίσημη εκδοχή, και να εργαστεί στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα.

Πέρα από τους παλιούς και τους νέους εχθρούς η Λεπέν πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις δικαστικές εκκρεμότητες όσον αφορά τις έρευνες για τους ανύπαρκτους βοηθούς του κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Την Τετάρτη η 49χρονη πολιτικός έκανε λόγο για «τραπεζικό φετφά» κατά του κόμματός της έπειτα από το το ξαφνικό κλείσιμο των λογαριασμών του στις τράπεζες Hsbc και Société Générale.

Η Μαρίν Λε Πεν σε συνέντευξη τύπου της Δευτέρας όπου παρουσίασε τις επιστολές από την Credit Suisse, με τις οποίες ενημερώθηκε ότι κλείνουν οπι λογαριασμοί του κόμματος της και κατήγγειλε «τραπεζική φετφά» εναντίον της (φωτό: REUTERS/Benoit Tessier)
Η Μαρίν Λε Πεν σε συνέντευξη τύπου της Δευτέρας όπου παρουσίασε τις επιστολές από την Société Générale, με τις οποίες ενημερώθηκε ότι κλείνουν οι λογαριασμοί του κόμματος της και κατήγγειλε «τραπεζική φετφά» εναντίον της (φωτό: REUTERS/Benoit Tessier)

Αλλά είναι γεγονός πως η Λεπέν παρά την ήττα της, έλαβε τη στήριξη 10,5 εκατομμυρίων (33,9%) Γάλλων πολιτών, ποσοστό ρεκόρ. Και είναι γνωστό πως στην πολιτική συχνά μετά την πτώση επέρχεται η αναγέννηση. Εν όψει του συνεδρίου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο το Εθνικό Μέτωπο απέστειλε στα μέλη του κόμματος ένα ερωτηματολόγιο 80 ερωτήσεων με πολλαπλές απαντήσεις. Αναφορά στο Frexit δεν υπάρχει με την γραμμή του κόμματος να χαράσσεται με σημεία αναφοράς την μετανάστευση, τα σύνορα και το Ισλάμ, ζητήματα αγαπητά στον πατέρα Ζαν-Μαρί ο οποίος παρότι εξακολουθεί να μην ανταλλάσσει κουβέντα με την κόρη του, φέρεται να είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις.

Και όλα δείχνουν πως η Μαρίν είναι έτοιμη να ξεπεράσει ακόμα και το ταμπού τον συμμαχιών. Έχει ήδη να προσεγγίζει, δίχως ωστόσο να γίνεται (ακόμα) αποδεκτή, τον Λοράν Βοκιέ, επικρατέστερο υποψήφιο στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του επόμενου μήνα για την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών (LP), ο οποίος αναμένεται να μετατοπίσει ακόμη δεξιότερα το κόμμα του.

Πάντως ζήτημα ηγεσίας στο Εθνικό Μέτωπο (όνομα το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξει μετά το συνέδριο του Μαρτίου) προς το παρόν δεν τίθεται. Αλλά δεν αποκλείεται να το θέσει η ίδια η Λεπέν. «Η Μαρίν θα μπορούσε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Δεν είναι κολλημένη στην καρέκλα της, αν κάποιος επιθυμεί να αναλάβει πρωτοβουλία…», υποστήριξε ο σύντροφός της Αλιό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...