578
Ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παραδίδει τον Προϋπολογισμό στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προϋπολογισμός-Φρανκενστάιν: προβλέπει ανάπτυξη 2,5% αλλά με πλεόνασμα 3,8%

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 13:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/11/2017, 21:03
Ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παραδίδει τον Προϋπολογισμό στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προϋπολογισμός-Φρανκενστάιν: προβλέπει ανάπτυξη 2,5% αλλά με πλεόνασμα 3,8%

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 13:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/11/2017, 21:03

Για πόσο μπορεί να αντέξει με υπερβολικά πλεονάσματα μια οικονομία; Στο μυαλό του Ευκλείδη Τσακαλώτου για πολύ – άλλωστε φόροι (πολλοί) υπάρχουν όπως και η μεσαία τάξη (υπάρχει ακόμη) που είναι στο στόχαστρο. Και το ερώτημα πώς με αυτήν την υπερφορολόγηση μπορείς να προβλέπεις και ανάπτυξη, απαντιέται εύκολα: και για εφέτος ανάπτυξη 2,7% προέβλεπε ο υπουργός Οικονομικών αλλά δεν…

Κανείς δεν πτοείται άλλωστε. Διότι ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή χαρακτηρίζεται από προβλέψεις ακόμα μεγαλύτερες από το προσχέδιο ή το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και στο πακέτο περιλαμβάνονται ακόμη φόροι και μέτρα, που αν και δεν είναι νέοι αλλά συμφωνημένοι που τίθενται σε εφαρμογή από το νέο έτος, θα επιβαρύνουν τους πολίτες με επιπλέον 900 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, καταργείται το ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους, προνοιακά επιδόματα, ενώ αυξάνεται ο ΦΠΑ για τα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 προβλέπεται να είναι στο 3,8% του ΑΕΠ και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2,5%. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι και πέρυσι ο προϋπολογισμός του 2017 προέβλεπε ανάπτυξη 2,7% αλλά τελικά θα είμαστε χαρούμενοι αν έχουμε ανάπτυξη 1,6% που προβλέπει η Κομισιόν. Και αυτό διότι υπερπλεόνασμα με άγρια φορολόγηση δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη, το ξέρει και ένας απλός προπτυχιακός φοιτητής Οικονομικών.

Για το πλεόνασμα του 2018 η πρόβλεψη είναι υψηλότερη από αυτήν του προσχεδίου που είχε κατατεθεί το προηγούμενο μήνα στη Βουλή αλλά και από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Για το 2017, η εκτίμηση είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 2,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ, μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Στις 22 Δεκεμβρίου η ψηφοφορία

Τον Προϋπολογισμό 2018 παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Οπως έγινε γνωστό, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, θα αρχίσει την Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, μέσα σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, οπότε ο κρατικός Προϋπολογισμός θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Πέρυσι είχε ψηφιστεί Νοέμβριο.

Ακόμη, ο προϋπολογισμός θα προβλέπει την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τη υπέρβαση του στόχου του προωτογενούς πλεονάσματος του 2017 καθώς και τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Πέρα από αυτά, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει η αποτύπωση μιας σειράς μέτρων που έχουν ψηφιστεί και θα αρχίζουν να εφαρμόζονταν από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Μεταξύ άλλων είναι:

– η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου, μέτρο που θα φέρει μικρές μειώσεις στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων που ξεπερνούν τα 9.000 ευρώ τον χρόνο.

– η κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα ιατρικά έξοδα (ιατροί, φάρμακα, νοσήλια)

– η κατάργηση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε νησιά.

– ο φόρος σε μισθώσεις τύπου Airbnb.

Και μετά η αξιολόγηση…

Επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με το κυβερνητικό επιτελείο να αναμένει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η τεχνική συμφωνία (SLA) πρέπει να κλείσει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, την τελευταία συνεδρίαση του έτους.

Η άφιξη των Θεσμών αναμένεται μετά το EuroWorkingGroup της 27ης Νοεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι «στο τέλος αυτού του έτους και στην αρχή του επόμενου είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη πρόσθεσε ότι «αυτό το χρονοδιάγραμμα έχουμε και εμείς κατά νου». Παράλληλα ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Αυτό το επιβεβαιώνουν οι οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου. Αναμένεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...