391
Το κτίριο του Κεράνη όπου θα έδρευε ο ΕΜΑ | Menelaos Myrillas / SOOC

Πώς έχασε η Αθήνα την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 08:20
Το κτίριο του Κεράνη όπου θα έδρευε ο ΕΜΑ
|Menelaos Myrillas / SOOC

Πώς έχασε η Αθήνα την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 08:20

Το Παρίσι και το Αμστερνταμ είναι οι πόλεις που επελέγησαν, μέσω ψηφοφορίας και κλήρωσης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, να φιλοξενήσουν τις έδρες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αντίστοιχα.

Πρόκειται για οργανισμούς που που θα μετεγκατασταθούν από το Λονδίνο το Μάρτιο του 2019, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Για την έδρα του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ήταν υποψήφια και η Αθήνα η οποία όμως αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Ο φάκελος της Αθήνας προέβλεπε την εγκατάσταση στο πρώην κτίριο του Κεράνη στον Πειραιά.

Και οι δύο πόλεις, Παρίσι και Αμστερνταμ, επελέγησαν έπειτα από τρεις γύρους ψηφοφορίας και μία κλήρωση, καθώς στον τρίτο γύρο το Παρίσι ισοψήφησε με το Δουβλίνο για τη διεκδίκηση της EBA και το Αμστερνταμ ισοψήφησε με το Μιλάνο για τη διεκδίκηση του EMA.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΜΑ, τον οποίο διεκδικούσε η Αθήνα, η βαθμολογία των 16 πόλεων στον πρώτο γύρο ήταν:

Μιλάνο 25, Aμστερνταμ 20, Κοπεγχάγη 20, Μπρατισλάβα 15, Βαρκελώνη 13, Στοκχόλμη 12, Αθήνα 10, Πόρτο 10, Βαρσοβία 7, Βουκουρέστι 7, Βρυξέλλες 5, Ελσίνκι 5, Βιέννη 4, Βόννη 3, Λιλ 3, Σόφια 3.

Στον δεύτερο γύρο πέρασαν το Μιλάνο και το Αμστερνταμ που συγκέντρωσαν 12 και 9 ψήφους αντίστοιχα. Η Κοπεγχάγη αποκλείστηκε συγκεντρώνοντας 5 ψήφους.

Τελικά, η έδρα του οργανισμού θα πάει στο Αμστερνταμ, το οποίο την κέρδισε με κλήρωση.

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ήταν ικανοποιημένη από την απήχηση που είχε η ελληνική πρόταση για τη διεκδίκηση του Οργανισμού και χαρακτήρισαν «αξιοπρεπή» την έβδομη θέση που έλαβε τελικά η υποψηφιότητα της Αθήνας. Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών είχαν κάνει λόγο ακόμη και για άτυπη στήριξη της υποψηφιότητας της Αθήνας από τη Γερμανία.

Σχολίασαν ακόμη το ότι εξαρχής η στρατηγική της Ελλάδας στηρίχθηκε στην αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε και μέσω Twitter, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος η Ελλάδα στο δεύτερο και τον τρίτο γύρο για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στήριξε το Μιλάνο.

Σχετικά με το κατά πόσο το Παρίσι και το Αμστερνταμ θα είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν το Μάρτιο του 2019 τους δύο οργανισμούς, αξιωματούχοι και των δύο χωρών εξέφρασαν την ετοιμότητα των δύο πόλεων και τη δέσμευσή τους ότι η μετεγκατάσταση θα γίνει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. «Οταν κλείσουν οι πόρτες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων την Παρασκευή στο Λονδίνο, θα ανοίξουν τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...